Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Επιχορήγηση για ευρυζωνική σύνδεση στο internet σε 50.000 πρωτοετείς φοιτητές

Εργα Τεχνολογίας και Πληροφορικής ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ αναμένεται να ξεμπλοκάρουν το αμέσως επόμενο διάστημα, αφού ύστερα από ενέργειες του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής υπό τον υπουργό, Νίκο Παππά, ήρθη η αιρεσιμότητα που είχε «παγώσει» τις επενδύσεις στον κλάδο.

Ταυτόχρονα γίνονται βήματα για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό, από τον επόμενο μήνα θα δοθούν ευρυζωνικές συνδέσεις σε πρωτοετείς φοιτητές αλλά και κατοίκους απομακρυσμένων νησιών της χώρας, ενώ προχωρεί η υλοποίηση του «αγροτικού Ιντερνετ», το οποίο αναμένεται να επεκταθεί και σε περιοχές που θα παραμείνουν εκτός της δράσης και εξετάζεται η ενεργοποίηση του Σύζευξις ΙΙ για τη διασύνδεση των υπηρεσιών του Δημοσίου. Επίσης, όπως σημειώνει ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, ποσό ύψους 425 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθεί στην ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς (NGN). Στα έργα αυτά εντάσσεται και η επέκταση των δικτύων πρόσβασης οπτικών ινών, τουλάχιστον μέχρι το επίπεδο του κτιρίου.
Ηδη η ΕΕ προκρίνει την ανάπτυξη δικτύων NGN, με στόχο το 2025 όλοι οι πολίτες να έχουν στη διάθεσή τους ταχύτητες σύνδεσης στο Ιντερνετ τουλάχιστον 100 Mbps (με ενδιάμεσο στάδιο το 2020, όπου ταχύτητες 100 Mbps θα πρέπει να έχει το 50% του πληθυσμού και 30 Mbps το υπόλοιπο 50%). «Ο στόχος του ψηφιακού μερίσματος είναι απολύτως εφικτός. Αρκεί να προσανατολιστούμε σε συντονισμένα μεγάλα έργα, τα οποία μπορούν να υλοποιηθούν και μέσω Συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)» τονίζει ο κ. Κρέτσος.
Από τον επόμενο μήνα 50.000 φοιτητές πανεπιστημίων, ΤΕΙ και ΑΕΙ, που εγράφησαν για πρώτη φορά σε εκπαιδευτικό ίδρυμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το ακαδημαϊκό έτος 2016 ? 2017, θα λάβουν επιχορήγηση για την απόκτηση ή διατήρηση σταθερής ή κινητής ευρυζωνικής σύνδεσης στο Διαδίκτυο, η οποία είναι στο όνομα του δικαιούχου φοιτητή. Θα καλύπτει μέχρι το 60% του μηνιαίου παγίου με ανώτατο χρηματικό όριο τα 3 ευρώ τον μήνα και θα χορηγείται για 12 μήνες.
Δορυφορική πρόσβαση
«Τρέχει» και η δράση για την επιχορηγούμενη δορυφορική πρόσβαση των μειονοτικών πληθυσμών της Θράκης, ενώ με Κοινή Υπουργική Απόφαση διευρύνθηκε ώστε να εξασφαλιστεί η δορυφορική πρόσβαση στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης σε μόνιμους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών. Η δράση καλύπτει 15.913 νοικοκυριά και περιλαμβάνει την απόκτηση και εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού για μόνιμους κατοίκους στους δήμους Αλεξανδρούπολης, Διδυμότειχου, Ορεστιάδας, Σαμοθράκης, Σουφλίου, Μύκης, Ξάνθης, Αρριανών, Αγαθονησίου, Αστυπάλαιας, Καλύμνιων, Κάσου, Λειψών, Πάτμου, Σύμης, Τήλου, Χάλκης, Φούρνων Κορσεών και Ψαρών. Στους κατοίκους των απομακρυσμένων νησιών απευθύνεται και η δράση για δωρεάν κινητή ευρυζωνικότητα, η οποία προγραμματίζεται να υλοποιηθεί στα μέσα Μαΐου.
