Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

ΔΤ της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδος για την περιοδεία του Υπουργού Αγρoτικής Ανάπτυξης Βαγγ. Αποστόλου στη Φωκίδα.


Μετά από πρόσκληση του βουλευτή Ηλ. Κωστοπαναγιώτου και της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας πραγματοποιήθηκε περιοδεία στη Φωκίδα του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγ. Αποστόλου. Η επίσκεψη ξεκίνησε με συγκεντρώσεις στη Δεσφίνα και στο Λιδωρίκι με μεγάλη συμμετοχή κτηνοτρόφων.
Ο υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη στήριξης της κτηνοτροφίας και στα μέτρα που έχει πάρει το υπουργείο ενώ οι σύλλογοι των κτηνοτρόφων έθεσαν τα συγκεκριμένα ζητήματα που τους απασχολούν.

Τέλος η περιοδεία ολοκληρώθηκε με συγκέντρωση στην Άμφισσα και ομιλία του Υπουργού με θέμα: «Πολιτικές ανάπτυξης στον Αγροτοκτηνοτροφικό χώρο της Φωκίδας».

Στον πλούσιο διάλογο που ακολουθούσε τις τοποθετήσεις του Υπουργού, έγιναν από τους παραβρισκόμενους προτάσεις και επισημάνθηκαν προτεραιότητες και ελλείψεις, ενώ δεν παρέλειψαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι να τονίσουν ότι είναι η πρώτη φορά που αρμόδιος υπουργός επισκέπτεται τη Φωκίδα για να ενημερώσει αλλά και να ακούσει τους αγρότες-κτηνοτρόφους. Επίσης έκφρασαν την ικανοποίησή τους γιατί πήραν χρήματα παλαιότερων ενισχύσεων που χρωστούσαν προηγούμενες κυβερνήσεις. Σε αυτό το σημείο ο Υπουργός ανέφερε ότι τα χρήματα αυτά είναι ευρωπαϊκά κονδύλια και δεν δικαιολογείται αυτή η μη πληρωμή (ειδικά για τα βιολογικά χρωστούσαν χρήματα από το 2008!) και κατέληξε λέγοντας ότι τώρα πια έχει μπει μια τάξη και το 70% της μεγάλης ενίσχυσης θα πληρώνεται μέχρι τέλος Οκτωβρίου ενώ η εξόφληση θα γίνεται τέλος του χρόνου.

Μερικά σημεία από τις παρεμβάσεις του Υπουργού Βαγγ. Αποστόλου:

Αναφέρθηκε στο νόμο-τομή (που έχει αυτή τη στιγμή ψηφιστεί) για την
προστασία του Έλληνα παραγωγού και του καταναλωτή από τις «ελληνοποιήσεις» όπου καθιερώνεται:

1) Η υποχρεωτική αναγραφή στη συσκευασία γάλακτος και γαλακτοκομικών, της χώρας αρμέγματος, της χώρας επεξεργασίας και της χώρας συσκευασίας του.

2) Η υποχρεωτική αναγραφή σε όλα τα στάδια διακίνησης του κρέατος, από το σφαγείο έως την ταμειακή μηχανή, της χώρας γέννησης, εκτροφής και σφαγής του ζώου

3) Η υποχρέωση πληρωμής των παραγωγών νωπών προϊόντων εκ μέρους των χονδρεμπόρων, περιλαμβανομένων των super market, το αργότερο εντός 60 ημερών από την έκδοση του σχετικού τιμολογίου.

Επίσης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 το οποίο είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο για ενίσχυση, μεταξύ άλλων, της κτηνοτροφίας, των βιολογικών προϊόντων, των νέων αγροτών, του συμψηφισμού παραγωγής–κατανάλωσης ενέργειας των αγροτοκτηνοτροφικών μονάδων κ.ά. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι το πρόγραμμα των βιολογικών θα επαναπροκηρυχθεί με έμφαση στην κτηνοτροφία, όπως και το πρόγραμμα των νέων αγροτών γιατί η συμμετοχή στην Περιφέρεια Στερεάς ήταν μειωμένη.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα του Παραδοσιακού Ελαιώνα η Υπουργική Απόφαση που περιλαμβάνει το πλαίσιο εφαρμογής του μέτρου έχει ήδη δημοσιευτεί. Στις παρατηρήσεις που έγιναν για τη διεύρυνση του, ο υπουργός απάντησε ότι θα εξεταστούν οι προτάσεις αν είναι συμβατές με το πρόγραμμα αλλιώς σε περίπτωση κοινοτικού ελέγχου θα υπάρχει πρόβλημα. Και με την ευκαιρία ανέφερε ότι με την ανάληψη του Υπουργείου το 2015 παρέλαβε δύο φακέλους με πρόστιμα από την Ε.Ε.: ο πρώτος 1,8 δις λόγω κακής διαχείρισης των ενισχύσεων και ο άλλος με πρόστιμα 1,2 δις για ενισχύσεις που δόθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις παράνομα.

Τέλος τόνισε την ανάγκη συλλογικής οργάνωσης των αγροτών και κτηνοτρόφων σε υγιή συνεργατικά σχήματα και όπως ενημέρωσε θα τρέξει μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής ανάπτυξης η οικονομική ενίσχυση για τη δημιουργία της λεγόμενης ομάδας παραγωγών από 5 άτομα και πάνω.

Συμπολίτες και συμπολίτισσες,

Η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας κρίνει εξαιρετικά πετυχημένη την περιοδεία του Υπουργού στη Φωκίδα όχι μόνο για τον διάλογο αλλά κυρίως γιατί φάνηκε ότι νέοι άνθρωποι και στη περιοχή μας επιλέγουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα και πρέπει να ενισχυθούν.

Στόχος μας με τη βοήθεια του βουλευτή και σε συνεργασία με τους παραγωγούς, τους φορείς της περιοχής και το υπουργείο η προώθηση ολοκληρωμένων
λύσεων.

Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η πρωτοβουλία του βουλευτή κ Ηλία Κωστοπαναγιώτου σχετική με την παρουσίαση, προώθηση, διαφήμιση και πώληση των άριστων προϊόντων του νομού στην Αθήνα στο χώρο του μετρό Συντάγματος κατόπιν συνεννόησης με τον πρόεδρο της ΣΤΑΣΥ Στ. Στεφόπουλο.

Η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας επιδιώκοντας να είναι πρώτα και κύρια χρήσιμη και αποτελεσματική στον τόπο, θεωρούμε την όλη διαδικασία σαν αρχή μιας πορείας που συνεχίζεται.

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΦΩΚΙΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...