Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

1 εκατομμύριο ευρώ ζητά το Δημόσιο από τη διοίκηση Ψωμιάδη, για έργα που πληρώθηκαν αλλά δεν παραδόθηκαν

Περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ ζητά το ελληνικό κράτος από τον πρώην αντινομάρχη Θεσσαλονίκης Διονύση Ψωμιάδη, εννιά υπηρεσιακούς παράγοντες και υπαλλήλους της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, καθώς και τρεις εργολάβους.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο, μετά από έρευνα που κράτησε τρία χρόνια, έφτασε στο συμπέρασμα πως την περίοδο 2006-2010, μερικά πολύ περίεργα πράγματα γίνονταν στη νομαρχία Θεσσαλονίκης, όσον αφορά τις αναθέσεις έργων.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του voria.gr, η νομαρχία Θεσσαλονίκης, φαίνεται πως επέκτεινε συμβάσεις για έργα, με αποτέλεσμα να υπερβαίνεται ο προϋπολογισμός καμιά φορά ακόμα και κατά 100%. Σε άλλες περιπτώσεις, ένα έργο κοβόταν σε μικρότερα τμήματα, τα οποία κοστολογούνταν μέχρι 45.000 ευρώ, ώστε να μπορούν να ανατεθούν με πρόχειρους διαγωνισμούς. Υπόθεση η οποία έχει γίνει πλέον γνωστή, με την περιγραφή “τα αμαρτωλά 45άρια”.
Ακόμα καλύτερα, πολλά έργα εμφανίζονται να έχουν χρόνο περαίωσης 60 ημέρες, αλλά η νομαρχία να τρέχει να καταβάλει ολόκληρο το ποσό από τις δύο ή τρεις πρώτες μέρες, γιατί οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Παράλληλα, όλα τα έργα που ελέγχθηκαν, διαπιστώθηκε πως δεν έχουν παραληφθεί ποτέ παρότι έχουν πληρωθεί. Επίσης οι ιδιωτικές εταιρείες και οι άνθρωποι της πραγματικής οικονομίας που ανέλαβαν τα συγκεκριμένα έργα, δεν προσκόμισαν αποδείξεις όταν τους ζητήθηκαν για την υλοποίηση των έργων, μάλλον γιατί το κράτος είναι μια σοβιετία και το πολεμάνε από μέσα.
Το συγκεκριμένο περιστατικό δε θα πρέπει να αμαυρώνει συνολικά το θεσμό της ανάθεσης δημοσίων έργων σε ιδιώτες εργολάβους, καθώς αποτελεί μόνο ένα από τα εκατοντάδες μεμονωμένα περιστατικά διαφθοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...