Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Καταιγιστικές εξελίξεις: Αντιμέτωπη με νέο γιγαντιαίο σκάνδαλο η ΝΔ

Πρόκειται για τις προμήθειες – μαμούθ από πολυεθνικές του φαρμάκου που έγιναν χωρίς να υπάρχει κανένας συγκεκριμένος λόγος στο διάστημα διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία.
Τα φάρμακα σύμφωνα με το πόρισμα των ελεγκτών υγείας βρίσκονται πεταμένα στις αποθήκες ενώ τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ του δημοσίου χρήματος έκαναν φτερά.

Το νέο γιγαντιαίο σκάνδαλο που αναμένεται να πυροδοτήσει νέο κύκλο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία αποκαλύπτει το μέγεθος της διαφθοράς του παλιού πολιτικού συστήματος που χρεοκόπησε τη χώρα.
Δυο δικογραφίες, η μια εκ των οποίων είχε τεθεί στο αρχείο σε παλαιότερο στάδιο σχετικά με την προμήθεια των εμβολίων και των αντιϊκών φαρμάκων επί υπουργίας Δημ. Αβραμόπουλου έστειλε στη Βουλή η εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης Novartis. Η διπλή είδηση εν προκειμένω είναι αφενός ότι η μια δικογραφία είχε τεθεί στο αρχείο από τους εισαγγελείς που διενεργούσαν (πριν αναλάβει η Ελένη Τουλουπάκη) και αφορούσε την προμήθεια των εμβολίων για τον ιό της γρίπης H1N1, προκειμένου να αντιμετωπιστεί «πανδημία». Η έρευνα αφορούσε τα ίδια γεγονότα για τα οποία οι προστατευόμενοι μάρτυρες υποστηρίζουν πως υπήρξαν παράνομες χρηματοδοτήσεις.
Η δεύτερη είναι πως τελικά, σύμφωνα με πόρισμα των επιθεωρητών Υγείας, δεν υπήρξε ποτέ(!!!) πανδημία στη χώρα με αποτέλεσμα να προμηθευτούμε τεράστιες ποσότητες αντιϊκών φαρμάκων τα οποία παραμένουν στις αποθήκες. Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις των αρχών η ζημία για το ελληνικό δημόσιο από αυτή την προμήθεια για την περίοδο 2006-2011 είναι 12 εκατομμύρια ευρώ!
Στη Βουλή
Ο συνδυασμός αυτών των δικογραφιών παράγει ένα αποτέλεσμα που κρίθηκε πως πρέπει να διαβιβαστεί στη Βουλή προκειμένου να ερευνηθεί αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της απιστίας. Η εξέλιξη προέκυψε εξαιτίας της ύπαρξης δικογραφίας που είχε σχηματιστεί από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Ευγενία Μαρούδα, μετά από καταγγελία του Ε.Ο.Φ προς το υπουργείο Υγείας, στις 20 Ιανουαρίου του 2017. Σε αυτή, ο οργανισμός ανέφερε ότι έχουν παραμείνει αδιάθετες τεράστιες ποσότητες αντιϊκών φαρμάκων στις εγκαταστάσεις του ΕΦΕΤ. Η εισαγγελέας παρήγγειλε έρευνα στο σώμα ελεγκτών υγείας (ΣΕΥΠ) προκειμένου να συντάξει σχετική έκθεση και να ελεγχθεί η καταγγελία. Η απαντητική έκθεση του ΣΕΥΠ που παραδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2017, αναφέρει πως ουδέποτε προέκυψαν στοιχεία που να θεμελιώνουν την ύπαρξη πανδημίας και συνεπώς την ανάγκη παραγγελίας τόσο μεγάλων ποσοτήτων αντιϊκών σκευασμάτων. Η έκθεση μάλιστα αναφέρει ότι ουδέποτε υπήρξαν συνθήκες πανδημίας από το 2006 έως το 2011. Όπως αναφέρεται στην έκθεση η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης, δεν εμφάνισε χαρακτηριστικά πανδημίας, και ουδόλως έπρεπε να εφαρμοστεί εθνικό σχέδιο δράσης αντιμετώπισης της με παραγγελίες φαρμάκων ευρείας κλίμακας. Επιπλέον, όπως σημειώνεται, βασική προϋπόθεση για την εκπόνηση τέτοιου σχεδίου εθνικής δράσης με μαζικές παραγγελίες και αποθήκευση των φαρμάκων, ήταν η εργαστηριακή επιβεβαίωση κρούσματος που να αποδεικνύει την ύπαρξη πανδημίας, που όμως δεν υπήρχε. Κυρίως όμως, δεν προβλέφθηκε στην σχετική σύμβαση η δυνατότητα επιστροφής των σκευασμάτων στις εταιρείες, με αποτέλεσμα να παραμείνουν στις αποθήκες.
Ως εκ τούτου, το ΣΕΥΠ αμφισβητεί έντονα στην έκθεση του την σκοπιμότητα των αγορών των φαρμάκων, οι οποίες εγκρίθηκαν με αντίστοιχες αποφάσεις των υπουργών Υγείας. Ακόμη αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ουδέποτε διενεργήθηκε προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αφού ο Ε.Ο.Φ δεν απέστειλε τους σχετικούς φακέλους. Η επίμαχη δικογραφία παραδόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στην εισαγγελία Διαφθοράς.
Ζημιά
Μετά την εξέλιξη με την υπόθεση Novartis η εισαγγελία Διαφθοράς ανέσυρε από το αρχείο και άλλη δικογραφία, που αφορούσε την προμήθεια αντιϊκών φαρμάκων αλλά και των αντιγριπικών εμβολίων (πανδημικών εμβολίων) που παραγγέλθηκαν επί υπουργίας Δημήτρη Αμβραμόπουλου. Σύμφωνα με την έκθεση του ΣΕΥΠ η ζημία που συντελέστηκε στα δημόσια ταμεία από την αγορά των αντιϊκών φαρμάκων την περίοδο 2006-2011, ξεπερνά τα 12.000.000 ευρώ. Ως εκ τούτου η δικογραφία απεστάλη στη Βουλή, αμελλητί, χωρίς περαιτέρω αξιολόγηση, προκειμένου να διερευνηθεί εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της απιστίας.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...