Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

Παρά την ρητή εντολή Τσίπρα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δηλώνει: "Δεν κατεδαφίζω"

Έγγραφο-Μανιφέστο από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση με τον επιβλητικό όσο και προκλητικό τίτλο «Δεν κατεδαφίζω”, μας υπενθυμίζει το "τι εστί Ελληνικό δημόσιο"και απαντά και στο ερώτημα γιατί κλαίμε νεκρούς κάθε φορά που έχουμε φωτιά ή πλημμύρα ή κάποιο έκτακτο καιρικό φαινόμενο.

Με έγγραφο-μανιφέστο, την ώρα που είναι ρητή η εντολή του πρωθυπουργού, σε μια άσκηση γραφειοκρατίας, ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Σπύρος Κοκκινάκης, ανακάλυψε 10 λόγους για να μην γκρεμίσει αυθαίρετες κατασκευές που φράζουν ρέματα σε Μάτι και Μάνδρα.
Από το 2011 επί σχεδόν οκτώ ολόκληρα χρόνια, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει την αρμοδιότητα να κατεδαφίζει αυθαίρετες κατασκευές. Ωστόσο ανάμεσα στα «δεκάδες χιλιάδες αυθαίρετα” που η ίδια παραδέχεται πως υπάρχουν, εκείνα που κατεδαφίστηκαν μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.
Οι λόγοι για τους οποίους την 1η Αυγούστου, μετά την τραγωδία, ο συντονιστής κ. Κοκκινάκης αρνήθηκε τις κατεδαφίσεις είναι οι εξής:
  • * H Aποκεντρωμένη κατεδαφίζει όσα ακίνητα έχουν χαρακτηριστεί οριστικά και τελεσίδικα κατεδαφιστέα από τις Υπηρεσίες Δόμησης(πρώην Πολεοδομίες) των δήμων. Η αρμοδιότητα των κατεδαφίσεων βρίσκεται σε φάση μεταβίβασης από την Αποκεντρωμένη στην Περιφέρεια με βάση τον ν. 4495/2017. Όμως για να μεταβιβαστεί πρέπει να εκδοθεί προεδρικό διάταγμα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
    * Δεν θα ήταν δυνατό να προβούμε σε κατεδάφιση οποιασδήποτε αυθαίρετης κατασκευής, και μάλιστα σε τόσο περιορισμένο χρόνο, εάν δεν γνωρίζουμε σε τι αυτή συνίσταται και την ακριβή θέση της, στοιχεία που δεν δίνονται με το έγγραφο της πολεοδομίας.
    * Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας «θα έπρεπε να βρίσκονται σε διαρκή συνεργασία με τους Δήμους Αττικής (…) υποδεικνύοντάς τους τις εκάστοτε κατασκευές/κτίσματα που εντοπίζουν στις περιοχές των ρεμάτων κατά την άσκηση των καθηκόντων καθαρισμού και αστυνόμευσης”(αυτές οι αρμοδιότητες είναι της Περιφέρειας)
    * Άμεση κατεδάφιση χωρίς καμία διαδικασία μπορεί να γίνει μόνο για αυθαίρετα που εντοπίζονται κατά την ώρα που κατασκευάζονται ( επ’ αυτοφώρω), διαδικασία που εξ όσων γνωρίζουμε ουδέποτε εφαρμόστηκε από πολεοδομική ή αστυνομική αρχή.
    * Η Αποκεντρωμένη «δεν διαθέτει δικά της συνεργεία τα οποία θα μπορούσαν πιθανόν να κατεδαφίζουν επί καθημερινής βάσεως τελεσίδικα αυθαίρετα- και πάλι δεν θα αρκούσαν για την κατεδάφιση χιλιάδων αυθαιρέτων που έχουν κατασκευαστεί εδώ και δεκαετίες”
    * «Όπως αναλυτικά σας ενημερώσαμε από το 2011 η Υπηρεσία μας ζήτησε από τις Αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης των δήμων Αττικής να αποστείλουν πίνακες με τα προς κατεδάφιση τελεσίδικα αυθαίρετα του χρονικού διαστήματος 1983-2010 και αντίγραφα των εκθέσεων αυτοψίας που για το σύνολο της Αττικής υπολογίζονται σε δεκάδες χιλιάδες, αφού οι νομάρχες διενήργησαν ελάχιστες κατεδαφίσεις. Πλην όμως οι Υπηρεσίες Δόμησης ουδέποτε ανταποκρίθηκαν επικαλούμενες έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και πόρων αλλά και φόρτο εργασίας.
