Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Ερχεται πρόστιμο στα ΕΛΤΑ για παρακράτηση χρημάτων της ΔΕΗ

Απίστευτη ταλαιπωρία για χιλιάδες καταναλωτές της ΔΕΗ αλλά και αναταράξεις στο εσωτερικό της Επιχείρησης προκαλεί η στάση των ΕΛΤΑ να παρακρατά χρήματα των καταναλωτών της. Η υπόθεση έχει αφήσει άναυδη την αγορά ηλεκτρισμού αφού τα ΕΛΤΑ εδώ και ένα χρόνο έχουν αναπτύξει και δραστηριότητα παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας και ανταγωνίζονται τη ΔΕΗ, ενώ την ίδια στιγμή δεν αποδίδουν τα χρήματα που εισπράττουν από την εξόφληση λογαριασμών ρεύματος των πελατών της.

Παρέμβαση

Στο θέμα παρενέβη η ΡΑΕ, καθώς η εικόνα που έχει διαμορφώσει η αρμόδια Αρχή είναι ότι πρόκειται για ένα εκτεταμένο φαινόμενο αφού όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν κύκλοι της διοίκησης, τις τελευταίες ημέρες πέφτουν βροχή οι καταγγελίες από καταναλωτές που έχουν πληρώσει τους λογαριασμούς ρεύματος μέσω των ΕΛΤΑ. Ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος Μπουλαξής αναμένεται να επιβάλει σήμερα στη διοίκηση της ΔΕΗ την άμεση επίλυση του θέματος και την προστασία των καταναλωτών.

Η ΔΕΗ θα κληθεί να ζητήσει από τα ΕΛΤΑ τον πλήρη κατάλογο των καταναλωτών που έχουν πληρώσει λογαριασμούς μέσω του δικτύου τους και να φροντίσει έτσι ώστε να μη χάσουν την έκπτωση του 15% και κυρίως να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα ηλεκτροδότησης από πιθανή διακοπή ρεύματος.
Η εκτίμηση που επικρατεί στη ΡΑΕ είναι ότι η διοίκηση της ΔΕΗ θα έπρεπε ήδη να είχε επιμεληθεί του θέματος και να προστατεύσει τους πελάτες της, ανεξάρτητα από το εάν τα ΕΛΤΑ αποδίδουν τα χρήματα που έχουν εισπράξει.

Η ΡΑΕ θα απαιτήσει επίσης από τη ΔΕΗ να ενημερώσει τους πελάτες της για την αποκατάσταση του προβλήματος μέσω ανακοινώσεων αλλά και με συνοδευτικά φυλλάδια στα επόμενα έντυπα των λογαριασμών ρεύματος. Παράλληλα θα καλέσει σε ακρόαση τόσο τη διοίκηση της ΔΕΗ όσο και των ΕΛΤΑ για την επιβολή προστίμων. Η περίπτωση των ΕΛΤΑ θα διερευνηθεί και για την πιθανότητα να ακολουθεί εσκεμμένα την πρακτική παρακράτησης χρημάτων, προκαλώντας στρέβλωση στην αγορά λιανικής όπου δραστηριοποιείται ως προμηθευτής ρεύματος.

Σχόλια διατυπώνουν κύκλοι της ΡΑΕ και για πιθανή εσκεμμένη στάση της ΔΕΗ, αφού με τον τρόπο αυτό ακυρώνει στην πράξη την έκπτωση του 15% που δεν μπορούν να «σηκώσουν» τα οικονομικά της, όπως φάνηκε και από τα οικονομικά αποτελέσματα χρήσης 2017.
Χθες εξάλλου η ΡΑΕ απέστειλε στη ΔΕΗ και σε όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας επιστολή μέσω της οποίας ζητεί πληροφόρηση για το θέμα.

Οι προμηθευτές καλούνται να απαντήσουν εάν υπάρχουν καθυστερήσεις στην απόδοση ποσών που καταβάλλονται εμπροθέσμως από τους καταναλωτές από εταιρείες που έχουν εισπρακτικό ρόλο, εάν οι καθυστερήσεις έχουν οδηγήσει σε απώλεια εκπτώσεων ή σε διακοπή ηλεκτροδότησης και σε πόσες περιπτώσεις κ.λπ. Την εξέλιξη του θέματος παρακολουθεί σοκαρισμένη η αγορά ηλεκτρισμού, καθώς ξυπνάει μνήμες Energa και Hellas Power. Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν τις ποινικές διαστάσεις του θέματος και εκφράζουν ανησυχίες για τον αρνητικό αντίκτυπο που δημιουργεί και τις επιπτώσεις στο επιχειρούμενο άνοιγμα της λιανικής αγοράς.

Η δημοσιότητα του θέματος αλλά και οι παρεμβάσεις καταναλωτικών οργανώσεων έχουν θορυβήσει τη διοίκηση της ΔΕΗ και έχουν φέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, σε σοβαρή διάσταση τον επικεφαλής της Επιχείρησης Μανόλη Παναγιωτάκη και τον γενικό διευθυντή Εμπορίας Ιωάννη Κατάκη. Η διοίκηση των ΕΛΤΑ, πάντως, εξακολουθεί να σιωπά προκλητικά. Μέχρι και χθες αργά το βράδυ δεν υπήρξε καμία επίσημη δήλωση ή ενημέρωση σχετικά με την αδόκιμη αυτή πρακτική διασφάλισης ρευστότητας μέσω της παρακράτησης χρημάτων των πελατών της ΔΕΗ. Τα ΕΛΤΑ επικαλούνται ανεπισήμως προβλήματα στις χρηματορροές τους που έχουν προκληθεί εξαιτίας της καθυστέρησης της αποζημίωσης για την καθολική υπηρεσία, κάτι που όπως αναφέρουν θα ομαλοποιηθεί σύντομα.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...