Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Τουρκία: Λογοκρισία στο διαδίκτυο – Μπλοκάρεται το ανώνυμο δίκτυο περιήγησης Tor

Δοκιμάζοντας για μια ακόμα φορά να καταστείλει τους τρόπους με τους οποίες οι πολίτες της Τουρκίας προσπαθούν να παρακάμψουν τη λογοκρισία στο διαδίκτυο, η κυβέρνηση της γείτονος χώρας μπλόκαρε πρόσφατα την πρόσβαση στο ανώνυμο δίκτυο περιήγησης Tor.
Πρόκειται για ένα δίκτυο περιήγησης με χρήση κρυπτογράφησης που χρησιμοποιείται για την απόκρυψη των ιστοσελίδων που επισκέπτεται κανείς και το οποίο έχει γίνει δημοφιλές σε πολλές χώρες, όπως η Κίνα και η Τουρκία, οι κυβερνήσεις των οποίων παρακολουθούν τις κινήσεις των πολιτών στο διαδίκτυο.
Σύμφωνα με το BBC, η λήψη των μέτρων ξεκίνησε τον περασμένο μήνα, όταν δόθηκε η οδηγία στους παρόχους υπηρεσιών Ίντερνετ (ISP) να κόψουν τα εικονικά ιδιωτικά δίκτυα (VPN) τα οποία οι άνθρωποι χρησιμοποιούν προκειμένου να αποκρύψουν ποιες ιστοσελίδες επισκέπτονται. Πολλοί είναι πλέον οι χρήστες που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται στο Tor προκειμένου να αποφύγουν το μπλοκάρισμα.
Ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή άλλαξε την πολιτική διαδικτυακής λογοκρισίας της Τουρκίας από «μέτρια» σε «σοβαρή».
Η οργάνωση Turkey Blocks, η οποία καταγράφει τη λογοκρισία στο Ίντερνετ της χώρας αυτής, αναφέρει ότι από την παρακολούθηση της κίνησης στο Tor προκύπτει πως το δίκτυο έχει αποκλειστεί ευρέως σε ολόκληρη την Τουρκία. Η οργάνωση ξεκίνησε να διερευνά την υπόθεση μετά από πληθώρα καταγγελιών από Τούρκους πολίτες που ανέφεραν ότι δεν είχαν πλέον πρόσβαση στο Tor.
Η Turkey Blocks αναφέρει επίσης ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει θέσει σε λειτουργία εξελιγμένα συστήματα στους ISP προκειμένου να εντοπίζει τους ανθρώπους που προσπαθούν να συνδεθούν στο Tor. Τα συστήματα αυτά επιθεωρούν πακέτα δεδομένων και εντοπίζουν την χαρακτηριστική υπογραφή αυτών που προορίζονται για το Tor.
Επιπλέον, όπως αναφέρει η οργάνωση, η τουρκική κυβέρνηση είχε διατάξει τις εταιρείες να αρχίσουν να μπλοκάρουν τα VPN και το Tor από τις αρχές του Δεκεμβρίου, ενώ παράλληλα έχει αυξήσει τις πιέσεις στους παρόχους να παρέχουν εβδομαδιαίες ενημερώσεις σχετικά με την επιτυχία των μέτρων. Όπως καταλήγει στο δημοσίευμά του το BBC, η Τουρκία έχει μακρά ιστορία στο να μπλοκάρει την πρόσβαση σε ιστοσελίδες και υπηρεσίες, ιδιαίτερα σε περιόδους κοινωνικής αναταραχής.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...