Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

7 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Μιλάμε για την κατάθλιψη

Τη σημασία της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης γύρω από το θέμα της κατάθλιψης επισημαίνει η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (ΕΚΨ&ΨΥ) με αφορμή την 7η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, που φέτος είναι αφιερωμένη στην κατάθλιψη σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.). «Ως φορέας καταβάλλουμε συνεχείς προσπάθειες για την ενημέρωση της κοινότητας γύρω από ένα θέμα που δυστυχώς είναι διαχρονικά επίκαιρο και εντεινόμενο σε μια περίοδο κρίσης λόγω της δοκιμασίας που βιώνουμε σε πολλά και συχνά διαφορετικά επίπεδα», σημειώνει η Μαρία Μπαλωμένου, Κοινωνική Λειτουργός της Ε.Κ.Ψ. & Ψ.Υ.. «Πιστεύουμε ότι μόνο με διαρκή, ψύχραιμη και εμπεριστατωμένη πληροφόρηση μπορούμε να εξαλείψουμε το στίγμα γύρω από το θέμα της κατάθλιψης και με αυτό τον τρόπο να ενθαρρύνουμε περισσότερους ανθρώπους στην αναζήτηση της απαραίτητης βοήθειας. Γιατί είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι μπορεί να θεραπευτεί, όπως κάθε ασθένεια», προσθέτει.
Η κατάθλιψη πυροδοτεί μια κατάσταση άρνησης, απώλειας ενδιαφέροντος, ψυχικής ή σωματικής κόπωσης και απόσυρσης ακόμη και από απλές, καθημερινές δραστηριότητες που συχνά δυσχεραίνουν τις σχέσεις στο οικογενειακό, φιλικό και επαγγελματικό περιβάλλον. Συχνά μπορεί να συνεπάγεται και έλλειψη της ικανότητας να κερδίσει κάποιος τα προς το ζην. Συνιστά μια κοινή ψυχική διαταραχή και μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους όλων των ηλικιών ανεξάρτητα από τον τρόπο ζωής, τον τόπο διαμονής, το οικονομικό ή μορφωτικό επίπεδο.
Τα σημεία αυτά επιβεβαιώνουν τα στοιχεία των Κινητών Μονάδων και των Κέντρων Ημέρας της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας για το 2016, επισημαίνοντας, ωστόσο, κάποια ενδιαφέρουσες τάσεις. Σύμφωνα με αυτά, η κατάθλιψη εμφανίζεται σε μεγαλύτερο ποσοστό σε γυναίκες (68%) σε σύγκριση με τους άνδρες (32%), γεγονός που μπορεί να αποδοθεί και στο γεγονός ότι οι γυναίκες μοιράζονται πιο εύκολα το πρόβλημα και αναζητούν συχνότερα εξειδικευμένη βοήθεια. Επίσης, οι άνεργοι εμφανίζουν σε υψηλότερο ποσοστό (62% περίπου) συμπτώματα κατάθλιψης ή άλλες συναισθηματικές διαταραχές σε σχέση με τους εργαζόμενους (38% περίπου συμπεριλαμβανόμενης της σταθερής και περιστασιακής εργασίας), εύρημα που καταδεικνύει ότι η εργασιακή απασχόληση είναι ένας από τους παράγοντες που μπορούν να λειτουργήσουν προστατευτικά ως προς την εμφάνιση αντίστοιχων συναισθηματικών διαταραχών. Η Ε.Κ.Ψ. & Ψ.Υ. μέσω των Κινητών Μονάδων και των Κέντρων Ημέρας παρέχει ευρύ φάσμα ψυχοκοινωνικής στήριξης σε άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη, προγραμματίζοντας παράλληλα δράσεις ενημέρωσης των πολιτών μέσα από ενημερωτικές δράσεις και διανομή ενημερωτικού υλικού σε Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, Φωκίδα και Λαμία και προώθηση μηνυμάτων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. οι κοινές ψυχικές διαταραχές αυξάνουν σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ 1990-2013, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν υποφέρει από κατάθλιψη και/ή άγχος αυξήθηκε κατά 50%. Περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού επηρεάζεται από μία από τις δυο αυτές ψυχικές διαταραχές. Σε πολλές χώρες τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας λαμβάνουν μικρή ή καθόλου βοήθεια. Ακόμη και σε χώρες υψηλού εισοδήματος, περίπου το 50% των ανθρώπων με κατάθλιψη δε λαμβάνει θεραπεία. Η έλλειψη θεραπείας για κοινές ψυχικές διαταραχές έχει ένα υψηλό κόστος: τα στοιχεία μιας νέας έρευνας που διεξήχθη από τον Π.Ο.Υ δείχνουν ότι η κατάθλιψη και το άγχος κοστίζουν στην παγκόσμια οικονομία πάνω από 1 τρις δολάρια το χρόνο. Κατά συνέπεια, η έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπισή τους θα είχε σημαντικά αποτελέσματα σε κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για μια ψυχική ασθένεια που καταγράφει αυξητική τάση, που μπορεί, ωστόσο, να αντιμετωπιστεί και να θεραπευτεί αποτελεσματικά. Βασική προϋπόθεση είναι να μιλήσουμε ανοιχτά, καθώς το στίγμα γύρω από την ψυχική ασθένεια, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, παραμένει ένα εμπόδιο για ανθρώπους που αναζητούν ή χρειάζονται βοήθεια για να την αντιμετωπίσουν. Αντίθετα, η εξωστρέφεια, η συζήτηση και η ενημέρωση γύρω από το θέμα βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα τις αιτίες και τις συνέπειες, ενώ συμβάλουν καθοριστικά στην αναζήτηση και την εύρεση και λήψη της σωστής βοήθειας όσων τη χρειάζονται δίνοντας παράλληλα χρήσιμα εργαλεία στήριξης και στο οικείο περιβάλλον.