«ΛΕΥΚΕΣ» ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Προχωρεί το έργο του «αγροτικού Ιντερνετ» για τη λειτουργία ευρυζωνικής δικτυακής υποδομής σε 5.493 «λευκές» αγροτικές και νησιωτικές περιοχές. Υπολογίζεται ότι το έργο θα καλύψει περισσότερους από 500.000 κατοίκους σε αγροτικές, ορεινές, νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές.
ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ Διαφάνεια και δίκαιη κατανομή του διαφημιστικού χρόνου
Απόλυτη διαφάνεια στην κατανομή της τηλεοπτικής διαφημιστικής δαπάνης φέρνει ο νέος νόμος για το ηλεκτρονικό σύστημα διάθεσης/ πώλησης του τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου που ήδη έχει προαναγγείλει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και θα ενταχθεί στο σχετικό πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.
Πρόκειται για την καθιέρωση ενός καινοτόμου ηλεκτρονικού συστήματος αγοράς τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου με αλγόριθμο βελτιστοποίησης βάσει δημοπρασιών ανά διαφημιστικό slot. Στόχος είναι η αύξηση των φορολογικών εσόδων από την τηλεοπτική διαφήμιση, η καταπολέμηση του μαύρου χρήματος και των προβλημάτων ρευστότητας, που εντοπίζονται στον χώρο της τηλεόρασης εξαιτίας της ύπαρξης ασύμμετρων διαπραγματεύσεων μεταξύ διαφημιζόμενων και μεγάλων media shops με τα κανάλια καθώς και η κατοχύρωση κανόνων ανόθευτου ανταγωνισμού μεταξύ της δημόσιας τηλεόρασης, των περιφερειακών και των ιδιωτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας. Τη διαχείριση θα την κάνει η εταιρεία που θ’ αναλάβει το εγχείρημα της λειτουργίας της πλατφόρμας με ρυθμιστή το ΕΣΡ. Το συγκεκριμένο σύστημα είναι πρωτοποριακό και θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται σύντομα στη Γαλλία. Στην Ελλάδα η εφαρμογή του αναμένεται εντός του 2018.
Μητρώο
Στο ίδιο πολυνομοσχέδιο θα ενταχθεί και η σύσταση Μητρώου Περιφερειακού και Τοπικού Τύπου με την κυβέρνηση να δίνει οριστικά τέλος στις πελατειακές σχέσεις. Με τη σύσταση του Μητρώου, όποιος πληροί τις προϋποθέσεις, καταθέτει τα στοιχεία του ηλεκτρονικά και δεν πιέζει κανέναν βουλευτή για να μπει στην υπουργική λίστα με τις περιφερειακές εφημερίδες.

Το υπουργείο δίνει προτεραιότητα αλλά και ανάσα βιωσιμότητας στα περιφερειακά ΜΜΕ και με την ποσόστωση 70 – 30. Προβλέπεται η κατάργηση του 50 – 40 – 10 (νόμος 2328/95), ενώ διατηρείται η ποσόστωση 70% – 30% για τα περιφερειακά ΜΜΕ με την πρόβλεψη επιβολής κυρώσεων σε περιπτώσεις που δεν εφαρμόζεται.
Τέλος όσον αφορά στην Digea, την εταιρεία παροχής ψηφιακού σήματος, τόσο ο υπουργός Νίκος Παππάς όσο και ο γενικός γραμματέας Λευτέρης Κρέτσος προχωρούν σε συντονισμένες δράσεις για τη σύσταση ομάδων εργασίας για τη μελέτη της ΑΟΤ (κόστος ενοικίου τηλεοπτικών σταθμών στην Digea) με στόχο τη μείωσή του κυρίως προς τους περιφερειακούς σταθμούς.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...