Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Ποδηλατικός αγώνας στους Δελφούς

Δελτίο Τύπου από τη Cycling Hellas


1ος ΔΡΟΜΟΣ ΔΑΦΝΗΣ

Το Σάββατο 15 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η πρωτότυπη ποδηλατική διοργάνωση με την επωνυμία «1ος Δρόμος της Δάφνης»  από την «Cycling Hellas» σε συνεργασία με τον Ποδηλατικό Αθλητικό Σύλλογο ΠΗΝΕΙΟ, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Δήμο Τεμπών, το Δήμο Δελφών, το Δήμο Λαμιέων.
Η εκδήλωση τελέστηκε υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και συνδύασε  τις αξίες του αθλητισμού  με τον πολιτισμό, την ιστορία και την αρχαιότητα.

Η ποδηλατική εκδήλωση αφορούσε την ιστορία της χώρας μας και απευθύνονταν στους λάτρες μεγάλων αποστάσεων. Πραγματοποιήθηκε με ποδήλατα δρόμου καλύπτοντας τη διαδρομή 230 χιλιομέτρων. Οι ποδηλάτες με σύμμαχο το δροσερό καιρό που επικράτησε, ξεκίνησαν  από την Κοιλάδα των  Τεμπών και  τερμάτισαν στο Μαντείο των Δελφών βασιζόμενοι στο μύθο του θεού Απόλλωνα και της κόρης του Πηνειού Δάφνης.

Πριν την εκκίνηση της εκδήλωσης νεαρές κοπέλες ντυμένες με  αρχαιοελληνική φορεσιά κρατώντας στα χέρια τους πανέρια, έραναν το δρόμο με φύλλα δάφνης και  προσέφεραν από ένα κλαδί δάφνης στον κάθε  ποδηλάτη  για να το μεταφέρει ,σύμφωνα με το μύθο, στον τελικό προορισμό τους  Δελφούς, τον Ομφαλό της γης στην αρχαιότητα.

Το πρώτο κλαδί δάφνης το παρέδωσε στον ποδηλάτη Δαλαβίκα Κώστα  ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος  ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του δήλωσε ότι η εκδήλωση θα καθιερωθεί με απώτερο στόχο  η πορεία της δάφνης να ενοποιηθεί με την τελετή αφής της Ολυμπιακής φλόγας σε συνεργασία  με το Υπουργείο Πολιτισμού και με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Οι ποδηλάτες,  στα ίδια χνάρια των παλαιών προσκυνητών (σύμφωνα με το μύθο), ξεκίνησαν το ταξίδι των 230 χιλιομέτρων περνώντας  και σταματώντας για υδροδοσία και ανεφοδιασμό σε πόλεις και χωριά  προβάλλοντας την ιστορία κάθε τόπου: Νίκαια Λάρισας ,Φάρσαλα  μπρος στο άγαλμα Θέτιδας- Αχιλλέα, Λαμία στην Κεντρική Πλατεία Ελευθερίας και πέρασμα μπροστά από το άγαλμα Αθανάσιου Διάκου, Δομοκό, Γραβιά στο Χάνι της Γραβιάς και μπρος στο μνημείο Ανδρούτσου. Ο τερματισμός και προορισμός ολοκληρώθηκε μπροστά στο Δημαρχείο των Δελφών. Στους ποδηλάτες  που εναπόθεσαν τις δάφνες τους στο  χώρο, απονεμήθηκαν τιμητικά δίπλωμα συμμετοχής και αναμνηστικό μετάλλιο από τους Τοπικούς  Άρχοντες  των Δελφών τον κο Λουκά Αναγνωστόπουλο Αντιδήμαρχο Δελφών, την Κα Κρυσταλία Κώνστα Τοπική Σύμβουλο και τον Κο Λεωνίδα Σακελαρίου Πρόεδρο Τοπικού Συμβουλίου Δελφών.

Στους Δελφούς, παράλληλα με τη διεξαγωγή της ποδηλατικής εκδήλωσης διεξήχθη λαϊκός αγώνας τρεξίματος για μικρές ηλικίες με τη συμμετοχή αθλητών από το αθλητικό  σωματείου «Απόλλων» (ως μικρή αναβίωση των Πύθιων).  Οι μικροί αθλητές τερμάτισαν στην αψίδα της διοργάνωσης και κατόπιν τους απονεμήθηκαν οι δάφνες, που μετέφεραν οι ποδηλάτες, αναμνηστικό δίπλωμα και μετάλλιο με τα διακριτικά του Δρόμου Δάφνης. Το βράδυ οι  ποδηλάτες διανυκτέρευσαν σε ξενοδοχεία της περιοχής και την επόμενη μέρα είχαν την ευκαιρία ως γκρουπ να  ξεναγηθούν στο Μαντείο των Δελφών.


