Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ: ΜΕ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ Η ΤΙΜΩΡΙΑ- ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΩΝ ΕΝΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ

   
Με μια ιστορική απόφασή του το Τριμελές Πλημμελιοδικείο Άμφισσας της 25/7/2017 έκρινε ενόχους και καταδίκασε ομόφωνα τους υπευθύνους και τον εργάτη της αναδόχου εταιρίας κατασκευής του έργου άρδευσης του ελαιώνα για την πυρκαγιά που προκάλεσαν την 5/8/2013 και κατέκαυσε ένα μεγάλο μέρος και 60 χιλιάδες δέντρα του περίφημου παραδοσιακού Ελαιώνα της Άμφισσας.
   Ύστερα από 9 ημερών ακροαματική διαδικασία και από αναβολές, των οποίων έχομε χάσει τον αριθμό, μεθοδεύσεις χρόνων για κλείσιμο όπως-όπως της υπόθεσης, που έπεσαν τελικά στο κενό και μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα απειλών και αποσιώπησης των όσων ακούστηκαν και έγιναν στη δίκη, η  ε τ υ μ η γ ο ρ ί α  του δικαστηρίου έκλεισε τον πρώτο κύκλο της δικαστικής πλευράς της υπόθεσης.
   Έτσι ικανοποιήθηκε το τραυματισμένο περί δικαίου συναίσθημα των ιδιοκτητών, που κάηκαν τα κτήματά τους και όλων των κατοίκων της περιοχής, επισκεπτών και φίλων του τόπου μας. Ομόφωνα οι δικαστές, ύστερα από σύμφωνη τεκμηριωμένη εισαγγελική πρόταση, έκριναν ενόχους για μια σειρά εγκληματικών ενεργειών παραλείψεων, ελλείψεων και αμελειών που προκάλεσαν την βιβλικά καταστροφική πυρκαγιά στον ελαιώνα, τέσσερεις (4) εκπροσώπους της αναδόχου εταιρίας ΕΛΤΕΡ ΑΤΕ κατασκευής του έργου άρδευσης. Στον καθένα επιβλήθηκαν από 4 χρόνια φυλάκιση και χρηματική ποινή 10 χιλιάδων ευρώ, χωρίς ελαφρυντικά. Με 2,5  χρόνια φυλάκιση και με το ελαφρυντικό του άρθρ. 84 § 2δ του Π.Κ. τιμωρήθηκε ο αλλοδαπός εργάτης, απ το αυτοκίνητο και τους χειρισμούς του οποίου, ενώ εκτελούσε εργασίες την αποφράδα εκείνη μέρα του καύσωνα και των πολύ ισχυρών ανέμων, προήλθε η πυρκαγιά. Αθώοι κρίθηκαν οι αιρετοί εκπρόσωποι Α' και Β' βαθμών αυτοδιοίκησης  κι οι φορείς των τοπικών/περιφερειακών αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών...
   Για να έλθει η απόφαση αυτή, η υπόθεση πέρασε δια πυρός και σιδήρου, από χειρότερες των ομηρικών Συμπληγάδες, καθόσον, το δημόσιο έργο απ το οποίο προέκυψε η καταστροφή, είναι μια τυπική περίπτωση απ τα τόσα που έχουν γίνει και δεν είναι άσχετα με την τωρινή κατάσταση στην οποία έχει κατρακυλήσει η χώρα. Το έργο άρδευσης του ελαιώνα, ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, δημοπρατήθηκε, άρχισε να εκτελείται, έκαψε σημαντικό μέρος του ελαιώνα και συνεχίζει με τους ίδιους πλημμελέστατους κι επικίνδυνους τρόπους, παρά την καταδίκη, για την ...ολοκλήρωσή του, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί το νερό!!!
    Η ανάδοχος-κατασκευάστρια εταιρία, ηδη απ το Σεπτέμβρη του 2011, κηρύχτηκε έκπτωτη απ την υπεύθυνη υπηρεσία της Νομαρχίας Φωκίδας, εξαιτίας της έλλειψης – μη εκτέλεσης ουσιώδους υποχρέωσής της προς το Δημόσιο.  Αλλά ο τότε αρμόδιος υπουργός Κ. Σκανδαλίδης "πήρε" το έργο απ' τη Φωκίδα και το "έδωσε" στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, για να "συνεχιστεί κανονικά", χωρίς έκπτωση της καταδικασθείσας εταιρίας. Αυτή ωστόσο, λίγες μέρες αφού κατέστη ανάδοχος, ζήτησε να περιέλθει σε κατάσταση ρύθμισης οφειλών -μια λιγώτερο επαχθή μορφή πτώχευσης που παρέχει ο νόμος, αποκαλύπτοντας τη φερεγγυότητά της!
