Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

«Η ημέρα που μας διέγραψαν ως πολίτες»

Περισσότεροι από 125.000 άνθρωποι έχουν απολυθεί μόνο με την υποψία πως έχουν σχέσεις με την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν. Περίπου 45.000 έχουν συλληφθεί χωρίς επίσημες κατηγορίες και χωρίς τη δυνατότητα να προσλάβουν δικηγόρο. Ολόκληρες οικογένειες ζουν μέσα στον φόβο και την απομόνωση, τη στιγμή που ο Ερντογάν συνεχίζει το «κυνήγι μαγισσών».

Ο Guardian μίλησε με δύο καθηγητές και μια φοιτήτρια νομικής και παρουσιάζουν την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία. Τα ονόματα που αναφέρονται έχουν αλλαχθεί.
Την 1η Σεπτέμβρη η ζωή των Αχμέτ και Φατμά Οζέρ, παντρεμένοι καθηγητές από την Κωνσταντινούπολη, άλλαξε δραματικά. Κατηγορήθηκαν ως υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν και απολύθηκαν και οι δύο. Την ίδια ημέρα η Αϊσέ Γιλμάζ, φοιτήτρια νομικής, έλαβε ένα μήνυμα που την ενημέρωνε ότι ο πατέρας της, δημόσιος λειτουργός, κρατείται για υποτιθέμενη εμπλοκή στο αποτυχημένο πραξικόπημα και σε πράξεις τρομοκρατίας. «Ήταν η ημέρα που μπήκαμε στην μαύρη λίστα» λέει η Φατμά προσθέτοντας «Η ημέρα που διαγραφήκαμε ως πολίτες».
Στις 20 Ιουλίου ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κάτι που του έδωσε το δικαίωμα να παρακάμπτει τη Βουλή και να κυβερνά με διατάγματα. Η επίθεση κατά πιθανών συνωμοτών έχει μετατραπεί από τότε σε ένα ανελέητο κυνήγι μαγισσών, όχι μόνο απέναντι στους υποτιθέμενους υποστηρικτές του Γκιουλέν, αλλά και εναντίον αριστερών, Κούρδων και όποιων ασκούν κριτική προς την κυβέρνηση.
Περισσότεροι από 125.000 άνθρωποι έχουν απολυθεί και πάνω από 45.000 είναι στην φυλακή, ανάμεσά τους μέλη του στρατού και της αστυνομίας, αλλά και πολλοί δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί και δημόσιοι λειτουργοί. Ο πρόεδρος χρησιμοποιεί την απόπειρα πραξικοπήματος σαν μια δικαιολογία για ξεφορτωθεί τους αντιπάλους του, αλλά και να μετατρέψει το σύστημα της χώρας από κοινοβουλευτικό σε προεδρικό.
«Δεν είμαι σίγουρος για ποιο πράγμα κατηγορούμαστε ακριβώς» λέει ο Αχμέτ Οζέρ. Ούτε εκείνος, ούτε η γυναίκα του έχουν λάβει κάποιο επίσημο έγγραφο από τις Αρχές ή από τη Δικαιοσύνη. Αντίθετα, έμαθαν για την απόλυσή τους από το Ίντερνετ. «Τα ονόματά μας δόθηκαν στη δημοσιότητα μέσω της εφημερίδας της κυβερνήσεως αυτό είναι όλο» λέει ο Οζέρ.
«Δεν έχουμε τα μέσα να υπερασπίσουμε τους εαυτούς μας, τώρα που έχουν συνδέσει τα ονόματά μας με το πραξικόπημα και την τρομοκρατία» σημειώνει η γυναίκα του και προσθέτει ότι ήταν αντίθετοι με το πραξικόπημα και δεν είχαν υπάρξει ποτέ ενεργοί πολιτικά.