    * Η Αποκεντρωμένη «δεν έχει εικόνα των καταγεγραμμένων αυθαιρέτων αφού δεν συντάσσει τις εκθέσεις- αποφάσεις, ούτε μπορεί να προβαίνει σε ιεράρχηση αυτών χωρίς τη συνδρομή των Δήμων. Με συνεχή αλληλογραφία έχει ζητήσει, χωρίς ανταπόκριση την ιεράρχηση των αυθαιρέτων, που μπορεί να γίνει μόνο από τις Δημοτικές Αρχές.
    * «Σπάνια και επιλεκτικά οι δήμοι διαθέτουν μηχανήματα και προσωπικό για κατεδάφιση αυθαιρέτων”. Στην περίπτωση της Μάνδρας «ζητήσαμε από τον Δήμο και την Περιφέρεια Αττικής να ενημερώσουν αν προτίθενται να συνδράμουν”, αλλά δεν εκφράστηκε τέτοια πρόθεση.
    * Τότε η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής απάντησε με έγγραφο ότι «το τεχνικό προσωπικό δεν διαθέτει την επαρκή γνώση και εμπειρία που απαιτούνται για κατεδαφίσεις (…), τα μηχανήματα που διαθέτει (…) δεν πλεονάζουν. Προσθέτει όμως ότι «ούτε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής διαθέτει μηχανήματα και εξειδικευμένο στις κατεδαφίσεις προσωπικό” αλλά αποκτήθηκε εμπειρία όταν κατεδαφίστηκαν αυθαίρετα όπως οι ταβέρνες στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά. Το ίδιο θα μπορούσαν να κάνουν δήμοι και περιφέρειες αλλά και οι κτηματικές υπηρεσίες ώστε όλοι να κατεδαφίζουν «υπό την εποπτεία και καθοδήγηση του υπουργείου Περιβάλλοντος, που πρέπει να γίνει πιο ενεργή στην ιεράρχηση των χιλιάδων αυθαιρέτων.
Μετά την τελευταία αιχμή για το υπουργείο Περιβάλλοντος, η Αποκεντρωμένη καταλήγει με ιστορική κριτική:
  •   «Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι μετά τον συνταγματικό νόμο 1337/1983(νόμος Τρίτση) που έθετε ώς χρονικό όριο κατασκευής αυθαιρέτων την 31/1/1983 (…) εκδόθηκαν από το 2011 και μέχρι πρόσφατα τρεις διαδοχικοί νόμοι με χρονικό όριο κατασκευής αυθαιρέτων την 28/7/2011 και δυνατότητα τακτοποίησης για 30 χρόνια, δείχνοντας ανοχή στη διατήρηση των αυθαιρέτων.
Κατόπιν τούτων, η Αποκεντρωμένη καταλήγει στο «διά ταύτα”. Παρακαλεί την Περιφέρεια Αττικής «να διευκρινίσει το αίτημά της”, «υποβοηθώντας το έργο των υπηρεσιών Δόμησης Παλλήνης και Ραφήνας, προκειμένου να ενημερώσουν την Υπηρεσία μας για τυχόν κατεδαφιστέες αυθαίρετες κατασκευές σε ρέματα της περιοχής”. Αφού γίνει αυτό, «θα αιτηθούμε συμπληρωματική χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, σε συνέχεια του από 12/2/2018 αιτήματος μας”!!!
Πρόκειται δηλαδή, για το αίτημα που είχε υποβληθεί πριν από έξι μήνες προκειμένου να κατεδαφίσουν 14 αυθαίρετα στα ρέματα που καταλήγουν και απειλούν ανά πάσα στιγμή να πνίξουν την Μάνδρα. Όσο για τα ρέματα πάνω από το Μάτι και τη Ραφήνα, ίσως να περιμένουν πρώτα την απειλή της πλημμύρας για να λυθούν τα μάγια της γραφειοκρατίας.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...