    Όταν συνέβη το κακό, ασκήθηκε αυτεπάγγελτη δίωξη και επιχειρήθηκε με κάθε τρόπο η επίσπευση δίκης με μοναδικό κατηγορούμενο τον αλλοδαπό εργάτη. Αυτός με δυσανάλογη της κοινωνικής του θέσης υπεράσπιση,  π α ρ α κ α λ ο ύ σ ε  να  δ ι κ α σ τ ε ί, σα να είχε ενεργήσει για τον εαυτό του τις πράξεις που προκάλεσαν τη μεγάλη κι ανεπανόρθωτη καταστροφή. Κινητοποιήθηκαν όμως, για κακή του τύχη, οι ιδιοκτήτες των καμένων κτημάτων, υποβλήθηκαν μηνύσεις που περιέλαβαν την ανάδοχο εταιρία και όλους τους άλλους αρμόδιους-ενεχομένους στην πρόληψη-πυροπροστασία και κατάσβεση, για να ελεγχθούν και να τους καταλογιστούν οι ευθύνες που τους αναλογούσαν. 
   Εν όψει νέων "εμποδίων"-δυστοκιών στην πρόοδο της υπόθεσης, συντάχθηκαν αναφορές και υποβλήθηκαν στον Άρειο Πάγο, με εμφάνιση εκεί και υποστήριξή τους από τον Π. Μέγκο και τον τότε βουλευτή Βοιωτίας του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ, τον Γ. Σταθά κι ακόμη μια από τον τότε βουλευτή ΑΝΕΛ Β. Καπερνάρο. Έτσι ζητήθηκε ολοκληρωμένη διερεύνηση της υπόθεσης και συντάχθηκε ένα νέο, πιο "περιεκτικό" κατηγορητήριο. Κι ενώ έφτανε η φετινή θερινή περίοδος και 2 μέλη της σύνθεσης του δικαστηρίου είχαν ήδη πάρει μετάθεση από δω, άρχισε τις ζεστές μέρες του Ιουλίου 2017 η εκδίκαση της υπόθεσης.
   Πολλά έλαβαν χώρα στη δίκη, που δεν εξέπλητταν μόνο το όχι πυκνό ακροατήριο (κούραση και απώλεια εμπιστοσύνης, μετά από τόσα εμπόδια, μεθοδεύσεις και αναβολές;) αλλά και έμπειρους νομικούς. Υποβλήθηκε ένσταση για παραπομπή της υπόθεσης στο κακουργιοδικείο (αρμόδιο δικαστήριο), αφού το κατηγορητήριο κάνει λόγο για  ε ν δ ε χ ό μ ε ν ο   δ ό λ ο,  κατά την τέλεση της δικαζόμενης εγκληματικής πράξης: διενέργεια εργασιών στον ελαιώνα σε επικρατούσες καιρικές συνθήκες που έθεταν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και  α π ο δ ο χ ή  τους απ τους κατηγορουμένους της αναδόχου εταιρίας. Κι η ένσταση απορρίφτηκε!  Κατηγορούμενοι που είχαν ανωμοτί εξεταστεί ανακριτικά, παρήλασαν με αέρα ως μάρτυρες κατηγορίας, για να "φωτίσουν" το Δικαστήριο και για τα διαφυγόντα της κρίσης του κατορθώματά τους, κάνοντας να τρίβουν μάτια κι αυτιά και οι μέτρια κατέχοντες από Ποινική Δικονομία!