Ο Αχμέτ ήταν ένας δημοφιλής δάσκαλος, αλλά, τώρα, οι γονείς δεν θέλουν τα παιδιά τους να διδάσκονται από έναν «τρομοκράτη», ενώ άλλοι φοβούνται να τον προσλάβουν για να μην φανούν υποστηρικτές του πραξικοπήματος. Κανένα σχολείο δεν τον προσλαμβάνει. Ψάχνει για δουλειά σε εργοστάσια και εργαστήρια, αλλά μέχρι στιγμής ανεπιτυχώς.
Το ζευγάρι είναι από τους σχετικά τυχερούς, καθώς οι γονείς τους έχουν την δυνατότητα να τους βοηθήσουν οικονομικά, τουλάχιστον για λίγο καιρό. Αλλά και τα χρήματα δεν είναι σίγουρα ασφαλή. «Είναι πιθανό η κυβέρνηση να παγώσει τους λογαριασμούς μας ανά πάσα στιγμή». Τώρα χρησιμοποιούν μόνο μετρητά, καθώς φοβούνται να βάλουν λεφτά σε τραπεζικό λογαριασμό.
Για εκείνους που έχουν απολυθεί ή έχουν συλληφθεί με κατηγορίες για σχέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί δικηγόρος. Πολλοί αρνούνται να αναλάβουν τις υποθέσεις τους είτε από ρεβανσισμό είτε  επειδή φοβούνται. Ορισμένοι έχουν αναφέρει ότι έχουν δεχθεί απειλές. Άλλοι δικηγόροι που αναλαμβάνουν τέτοιες υποθέσεις ζητούν «αστρονομικά ποσά». Η οικογένεια των Οζέρ δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά την εκπροσώπηση από δικηγόρο.
Ο πατέρας της Αϊσέ Γιλμάζ βρίσκεται στην φυλακή για σχεδόν έξι μήνες, χωρίς να υπάρχει επίσημο κατηγορητήριο. Ο φάκελος της υπόθεσης, όπως αναφέρει ο δικηγόρος τους, είναι απόρρητος. «Τον ρώτησαν εάν έμενε σε μια εστία του Γκιουλέν, αν είχε δεχθεί υποτροφία από το δίκτυό του» εξηγεί η Αϊσέ και προσθέτει «ο δικηγόρος δεν μπορεί να ασκήσει έφεση για μια υπόθεση που δεν γνωρίζει τίποτα».
Το πιο σκληρό για τον πατέρα της, δημόσιο λειτουργό εδώ και δεκαετίες, είναι πως δεν γνωρίζει τι έκανε για να αξίζει να βρεθεί στην φυλακή. Κατά τη διάρκεια της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης οι συλληφθέντες μπορούν να κρατηθούν χωρίς πρόσβαση σε δικηγόρους μέχρι και πέντε ημέρες και οι δικηγόροι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να μιλήσουν στους πελάτες τους.
«Ηχογραφούν όλες τις συνομιλίες και τις στέλνουν στον εισαγγελέα» εξηγεί η Γιλμάζ σημειώνοντας «ένας φρουρός είναι παρών σε κάθε συνάντηση στη φυλακή».
«Κάθε φορά που υπογράφεται ένα νέο διάταγμα με πιάνει πανικός. Κάθε φορά που χτυπάει το κουδούνι φοβάμαι ότι θα είναι η αστυνομία για να συλλάβει και τη μητέρα μου» υπογραμμίζει η Αϊσε τονίζοντας ότι το μόνο που γνωρίζει η οικογένειά της είναι πως ένας μυστικός μάρτυρας ισχυρίστηκε ότι ο πατέρας της ανήκε στο δίκτυο του Γκιουλένα.
Τα τουρκικά μέσα έχουν ήδη καταγράψει περιπτώσεις επιχειρηματικών αντιπάλων, απογοητευμένων θαυμαστών, ακόμη και οργισμένων συζύγων, οι οποίοι καταγγέλλουν ανθρώπους για να πάρουν εκδίκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...