Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Το «έγκλημα του Πολιτισμού» επαναλαμβάνεται στους Δελφούς…



Παρακολουθούμε τόσες εβδομάδες το θέατρο του παραλόγου στον παγκόσμιο Ιερό χώρο των Δελφών, μετά την μοναδική απόφαση για την χώρα, του Υπουργείου Πολιτισμού να κλείνει κάθε Τρίτη το Μουσείο και ο Αρχαιολογικός χώρος των Δελφών, λόγω έλλειψης προσωπικού.

 Για τρίτη συνεχόμενη Τρίτη αύριο οι Δελφοί πενθούν. Για τρίτη εβδομάδα  επιστρέφει στον Ομφαλό της Γης που φώτισε ολόκληρο τον κόσμο, ο «επαναλαμβανόμενος εφιάλτης» όπως είχε γράψει ο διεθνής Αρχαιολόγος Στέφανος Γ. Μίλλερ…  για τη Νεμέα. Για το παγκόσμιο Ιερό του Απόλλωνα δεν υπήρξαν ανάλογης κλίμακας παρεμβάσεις. Με εξαίρεση αυτή του Π. Μαντούβαλου στο CNN μέσω του Αθλητισμού.
  Σε επίπεδο επικράτειας υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο από τους αρμόδιους Τομεάρχες της ΝΔ Τουρισμού και Πολιτισμού αντίστοιχα Μάνο Κόνσολα και Όλγα Κεφαλογιάννη, καθώς  και Χαρά Κεφαλίδου Τομεάρχης Πολιτισμού του ΔΗΣΥ,  τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.
 Σε επίπεδο Νομού, το μόνο που ακούμε είναι ένα σσσσσστ! Με το δάκτυλο στα χείλη. Μην ενοχληθεί το Υπουργείο. Μην ενοχληθεί η πολιτική ηγεσία. Μην ενοχληθεί η Δημοτική Αρχή. Μην ενοχληθεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων. Μην ενοχληθεί η αδιαφορία και η εγκληματική ανοησία του απρόσκοπτου οπαδού της «light» πολιτικής που επιβάλλει να σπρώχνουμε τα πράγματα κάτω από το χαλί, αποτάσσοντας το γεγονός ότι η διέξοδος ενίοτε χρειάζεται την σύγκρουση.
   Φωτεινή διαφορά κάνει ο Αντιδήμαρχος Δελφών Λουκάς Αναγνωστόπουλος που σήκωσε στους ώμους του όλη την «φασαρία».
  Προφανώς διέβλεψε τις πολλαπλασιαζόμενες  συνέπειες σε αρχαιολογικό χώρο και Μουσείο, το τεράστιο κόστος σε εισόδημα, την απογοήτευση και πιθανή ακύρωση των επισκεπτών που βρίσκουν λουκέτα, τις ζωές πολλών ανθρώπων που θα μπορούσαν να εργάζονται εποικοδομητικά στον χώρο του Πολιτισμού, τον διεθνή διασυρμό της χώρας.  Άλλωστε είναι καταγεγραμμένο ότι το εισόδημα από την πώληση εισιτηρίων ΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ και μόνο, ξεπερνά το κόστος πρόσληψης επιπλέον αρχαιοφυλάκων.
Η χειρότερη οικονομική δυσκολία είναι η κακοδιαχείριση,  λένε οι ειδικοί και επιβεβαιώνονται.
 Η αύξηση των εισιτηρίων στους Δελφούς,  που κυμάνθηκε γύρω στο 30% φέτος και που εισπράττεται αυτούσια από την ειδική υπηρεσία εσόδων του ΥΠΠΟ μοιάζει με καταδίκη.  Ούτε η φύλαξη,  ούτε οι παροχές, ούτε οι υποδομές, ούτε τα πωλητήρια και τα αναψυκτήρια βελτιώθηκαν, ούτε υπάρχει σχέδιο βελτίωσης της λειτουργικότητας και των υπηρεσιών του χώρου του Πολιτισμού.
 Σε αυτές τις τόσο συγκεκριμένες περιπτώσεις που ουσιαστικά είναι μονόδρομος, τα όρια των επιλογών κινούνται  πολύ συγκεκριμένα  ανάμεσα στον συμβιβασμό για διάφορους λόγους, ίσως προσωπικούς και στην κατάθεση δυνάμεων για την υπεράσπιση των ιερών και οσίων. Ποιος θα είναι ο οδοδείκτης του καθενός μας, αιρετού και μη, είναι θέμα καθαρής επιλογής.
