Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018

Για να συνεννοηθούμε...

1. Μνημόνιο δεν είναι η οποιαδήποτε αντιλαϊκή πολιτική όσο σκληρή κι αν είναι.
2. Το μνημόνιο ως πολιτικός και οικονομικός όρος- που αναδείχτηκε μέσα στην κρίση- σημαίνει χρηματοδότηση από τον δανειστή σου με τις πολιτικές- οικονομικές προϋποθέσεις που αυτός θέτει. Αυτό που επι το... ευπρεπέστερον ονομάστηκε πρόγραμμα με χρηματοδότηση.


3. Επιτήρηση της οικονομίας από τα όργανα της ΕΕ και της ευρωζώνης δεν σημαίνει μνημόνιο. Σημαίνει εξάρτηση. Η οποία υπήρχε για την Ελλάδα πριν τα μνημόνια κι έγινε ακόμη χειρότερη με αυτά και υπό το καθεστώς της κρίσης
4. Στον σύγχρονο καπιταλισμό οι χώρες- και με βάση την ελληνική εμπειρία- καλύπτουν τις δανειακές τους ανάγκες με δύο τρόπους: Ή μέσω μνημονίων ή μέσω των χρηματαγορών.
5. Στη βάση όλων αυτών όντως βγήκαμε από τα μνημόνια. Δεν ξεμπερδέψαμε με τις αντιλαϊκές πολιτικές, δεν ξεμπερδέψαμε με την λιτότητα, δεν βγήκαμε από την κρίση, έχουμε ακόμη περισσότερο προσδεθεί στο άρμα του ευρωπαϊκού καπιταλισμού και στον ευρωενωσιακό καταμερισμό εργασίας. 6. Επιστροφή στην προ κρίσης εποχή και κατάσταση δεν πρόκειται να υπάρξει. 7. Τα μνημόνια προκάλεσαν ριζικές αλλαγές στην ελληνική οικονομία και στην ελληνική κοινωνία. Ο ελληνικός καπιταλισμός όπως τον γνωρίσαμε μεταπολιτευτικά και μέχρι το 2009 έπαψε να υπάρχει. Οι κοινωνικές ανακατατάξεις είναι θεμελιακές. Αλλάξανε οι ισορροπίες στο εσωτερικό των τάξεων καθώς και οι μεταξύ τους αμοιβαίες σχέσεις. Η εργατική τάξη αποδιαρθρώθηκε εντελώς.
8. Έχουμε μπει σε μια νέα εποχή. Είμαστε ακόμα στην αρχή της και τα μνημόνια δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα μεταβατικό στάδιο. Που θα ισορροπήσει η κατάσταση κανένας δεν ξέρει και κανένας δεν μπορεί να πει. Πρέπει να ξαναδούμε τα πράγματα από την αρχή. Να μελετήσουμε την κατάσταση που διαμορφώθηκε και να μην χάνουμε τα μάτια μας από την πραγματικότητα.
9. Ο παλιός βηματισμός δεν βοηθάει σε τίποτα. Έχει τελειώσει. Πρέπει να βρούμε καινούργιο. Αν δεν τον βρούμε, την ατζέντα θα την καθορίζουν οι άλλοι. 10. Ίσχυε πάντα αυτό που έλεγε ο Μπρεχτ από τη δεκαετία του '30- το οποίο αποτελεί και βάση του μαρξισμού. Τώρα ισχύει ακόμη περισσότερο γιατί το έχουμε ανάγκη όσο ποτέ: Η πραγματικότητα θα μας μάθει πως θα αλλάξουμε την πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...