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις:
Στοιχεία Επικοινωνίας:
ΕΚΨ&ΨΥ Ν. Φωκίδας
Εθνικής Αντιστάσεως 13, Άμφισσα
Πρόσωπο Αναφοράς: Ιωάννα Καλλία
Τηλ. 2265022924

Κατάθλιψη: Η νόσος με τα πολλά πρόσωπα

Τι είναι η κατάθλιψη;
Η κατάθλιψη είναι μια κοινή ψυχική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από επίμονο και παρατεταμένο αίσθημα θλίψης και απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που το άτομο συνήθιζε να απολαμβάνει, κόπωση ψυχική και σωματική, αρνητικές σκέψεις και αδυναμία ανταπόκρισης σε απλές καθημερινές λειτουργίες.

Ποιους μπορεί να «χτυπήσει»;
Η κατάθλιψη μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιονδήποτε, σε οποιαδήποτε φάση της ζωής, ανεξάρτητα από φύλο, ηλικία, κοινωνική τάξη ή τόπο διαμονής.

Πότε μπορεί να εκδηλωθεί;
Οποιαδήποτε στιγμή. Ο κίνδυνος εμφάνισης κατάθλιψης αυξάνεται, ωστόσο, σε καταστάσεις, όπως η φτώχεια, η ανεργία, και μετά από σημαντικά γεγονότα, όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, ένας χωρισμός, μια ασθένεια. Καταθλιπτική συμπεριφορά μπορεί να εκδηλωθεί, επίσης, κατά την εφηβεία, μετά την κύηση (επιλόχειος) ή σε άτομα τρίτης ηλικίας.

Ποια είναι τα βασικά της συμπτώματα;
Προκαλεί ψυχική οδύνη και συνήθως επηρεάζει τους ανθρώπους στις σχέσεις με την οικογένεια, τους φίλους, τους συναδέλφους. Στα βασικά συμπτώματα συγκαταλέγονται
απώλεια ενέργειας - μεταβολές στην όρεξη (αύξηση ή μείωση) -διαταραχές στον ύπνο (υπερϋπνία ή αϋπνία) άγχος-αδυναμία συγκέντρωσης-αναποφασιστικότητα-ευερεθιστότητα-αίσθημα αυτοϋποτίμησης, ενοχής, απελπισίας-σκέψεις αυτοτραυματισμού ή αυτοκτονίας - αλκοολισμός ή χρήση ουσιών - σωματικές ενοχλήσεις.

Πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε;
- Με ενημέρωση, μιλώντας γι’ αυτήν ανοιχτά με ένα μέλος της οικογένειας, ένα φίλο, κάποιον ειδικό υγείας. Συζητώντας σε ομάδες, όπως σε σχολεία, στη δουλειά και σε οποιοδήποτε άλλο κοινωνικό πλαίσιο, στα Μ.Μ.Ε. και στα social media, ώστε να συμβάλουμε στη μείωση του στίγματος, ωθώντας όλο και περισσότερους ανθρώπους να αναζητήσουν τη βοήθεια που χρειάζονται.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας μπορείτε να απευθυνθείτε στο 2265022924 για τη Δομή Φωκίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...