    Οι μάρτυρες που γνώριζαν και με παρρησία προσήλθαν να καταθέσουν: Ν. Δρόλαπας, Τ. Μέγκος, Γιάννης Σταθάς, έμοιαζαν με φουνταριστούς ποδοσφαιριστές που σκληροτράχηλα μπακ προσπαθούσαν με κάθε μέσο ν ανακόψουν (κι η διαιτησία;) αλλά τα γκολ μπήκαν! Άλλοι μάρτυρες εμφανίστηκαν τρακαρισμένοι, κάνοντας βάσιμα να υποτεθούν πιέσεις κτγ. Οι εκθέσεις (τεχν. πραγματογνωμοσύνες κ.ά.) των εδώ δημοσίων αρμοδίων υπηρεσιών, που επιλήφτηκαν μετά την καταστροφή, υπήρξαν κακές και ο νοών νοείτω. Έτσι αυξανόταν το βάρος της πολιτικής αγωγής να καταδείξει ανακρίβειες, ανεπάρκειες μη χρησιμότητάς τους σε τίποτα, πλην της συγκάλυψης εν τέλει, ενώ η αντίδικη πλευρά εύρισκε πρόσφορο έδαφος και καλά περιθώρια στην απέλπιδα προσπάθεια απόσεισης των μεγάλων της ευθυνών και σποράς αμφιβολιών περί την ενοχή των κατηγορουμένων.
    Έτσι στην ακροαματική διαδικασία, πολύς λόγος έγινε για το αν προκαλείται φωτιά απ τον καταλύτη ή το σπινιάρισμα οχήματος μέσα σε ξερά χόρτα, τεχνικό ζήτημα απ τα πιο ξεκάθαρα στις έντυπες κλπ. οδηγίες που συνοδεύουν οχήματα-μηχανήματα, με πολύ αυστηρές εκεί προειδοποιήσεις. Λόγος έγινε για τα σύμφωνα με το διάτρητο-ισχύον δεσμευτικό "Σχέδιο Ασφαλείας και Υγιεινής" του έργου, μέτρα ασφάλειας-πυρόσβεσης στο εργοτάξιο της αναδόχου εταιρίας κι όχι (ως όφειλαν) στο καθένα σημείο του ελαιώνα και όπου αλλού εκτελούνταν επιμέρους εργασίες. Κι ακόμη, για το αν διέθεταν (πάλι, ως όφειλαν) πυροσβεστήρες τα εμπλακέντα στην πρόκληση της πυρκαγιάς οχήματα, που σημειωτέον είναι για τα ίδια κι όχι για κατάσβεση φωτιάς σε δέντρα-βλάστηση.
   Παρά τις σθεναρές και επίμονες, με όλα τα μέσα, προσπάθειες των ενόχων δια των νομίμων παραστατών τους, να παρουσιάσουν μιαν άλλη  π ρ α γ μ α τ ι κ ό τ η τ α, καταδείχτηκε πλήρως η σωρεία των παρανομιών, ελλείψεων, αμελειών, η μη τήρηση των υποχρεώσεων που είχαν αναλάβει, η απουσία και των στοιχειωδών, αλλ άκρως απαραίτητων μέτρων προφύλαξης, αποτροπής και προστασίας του παραδοσιακού Ελαιώνα της Άμφισσας. Έτσι ομόφωνα καταδικάστηκαν στις πιο πάνω ποινές απ το Δικαστήριο. Στη δίκη αναδείχτηκαν, (έστω κι αν έμειναν αναπάντητα) ερωτήματα όπως, το αν είναι ένα τέτοιο έργο (αξίας 40 εκατομμυρίων ευρώ!) ασφαλισμένο κι αν τώρα-μετά την καταδικαστική απόφαση, μπορεί να συνεχίζεται ανασφάλιστο... Αν μπορεί και μετά τις βαρειές καταδίκες, να συνεχίζεται απ την αυτήν εταιρία, με τους ίδιους ανύπαρκτους (κι επικίνδυνα καταστροφικούς) όρους προστασίας, πυρασφάλειας, με την εκκωφαντική και προκλητικώτατη ανυπαρξία ελέγχου απ το Δημόσιο και τις υπηρεσίες του, που είναι ο κύριος του έργου.