  Η κακοδιαχείριση είναι έγκλημα κατ’ επιλογήν και γι αυτό αδικαιολόγητο. Είναι το πραγματικό πρόσωπο αυτού που προβάλλεται ως κακός προγραμματισμός και φοράει την μάσκα του Πολιτισμού μας.
     Ως κάτοικος της Φωκίδας και της περιοχής, περίμενα στοιχειωδέστερο σχεδιασμό και έγκαιρο προγραμματισμό από την διεύθυνση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δελφών, μακρυά από δικαιολογίες στα πλαίσια του θορύβου κατόπιν εορτής. Στα μάτια μας, η  ευθύνη του υπαλλήλου που πληρώνεται από το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή από μας,  για να υπηρετεί τον Ομφαλό της Γης δεν μπορεί να εξαντλείται στην κλίση του αυχένα μπροστά στο γραφείο ενός προϊσταμένου Γραμματέα Υπουργείου!  
     Ως Αυτοδιοικητικός, περίμενα μία στιβαρή παρέμβαση και μια κινητικότητα άλλης ποιότητας και όχι τις συνήθεις άοσμες και άχρωμες μετριότητες του Δημάρχου Δελφών. Κύριε Δήμαρχε,  ο Φοίβος Απόλλων του οποίου τον ιερό χώρο εκπροσωπείτε, ήταν ηγεμονική παρουσία σε αντίθεση με τους υπηρετικούς «μεταφραστές» της Πυθίας που θέλοντας να τα έχουν καλά με όλους για αδιευκρίνιστους  λόγους, βολεύονταν στο «ήξεις αφήξεις…».
      Ως Πολίτης, αισθάνομαι βαθειά απογοήτευση. Περίμενα μία εικονική έστω παρουσία του βουλευτή Φωκίδας  Ηλία Κωστοπαναγιώτου. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως όσο κι αν οι αυλικοί ακόλουθοι προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το θέμα και να διασκεδάσουν την αλγεινή εντύπωση με όρους δήθεν αντιπολίτευσης,  το κλείσιμο κλινικών του Νοσοκομείου Άμφισσας με γιατρό βουλευτή ήταν χτύπημα πρώτου βαθμού, αλλά το κλείσιμο του Μουσείου των Δελφών είναι πραγματική ήττα. Κρίμα, γιατί θα μπορούσε να μην είναι έτσι. Θα μπορούσε να υπάρξει μία συμβολική παραίτηση μπροστά στον Ηνίοχο παρουσία καναλιών και απαίτηση άμεσης πρόσληψης 2-4 έκτακτων υπαλλήλων ή ακόμη και μετάταξη ή προσωρινή μετακίνηση από παραπλήσιο φορέα. Και ήρωας θα γινόταν και ως αξιοπρεπής  πολιτικός ηγέτης θα καθιερωνόταν και το πρόβλημα θα λυνόταν.   Αντίθετα προτίμησε να μη παρουσιαστεί, να μην σηκώνει τηλέφωνα, να μην αγωνιστεί μαζί μας. Και τελικά να κατακριθεί…
Τέλος ως Ελληνίδα,  αισθάνομαι οργή και πικρία για την στάση και την απόφαση μιας καλλιτέχνιδας, μιας ηθοποιού που φιλοξενήθηκε επί σειρά ετών στους Δελφούς και καθιερώθηκε ως ποιοτική και κλασσική κι έγινε και υπουργός. Είναι θεμιτή η επιρροή του υπουργικού θώκου και όσων τον ακολουθούν. Η κυρία Κονιόρδου είναι μέσα σε μια νέα πραγματικότητα και όπως είναι φυσικό θολώνουν τα αρχικά οράματα.  Θέλει Αρετή και Τόλμη η ηγεσία. Κυρίως Αρετή. Για να αντιμετωπίζεται η ευθύνη. Πώς θα αντιμετωπίσετε την ευθύνη σας τώρα, κυρία Υπουργέ, όταν συνεχίζεται να μην αποκαθίσταται η προσβολή του Ιερού των Δελφών;
Πιστεύετε πως η «σιωπή» μπορεί να σιγήσει το παγκόσμιο φως στα μάτια του Ηνίοχου;

Τοπική Σύμβουλος Κίρρας
Δημοτικής Ενότητας Ιτέας
Γεωργία  Καπαρέλη - Καπούρου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...