Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

ΕΦΚΑ: Ανοίγει σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη διαγραφή οφειλών – Κριτήρια και δικαιούχοι

Αρχίζουν οι αιτήσεις για τη διαγραφή παλαιών αµφισβητούµενων οφειλών προς τα Ταµεία, µε ταυτόχρονη απαλλαγή από πρόσθετα τέλη και τόκους.
Ανάβει έτσι το «πράσινο φως» για να ανοίξει από τον ΕΦΚΑ, σήμερα, η ηλεκτρονική πλατφόρµα στην οποία θα υποβάλλονται οι αιτήσεις από τους ασφαλισµένους. 

Όπως αναφέρουν και οι τρεις υπουργικές αποφάσεις τις οποίες υπογράφει ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, από την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης και µέχρι την έκδοση απόφασης από τον ΕΦΚΑ αναστέλλονται τα µέτρα διοικητικής εκτέλεσης (πλειστηριασµοί, ηλεκτρονικά κατασχετήρια κ.λπ.) σε βάρος του οφειλέτη. Η αναστολή δεν επέρχεται σε περίπτωση «προδήλως αβάσιµης ή προσχηµατικής αίτησης».
Επειδή πρόκειται για περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης, διευκρινίζεται πως ακόµη και όποιος έχει χρέη στο βασικό του Ταµείο (π.χ. ΙΚΑ ή ΟΓΑ) δεν αποκλείεται από τη ρύθµιση.
 
Τα βήματα

Ο ασφαλισµένος-οφειλέτης υποβάλλει αίτηση στις αρµόδιες υπηρεσίες του ασφαλιστικού φορέα τις οφειλές του οποίου ζητεί να διαγραφούν. Οι αιτήσεις υποβάλλονται προς τον ΕΦΚΑ σε ηλεκτρονική πλατφόρµα.
Με την υποβολή της αίτησης ενηµερώνεται αυτόµατα το ΚΕΑΟ, το οποίο «παγώνει» τις διαδικασίες εκτέλεσης των αναγκαστικών µέτρων που τυχόν βρίσκονται σε εξέλιξη για εύλογο χρονικό διάστηµα, εντός του οποίου θα πρέπει να εξεταστεί και να εκκαθαριστεί το αίτηµα.

Οι αρµόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ αναλαµβάνουν να ελέγξουν τον ασφαλιστικό βίο του αιτούντος και να διασταυρώσουν κρίσιµα στοιχεία, ώστε να καταλήξουν σε διαπιστωτική πράξη για τη διαγραφή των χρεών ή την απόρριψη του αιτήµατος.
Οι αρµόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ διαβιβάζουν στο ΚΕΑΟ την πράξη διαγραφής ή την απόρριψη του αιτήµατος, και αντιστοίχως το ΚΕΑΟ διαγράφει τις οφειλές ή «ξεπαγώνει» τα αναγκαστικά µέτρα.

Ποιοι µπαίνουν στη ρύθµιση


Οι τρεις κατηγορίες ασφαλισμένων

Νέοι ασφαλισµένοι -πρώτη ασφάλιση µετά την 1η Ιανουαρίου του 1993- που ήταν ελεύθεροι επαγγελµατίες (π.χ. µπλοκάκι) και ταυτόχρονα µισθωτοί. Προϋπόθεση υπαγωγής στις διατάξεις του νόµου που διαγράφει τις οφειλές είναι η «πλήρης ασφάλιση σε έναν πρώην Ταµείο κύριας ασφάλισης κατά το χρονικό διάστηµα για το οποίο ζητείται η διαγραφή οφειλών από άλλο πρώην Ταµείο».
Επιχειρηµατίες που εξαιρούνταν από τον ΟΑΕΕ και ασφαλίζονταν στον πρώην ΟΓΑ µε πληθυσµιακά και εισοδηµατικά κριτήρια τα οποία τροποποιούνταν κατά καιρούς, µε αποτέλεσµα να διεκδικούνται οφειλές για τον ίδιο ασφαλιστικό χρόνο και από τα δύο πρώην Ταµεία. Μπορούν να ζητήσουν τη διαγραφή των οφειλών τους στον ΟΑΕΕ. Προϋπόθεση για να διαγραφούν τα χρέη είναι:
η υπαγωγή στους δύο φορείς να έγινε για την ίδια δραστηριότητα και

να προκύπτει πλήρης ασφάλιση στον πρ. ΟΓΑ κατά το χρονικό διάστηµα για το οποίο ζητείται η διαγραφή οφειλών από τον πρ. ΟΑΕΕ. Η προϋπόθεση της πλήρους ασφάλισης συντρέχει ακόµα και όταν δεν έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές κατά το επίµαχο χρονικό διάστηµα.
Δηµοσιογράφοι παλαιοί ασφαλισµένοι (πρώτη ασφάλιση έως 31 ∆εκεµβρίου 1992) προερχόµενοι από το πρώην ΤΣΠΕΑΘ που διατηρούσαν παράλληλα µπλοκάκι για δηµοσιογραφικές υπηρεσίες και βρέθηκαν µε χρέη στον ΟΑΕΕ.

Οι τρεις πρώτες αποφάσεις


Μετά την έκδοση των πρώτων υπουργικών αποφάσεων για τους επαγγελµατίες µε παράλληλη απασχόληση που µπαίνουν στη ρύθµιση, τις οποίες υπογράφει ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, ανοίγει ο δρόµος για το άνοιγµα της ηλεκτρονικής πύλης στην οποία θα υποβάλλονται οι αιτήσεις από τους ασφαλισµένους.

Τονίζεται µάλιστα ότι, από την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης και µέχρι την έκδοση απόφασης από τον ΕΦΚΑ αναστέλλονται τα µέτρα διοικητικής εκτέλεσης (πλειστηριασµοί, ηλεκτρονικά κατασχετήρια κ.λπ.) σε βάρος του οφειλέτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...