Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Άγκυρα: Η απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης για την έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, θα επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις

Το απόγευμα της Πέμπτης 4 Μαΐου 2017 το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση ως απάντηση στην απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να απορρίψει και το δεύτερο αίτημα της Τουρκίας για έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που αιτήθηκαν ασύλου στη χώρα μας μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.
Η ανακοίνωση είναι συνταγμένη σε σκληρή γλώσσα και ξεκαθαρίζει πως οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών θα επηρεαστούν άμεσα από τη στάση της ελληνικής Δικαιοσύνης. 
Το κείμενο της ανακοίνωσης σε πλήρη μετάφραση έχει ως εξής: «Δυστυχώς η ελληνική Δικαιοσύνη την οποία αναμέναμε δίκαιη και ουδέτερη για ακόμα μια φορά μας απογοήτευσε και απέρριψε το δεύτερο αίτημα για έκδοση των οκτώ πραξικοπηματιών που έδρασαν κατά του Συντάγματος την 15η Ιουλίου.
Μέχρι και σήμερα οι ελληνικές αρχές παρεμπόδισαν τα μέλη των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK, DHKP/C, στο να δώσουν λόγο στη Δικαιοσύνη και τώρα επαναλαμβάνουν το ίδιο λάθος.
Η απόφαση αυτή εμποδίζει τους ενόχους να παρουσιαστούν ενώπιον της τουρκικής Δικαιοσύνης, εκείνοι που έβαλαν κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος φόνευσαν και τραυμάτισαν χιλιάδες πολίτες και ένστολους και απείλησαν τη ζωή του προέδρου της χώρας.
Παραβλέπει έτσι αυτή η απόφαση τα δικαιώματα των θυμάτων.
Δεν αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν έτσι τη συνεργασία και την υποστήριξη στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και του εγκλήματος από μια σύμμαχο χώρα.
Αυτή η απόφαση γίνεται η αιτία ώστε οι ένοχοι να μην δικαστούν και το έγκλημα να παραμείνει ατιμώρητο. Η απόφαση προστατεύει τους πραξικοπηματίες.
Οι σχέσεις μας θα επηρεαστούν. Είναι φανερό ότι αυτή η απόφαση ελήφθη με πολιτικά κίνητρα και είναι η αιτία οι ένοχοι να παραμείνουν στο απυρόβλητο μακριά από τη Δικαιοσύνη.
Η απόφαση αυτή θα επηρεάσει αναμφισβήτητα τις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία σε περιφερειακά θέματα με την Ελλάδα που ανοίγει την αγκαλιά της στους πραξικοπηματίες».

Αυτό είναι το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης και εκ των πραγμάτων διαπιστώνονται τα εξής:

  1. Για την Άγκυρα η απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης επηρεάζει τις διμερής σχέσεις σε περιφερειακά ζητήματα ένα εκ των οποίων είναι το προσφυγικό.
  2. Θέτει θέμα μη καλής συνεργασίας σε θέματα τρομοκρατίας και εγκλήματος ανοίγοντας έτσι ένα σοβαρό ζήτημα όχι μόνο στις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας αλλά και στις σχέσεις Τουρκίας- ΕΕ από τη στιγμή που η Άγκυρα εκούσια παρακάμπτει τη βασική αρχή της διάκρισης των εξουσιών στις δυτικές δημοκρατίες και άρα συμπεριλαμβάνει στο σκεπτικό της και τις πολλές εκκρεμούσες υποθέσεις αναλόγου περιεχομένου με Τούρκους πολίτες που αιτήθηκαν πολιτικού ασύλου και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως και κυρίως στη Γερμανία, την Ολλανδία, τις σκανδιναβικές χώρες.
  3. Ο τρίτος λόγος ανησυχίας είναι ότι η προειδοποίηση της Άγκυρας λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο αυξημένης τουρκικής επιθετικότητας και διπλωματικής νευρικότητας εκ μέρους της Άγκυρας για μια σειρά ζητημάτων όπως τη συνθήκη της Λωζάνης, της κυπριακής ΑΟΖ, τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και λοιπά.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...