   Έντονη ήταν κι εκφράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η απογοήτευση του κοινού απ τη μη καταδίκη των αιρετών αυτοδιοικητικών που, παρά τα τότε διατεθέντα και απορροφημένα κονδύλια, κανένα απ τα αναγκαία μέτρα πυροπροστασίας δεν είχαν λάβει... Διαφορετικά, κι αν δεν είχαν αποτρέψει, θα είχαν σίγουρα περιορίσει την καταστροφή... Εκεί όμως που η οργή και το περί δικαίου συναίσθημα προκαλούνται εντονώτερα, είναι με τις δημόσιες υπηρεσίες (περιλαμβανομένων και Σωμάτων Ασφαλείας) και τους  εκλεκτούς -στο απυρόβλητο- διευθυντές- προϊσταμένους κι όλο το κακό συναπάντημά τους. Ενώ έχουν αναδειχθεί (και μακροημερεύουν παχυλά αμειβόμενοι) αξιοκρατικώτατα για χρόνια, ούτε επίβλεψη σε τέτοιο έργο, ούτε πρόνοια-φροντίδα για υπαρκτούς κινδύνους απ αυτό, ούτε στο ύψος των περιστάσεων άρθηκαν, όταν συνέβη το κακό και χρειαζόταν συντονισμένη, άμεση κι αποτελεσματική προσπάθεια κατάσβεσης..
    Όπως ειπώθηκε από συνήγορο στην αγόρευσή του, ένας μικροκτηματίας μηνύθηκε πριν από λίγα χρόνια από "αρμόδια" υπηρεσία και καταδικάστηκε, γιατί πήγε κι έρριξε σε κάποιο ύψος στο κτήμα του κοπριά! Όταν η ανάδοχος έκανε ό,τι ήθελε μέσα στον ελαιώνα, χωρίς να έχει λάβει (ως όφειλε) κανένα μέτρο πυρασφάλειας κι ας ήταν υποχρεωμένοι, όλοι τους ά φ α ν τ ο ι, ανεύρετοι και κυρίως: α ν ε ύ θ υ ν ο ι!..  Μήπως αυτή είναι η κρίση, που την πληρώνουν κι αμέτρητοι αθώοι, χρόνια τώρα στην Ελλάδα;
    Η δίκη έγινε και κατέληξε όπου είδαμε. Το σκηνικό θα ξαναστηθεί για το 2ο γύρο στο Εφετείο Λαμίας. Οι παθόντες ιδιοκτήτες των 60.000 καμένων ελαιοδέντρων, έχουν να σκεφθούν τις επόμενες κινήσεις τους. Αν δεν υπήρχε η κινητοποίηση, η επιμονή, οι συσκέψεις κι ο συντονισμός στα δικηγορικά γραφεία, οι δύσκολες έρευνες, η συνδρομή φίλων, όπως του βουλευτή και μάρτυρα καταπέλτη  Γ ι ά ν ν η  Σ τ α θ ά,  με παραστάσεις και στον Άρειο Πάγο, η δίκη θα είχε κλείσει. Και η μεγαλύτερη οικολογική και όχι μόνο καταστροφή στην Ελλάδα πάνω απ την Πελοπόννησο απ την μέση Τουρκοκρατία κι ύστερα, θα είχε κλείσει ως ένα ατυχές συμβάν, όπου ένας καλός και ευαίσθητος αλλοδαπός εργάτης πάλεψε με τη φωτιά που έπιασαν τα  λ ι ό δ ε ν τ ρ α  μ ό ν α  τους!..
    Ο κόσμος θα εξακολουθούσε να πιστεύει ότι ο περίφημος Ελαιώνας της Άμφισσας είναι προστατευόμενο μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO!.. Τέτοια προστασία και με κάτι απαγορεύσεις-Δελφικά τοπία ενισχυόμενη, ποιός θα τη φανταζόταν! Όπου όχι μόνο ούτε ένας τελευταίος υπάλληλος-μάρτυρας δεν πάτησε, αλλά  ούτε ένα απλούστατο έγγραφο διαμαρτυρίας για την καταστροφή – συμπαράστασης για τους πληγέντες δε στάλθηκε... Κι οι καλοί μας άρχοντες, ιδίως εκείνοι της εποχής ανάδειξης τας αναδόχου- ευεργέτιδας εταιρίας και επέλευσης της καταστροφής, δε θα χρειαζόταν να εξαπολύουν συγκεκαλυμμένες και μη απειλές μην καταδικαστεί η εταιρία, απενταχθεί το έργο της καταστροφής του ελαιώνα και χαθούν οι αποζημιώσεις (ποιές;) Π ο λ ί τ ε ς   γ ρ η γ ο ρ ε ί τ ε !


Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...