Η  “Cycling Hellas.gr”   και ο Ποδηλατικός Σύλλογος Πηνειός εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες μας  σε όλους τους φορείς , στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Δήμο Τεμπών, το Δήμο Δελφών, το Δήμο Λαμιέων για τη θερμή στήριξη και την συνδιοργάνωση.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα το ΕΚΑΒ Λάρισας  και προσωπικά την Κα Αυγέρη για τη διάθεση ασθενοφόρου όχηματος  και πληρώματος που  συνόδευσαν  σε  μέχρι το τέλος την ποδηλατοπομπή.

Θερμές ευχαριστίες απευθύνονται προς τη Αστυνομική Διέυθυνση Λάρισας , το Αστυνομικό τμήμα Φαρσάλων, το Αστυμομικό τμήμα Δομοκού, την  Αστυνομική Διεύθυνση Λαμίας και Φωκίδας για την πολύτιμη συνδρομή καθώς  συνόδευσαν  και περιφρούρησαν τους ποδηλάτες στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής.

Θερμές ευχαριστίες απευθύνονται ακόμα στο Δήμο Λαμιέων, στο Δήμο Δομοκού και στο Δήμο Δελφών για τους υπέροχους γεμάτους μπουφέδες ανεφοδιασμού στη  Λαμία, στο Δομοκό  και στον τερματισμό και για όλη την υποστήριξη που προσέφεραν.

Ευχαριστούμε  ιδιαίτερα όλους τους  χορηγούς που ενίσχυσαν την προσπάθειά μας, που μας στήριξαν εξαρχής: την εταιρεία «Σαμαρίνα»  που διέθεσε 1000 νερά στους έξι σταθμούς υδροδοσίας , την επιχείρηση «Φάρμα Παλαμάς» του Κου Τσιανάβα  Χρήστου για τη χορηγία γαλακτοκομικών προϊόντων, το καφέ «Las Ramblas» και το Super Market «Α/S  AGORA»για τις μπάρες που διέθεσαν στους ποδηλάτες στους έξι σταθμούς ανεφοδιασμού, την επιχείρηση χαλβά Φαρσάλων «Καταραχιάς» για τον άψογο ανεφοδιασμό των ποδηλατών στα Φάρσαλα. Ευχαριστούμε ακόμα την εταιρεία ποδηλάτων «Κυκλοποδηλατική Bianchi – Ballistic-Clermont»  για την υποστήριξη με φορτηγό μεταφοράς υλικού και σακιδίων των ποδηλατών  σε όλη τη διαδρομή, την Κα Στέλλα Τσίπα για τα χρέη  της με βανάκι στη υποστηρικτική  θέση σκούπας,  την επιχείρηση «Εργαλείων-Χρωμάτων Κουτζεκλίδη Κατερίνα» για την υποστήριξη με βανάκι σε όλη τη διαδρομή και τα χρέη στο κοντρόλ των ποδηλατών, τον Μπαμπαράμο Ντίνο,  Τσότσα Μαρίζα, Τζένη Κολίτσα και Χαρούλα Στάϊκου για τη πολύτιμη βοήθειά τους σε θέσεις κοντρόλ και άλλες.

Μόνιμοι συνεργάτες τους οποίους ευχαριστούμε το κατάστημα «Δαλαβίκαςbikes-

https://dalavikasbikes.gr/ » η επιχείρηση «Νταούτης Service- υγραεριοκίνηση» και το « https://32bit.gr/ -Διαδιδτυακές Υπηρεσίες».
Τέλος ευχαριστούμε όλους  τους χορηγούς επικοινωνίας για την προβολή και στήριξη της εκδήλωσης μας: την EΡΤ Λάρισας  Τηλεόραση και  Ραδιόφωνο , τον «POWER FM 93.2-  https://powerfm932.gr/ » ραδιοφωνικό Σταθμό της Θεσσαλίας,  την Ηλεκτρονική  εφημερίδα «http://www.larissanet.gr/» , την τηλεοπτική εκπομπή ΕΡΤ3 – Επιτροχών « http://epitrohon.gr/ », τις Ζωντανές μεταδόσεις « https://www.livemedia.gr/ », το «Εν κινήσει» -ποδηλατική κοινότητα στο facebook.

