Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Συνομιλία Αλέξη – Γιουνκέρ: Ακυρώθηκε το αίτημα του ΔΝΤ για μέτρα ύψους 4 δις

Αισιόδοξος για την πορεία της διαπραγμάτευσης εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όπως σημείωνε νωρίτερα ανώτατη κυβερνητική πηγή.
Η χρονική στιγμή της επικοινωνίας Τσίπρα-Γιουνκέρ έχει σημασία, με δεδομένη την…επικείμενη επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα, και τη σημερινή συνάντηση Μερκελ – Λαγκαρντ – Γιούνκερ, στο Βερολίνο.
Η κυβερνηση στέκεται στα εξής:
• Πρώτα απ’ όλα, πως εχουμε καταρχήν συμφωνία, αλλά και τις βασικές αρχές, που θα διέπουν την τεχνική συμφωνία.
• Τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέφουν στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα, και δεν θα υπάρξει ούτε ένα ευρώ, επιπλέον λιτότητα.
• Η νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 1.1.2019, γίνεται υπό την προϋπόθεση, ότι αυτές θα έχουν μηδενικό, δημοσιονομικό αντίκτυπο.
• Δεν είναι πλέον στην ατζέντα της συζήτησης, η απαίτηση για 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον μέτρα, το 2019.
• Τέλος, διαμορφώνεται η δυνατότητα επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, πριν από το τέλος του τρέχοντος προγράμματος.
Μένουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και ο προσδιορισμός, των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ωστόσο, βασικό αίτημα του Μαξιμου προς το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών, είναι να κάνει πίσω από την παράλογη απαίτηση για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5%, για μία δεκαετία.
Τα αποτελέσματα του Eurogroup της Δευτέρας συζητήθηκαν στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία του πρωθυπουργού. Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, για τις βασικές αρχές της Συμφωνίας. Τόσο ο ίδιος, όσο και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησαν σε ερωτήσεις, οι οποίες αφορούσαν στα αντισταθμιστικά μέτρα, και εκείνα που θα ισοσκελίσουν, τις όποιες επιβαρύνσεις.

Πηγή: ΕΡΤ1

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...