Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Συνομιλία Αλέξη – Γιουνκέρ: Ακυρώθηκε το αίτημα του ΔΝΤ για μέτρα ύψους 4 δις

Αισιόδοξος για την πορεία της διαπραγμάτευσης εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όπως σημείωνε νωρίτερα ανώτατη κυβερνητική πηγή.
Η χρονική στιγμή της επικοινωνίας Τσίπρα-Γιουνκέρ έχει σημασία, με δεδομένη την…επικείμενη επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα, και τη σημερινή συνάντηση Μερκελ – Λαγκαρντ – Γιούνκερ, στο Βερολίνο.
Η κυβερνηση στέκεται στα εξής:
• Πρώτα απ’ όλα, πως εχουμε καταρχήν συμφωνία, αλλά και τις βασικές αρχές, που θα διέπουν την τεχνική συμφωνία.
• Τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέφουν στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα, και δεν θα υπάρξει ούτε ένα ευρώ, επιπλέον λιτότητα.
• Η νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 1.1.2019, γίνεται υπό την προϋπόθεση, ότι αυτές θα έχουν μηδενικό, δημοσιονομικό αντίκτυπο.
• Δεν είναι πλέον στην ατζέντα της συζήτησης, η απαίτηση για 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον μέτρα, το 2019.
• Τέλος, διαμορφώνεται η δυνατότητα επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, πριν από το τέλος του τρέχοντος προγράμματος.
Μένουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και ο προσδιορισμός, των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ωστόσο, βασικό αίτημα του Μαξιμου προς το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών, είναι να κάνει πίσω από την παράλογη απαίτηση για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5%, για μία δεκαετία.
Τα αποτελέσματα του Eurogroup της Δευτέρας συζητήθηκαν στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία του πρωθυπουργού. Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, για τις βασικές αρχές της Συμφωνίας. Τόσο ο ίδιος, όσο και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησαν σε ερωτήσεις, οι οποίες αφορούσαν στα αντισταθμιστικά μέτρα, και εκείνα που θα ισοσκελίσουν, τις όποιες επιβαρύνσεις.

Πηγή: ΕΡΤ1
Δημοσίευση σχολίου

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Επίσης δεν αναρτούνται υβριστικά άρθρα και σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...