Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

Οι Έλληνες "ψαράδες" έχασαν τη μάχη στη Βρετανία

Της Αλεξάνδρας Γκίτση
Στην "κατάψυξη”, έχουν μπει από το 2012 οι ελληνικές εξαγωγές προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας στη Μεγάλη Βρετανία. Μπορεί η συγκεκριμένη αγορά να μην ήταν ποτέ από τις βασικές στις οποίες κατευθύνονται τα ελληνικά ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας, όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία, ωστόσο το γεγονός ότι έχουν μείνει στάσιμες, παρά την αύξηση της κατανάλωσης δείχνει την κόπωση των ελληνικών εξαγωγών.
Κάτι που οφείλεται πρωτίστως στον ανταγωνισμό που δέχονται οι ελληνικές εταιρείες από την Τουρκία αλλά και από την Ολλανδία (πρόκειται για επανεξαγωγή με πηγή κυρίως την Τουρκία).
Για του λόγου το αληθές το νωπό/διατηρημένο σε απλή ψύξη λαβράκι από μερίδιο 55% που κατείχε το 2012 στη Μεγάλη Βρετανία, το 2016 αυτό έχει υποχωρήσει στο 8%, ενώ το μερίδιο της ελληνικής νωπής/διατηρημένης σε απλή ψύξη τσιπούρας από 62% που ήταν το 2012,  έχει υποχωρήσει στο 21% το 2016. Όπως δε επισημαίνεται σε σχετική έρευνα του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο, "ακόμη και αν ληφθεί υπόψη ότι μέρος της ελληνικής παραγωγής εξάγεται μέσω Ολλανδίας ότι παρατηρείται αύξηση στην υποκατηγορία των κατεψυγμένων και ότι κάποιες εξαγωγές ίσως κατατάσσονται στη γενική κατηγορία "κάτω του κατωφλιού", η εικόνα παραμένει αρνητική, καθώς η κατανάλωση, ιδίως, του λαβρακιού βαίνει αυξανόμενη στο Ηνωμένο Βασίλειο.” 

Τούρκοι και Ολλανδοί κατακτούν την αγορά
Την ίδια ώρα πάντως που τα ελληνικά ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας χάνουν τη Βρετανική αγορά, το μερίδιο της Ολλανδίας (σ.σ. έχει καταλάβει την πρώτη θέση στις εξαγωγές λαβρακίου) η οποία αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό κυρίως για τους ιχθυοκαλλιεργητές της Τουρκίας, έχει ανέλθει στο 57% από 22% το 2012 και της Τουρκίας από το 1% που ήταν το 2012 στο 17% το 2016, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Γερμανία το μερίδιο της οποίας ανέρχεται στο 10% από 7% που ήταν το 2012. Ανάλογη είναι η εικόνα και για τη θέση στην αγορά της τσιπούρας ιχθυοτροφείου. Εκεί το μερίδιο των ελληνικών εξαγωγών έχει υποχωρήσει στο 21% από 62%, η Τουρκία με μερίδιο 33% από 4% είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής και η Ολλανδία με μερίδιο 29% από 14% που ήταν το 2012 βρίσκεται στη δεύτερη θέση.
Καλύτερες είναι οι ελληνικές επιδόσεις στο κατεψυγμένο λαβράκι, κατηγορία στην οποία την πρώτη θέση κατέχει η Ολλανδία με 49% από 91% το 2012. Το μερίδιο της Ελλάδας ανήλθε στο 42% από 7% το 2012. Η Ελλάδα έχει καταφέρει να πιάσει την πρώτη θέση με μερίδιο 82% όταν το 2012 ήταν μηδενικό στην κατεψυγμένη τσιπούρα ενώ η Ολλανδία βρίσκεται στην δεύτερη θέση με μερίδιο 11% από 86% το 2012.
Συνολικά στην Μεγάλη Βρετανία, εξάγονται την τελευταία δεκαετία ιχθυηρά (σ.σ. οι εξαγωγές δεν αφορούν μόνο προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας) αξίας κατά μέσο όρο 20 εκατ. βρετανικών λιρών. Η καλύτερη χρονιά σε αυτή την περίοδο ήταν το 2012 όπου η αξία των ελληνικών εξαγωγών άγγιξε τα 32,058 εκατ. λίρες και η χειρότερη το 2016 όπου η αξία των εξαγωγών υποχώρησε στα 11,524 εκατ. λίρες, 39% χαμηλότερη από το 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...