Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ: Περισσότεροι νεκροί πρόσφυγες, περισσότερα ασυνόδευτα παιδιά, καμία νόμιμη οδός για την Ευρώπη

Oι άνθρωποι συνεχίζουν να μετακινούνται αλλά επιχειρούν διαφορετικά και επικίνδυνα ταξίδια, που βασίζονται συχνά σε διακινητές, λόγω της έλλειψης νόμιμων προσβάσιμων οδών για να φτάσουν στην Ευρώπη. Σε αυτό το συμπέρασμα φτάνει η νέα έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.), περιγράφοντας τις επιπτώσεις που είχαν στον προσφυγικό και μεταναστευτικό πληθυσμό το κλείσιμο της διαδρομής των δυτικών Βαλκανίων και η Δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας. Σύμφωνα με την Υ.Α., βασικό σημείο εισόδου της Ε.Ε. είναι πια η Ιταλία, όπου το 90% των ανθρώπων φτάνουν διασχίζοντας τη Μεσόγειο με αφετηρία τη Λιβύη.
Ωστόσο η οργάνωση επισημαίνει ότι και μετά τη Δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας συνεχίστηκε η προσφυγική ροή από την Τουρκία, με μικρότερο όμως ρυθμό. Τονίζεται ότι στην Ελλάδα εξακολουθούν να φτάνουν ως επί το πλείστον πρόσφυγες, καθώς, σύμφωνα με την Υ.Α.: «Το 2016, το 87% όσων έφτασαν στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης προέρχονταν από τις πρώτες δέκα βασικές χώρες προέλευσης προσφύγων».
«Η έκθεση αυτή δείχνει εμφανώς ότι η έλλειψη προσβάσιμων και ασφαλών νόμιμων οδών αναγκάζει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ακόμα και όσους επιθυμούν να συνενωθούν με μέλη της οικογένειάς τους, να πάρουν τεράστια ρίσκα, προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη» είπε ο Vincent Cochetel, διευθυντής του γραφείου Ευρώπης της Υ.Α.
Σύμφωνα με την έκθεση, λόγω των αυστηρότερων συνοριακών περιορισμών, πολλοί βασίζονται σε διακινητές, διατρέχοντας υψηλό κίνδυνο, με αποτέλεσμα να χάσουν αρκετοί τη ζωή τους μέσα στο 2016, ενώ η έκθεση περιλαμβάνει αναφορές ότι οι συνοριακές αρχές στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων στη Βουλγαρία, την Κροατία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, τη Σερβία, την Ισπανία και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, έχουν επιστρέψει ατύπως δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους καθώς και «πολλές αναφορές για περιστατικά βίας και κακομεταχείρισης, προφανώς για να αποτραπούν περαιτέρω απόπειρες εισόδου». Επιπλέον, η Υ.Α. έχει δεχθεί ιδιαίτερα ανησυχητικές καταγγελίες για πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν απαχθεί, κακοποιηθεί και βασανιστεί από διακινητές και εγκληματικές συμμορίες στις διαδρομές της προσφυγιάς.
Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό είναι ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των ασυνόδευτων και χωρισμένων από την οικογένειά τους παιδιών που φτάνουν στην Ιταλία, σημειώνει η Υ.Α. επισημαίνοντας ότι πρόκειται για διπλασιασμό σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Η Υ.Α. επισημαίνει επίσης ότι μέσα στο 2016 έχουν καταγραφεί οι περισσότεροι θάνατοι στη Μεσόγειο από ποτέ. Επιπλέον, καταγράφεται αύξηση αφίξεων μέσω της οδού της Δυτικής Μεσογείου (Ισπανία μέσω θαλάσσης ή μέσω των ισπανικών θυλάκων Mελίγια και Θέουτα) κατά τους τελευταίους μήνες του 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...