Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Η κρίση του νερού

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα, με το οποίο είναι ήδη αντιμέτωπη η ανθρωπότητα, είναι η αδυναμία πρόσβασης μεγάλου μέρους του πληθυσμού της σε καθαρό νερό.

Η πρόσβαση στο νερό και στην αποχέτευση είναι ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Ωστόσο, τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) εκτιμούν ότι τουλάχιστον 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι πρέπει να πίνουν νερό που έχει μολυνθεί με περιττώματα, ενώ 2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν διαθέτουν βασικές εγκαταστάσεις αποχέτευσης όπως τουαλέτες ή τουαλέτες.
Ένας στους εννιά ανθρώπους, περίπου 2,6 δισ. άνθρωποι, δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές, καθαρό νερό. Ένας στους τρεις δεν έχουν πρόσβαση σε τουαλέτα. Περισσότεροι άνθρωποι έχουν κινητό τηλέφωνο από αυτούς που έχουν τουαλέτα.
Το 80% των ασθενειών στις αναπτυσσόμενες χώρες συνδέονται με το βρόμικο νερό και τις συνθήκες υγιεινής. Ενώ το 1/3 της ανθρωπότητας είναι μόνιμα άρρωστο, εξαιτίας του ακάθαρτου νερού, και 10 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν τον χρόνο από το νερό που πίνουν.

Μία νέα μέθοδο καθαρισμού του νερού ανέπτυξαν Αυστραλοί ερευνητές, η οποία όπως υποστηρίζουν θα μπορούσε να σώσει εκατομμύρια ζωές.
Οι επιστήμονες του Οργανισμού Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας της Κοινοπολιτείας (CSIRO) σχεδίασαν ένα δικό τους είδος γραφενίου, μια μορφή άνθρακα που αποτελείται από ένα μόνο στρώμα ατόμων άνθρακα σε ένα πλέγμα, το οποίο ονομάζεται «GraphAir». Με την νέα αυτή τεχνολογία ο καθαρισμός το νερού είναι πιο γρήγορος, πιο αποτελεσματικός και πιο απλός για τα 2,1 δισεκ. ανθρώπους στον κόσμο που δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό.
Το GraphAir δοκιμάστηκε σε δείγματα νερού από το λιμάνι του Σίδνεϊ και ήταν τόσο αποτελεσματικό, ώστε αρκετές ανεξάρτητες αναλύσεις βρήκαν ότι ήταν ασφαλές για κατανάλωση, αφού περάσει πρώτα μία φορά από φίλτρο. Ο Ντονγκ Χαν Σέο, επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε οτι το λιμάνι του Σίδνεϊ επελέγη ως τόπος δοκιμής, επειδή τα συστατικά του νερού του είναι παρόμοια με εκείνα των νερών σε περιοχές όπου κρίνεται απαραίτητος ο καθαρισμός.

«Το λιμάνι του Σίδνεϊ επελέγη ως μια αντιπροσωπευτική πηγή νερού που έχει ένα μίγμα εκροών από ελαφρές βιομηχανικές και κατοικημένες περιοχές» δήλωσε ο Σέο στο κινεζικό πρακτορείο Xinhua. Παρά το γεγονός ότι περιέχει μόνο ένα λεπτό στρώμα άνθρακα, το γραφένιο είναι το ισχυρότερο υλικό του κόσμου. Ωστόσο, συνήθως είναι υδρόφοβο, δεν απορροφά δηλαδή το νερό. Για την επίλυση του προβλήματος, η ομάδα του Σέο δημιούργησε μια μεμβράνη γραφένιου με μικροσκοπικά κανάλια που θα επιτρέψουν στο νερό να περάσει, δεσμεύοντας όμως τους ρύπους. Η μεμβράνη GraphAir μπορεί να εφαρμοστεί σε εμπορικά διαθέσιμα φίλτρα νερού και να βελτιώσει άμεσα την απόδοσή τους.
Κατά παράδοση η κατασκευή λεπτών μεμβρανών γραφένιου περιλαμβάνει πολλά επικίνδυνα συμπιεσμένα αέρια, όπως καθαρό αέριο υδρογόνου και αέριο μεθανίου, ως πρόδρομες ουσίες, που είναι ακριβές και εκρηκτικές. « Η διαδικασία του GraphAir περιλαμβάνει την αντικατάσταση όλων των ακριβών και επικίνδυνων συστατικών με ασφαλή χαμηλού κόστους υλικά, όπως τα φυτικά έλαια» υποστηρίζει ο Σέο.
Το CSIRO θα αυξήσει την παραγωγή του GraphAir μέσα στο 2018, προκειμένου να καταστεί εμπορικά διαθέσιμο σε όλον τον κόσμο.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...