Μεγάλο ευχαριστώ και θερμά συγχαρητήρια απευθύνουμε στους ποδηλάτες , συνοδούς που συμμετείχαν και ολοκλήρωσαν τη διαδρομή και που μας τίμησαν με την παρουσία τους. Ανανεώνουμε το ραντεβού για την επόμενη χρονιά στις αρχές  Μαίου με την εκδήλωση να απευθύνεται έξω από τα σύνορα της χώρας!


Ακολουθεί ο μύθος στον οποίο βασίστηκε η ποδηλατική εκδήλωση:


Σύμφωνα με τον μύθο ο θεός Απόλλωνας ήταν ερωτευμένος με την κόρη του Πηνειού Δάφνη. Την ερωτεύτηκε σφοδρά και άρχισε να την κυνηγάει ασταμάτητα. Ύστερα από ξέφρενο κυνηγητό και περιπέτειες, τη στιγμή που η κόρη εξαντλημένη θα έπεφτε στις αγκάλες του θεού, με κραυγή απελπισίας ζήτησε από τον πατέρα της, τον ποταμό Πηνειό, να τη βοηθήσει. Ο πατέρας της την μεταμόρφωσε σε φυτό, την δάφνη, που βρίσκεται σε αφθονία στην κοιλάδα, όταν ο Απόλλων προσπάθησε να την αγκαλιάσει. Έτσι βρέθηκε καταπράσινη και λαμπερή στις όχθες του ποταμού με τα πόδια ριζωμένα βαθιά στη μητέρα της, τη μάνα Γη. Πικραμένος τότε ο Απόλλων, έκοψε ένα κλαδί, έπλεξε στεφάνι και στεφανώθηκε για να απαλύνει την θλίψη του για τον χαμό της αγαπημένης του. Ορκίστηκε ότι η δάφνη θα ήταν πλέον το ιερό του δέντρο και ότι θα φορούσε ένα δάφνινο στεφάνι παντοτινά. Από τότε η δάφνη είναι το ιερό φυτό του θεού Απόλλωνα με το οποίο στεφανωμένοι οι προσκυνητές, ύστερα από καθαρμούς και ιεροτελεστίες, ξεκινούσαν σε πομπή από το ιερό του Aπόλλωνα των Tεμπών για τους Δελφούς, όπως έκανε ο ίδιος ο θεός μετέφερε δηλ. τις δάφνες στους Δελφούς από την κοιλάδα των Τεμπών. Στις ιεροτελεστίες που γίνονταν στους Δελφούς προς τιμή του θεού Απόλλωνα η χρήση της δάφνης γίνονταν προς τιμή και μνήμη της ομώνυμης μυθικής νύμφης Δάφνης, την οποία είχε ερωτευτεί ο θεός.

Ο μύθος εξηγεί και δικαιολογεί τη σχέση του φυτού δάφνη με τους χρησμούς του Μαντείου των ∆ελφών. Σύμφωνα με την παράδοση, το μαντείο του Απόλλωνα άκουγε το θρόισμα των φύλων της δάφνης, η ίδια η Πυθία, η ιέρεια των Δελφών, μασούσε φύλλα δάφνης ή ανάπνεε τον καπνό από καιόμενη δάφνη για να πέσει σε έκσταση και να δώσει τους χρησμούς της, ενώ ο ναός σκουπίζονταν με δεμάτια δάφνης.

Τα Πύθια ήταν εορταστικά αγωνίσματα της αρχαίας Ελλάδας που γίνονταν στους Δελφούς προς τιμή του θεού Απόλλωνα. Είχαν πανελλήνια εμβέλεια και αποτελούσαν την πιο σημαντική εκδήλωση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Περιελάμβαναν μουσικούς και αθλητικούς αγώνες. Οι νικητές των αγώνων στα Πύθια στεφανώνονταν με φύλλα δάφνης.

Στα ίδια χνάρια του θεού Απόλλωνα και των παλαιών προσκυνητών ξεκίνησαν οι ποδηλάτες το ταξίδι της δάφνης και την αναβίωση του μύθου!



Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...