Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

Ουρανία Μπίρμπα: Γι αυτό έφυγα νωρίς. Δεν χώραγα στο κρεβάτι του Προκρούστη - Συνέντευξη - ποταμός από τη δημοτική σύμβουλο.(Διαβάστε αφορά ...πολλούς)

Για ίντριγκες και  μεθοδεύσεις προκειμένου να μεταλλαχτεί η ΡΑΠ σε Ώρα Πατρών, αλλά και για  πικρά πολιτικά συμπεράσματα σε σχέση με την ηθική της πολιτικής, κάνει λόγο η δημοτική σύμβουλος της ΡΑΠ Ουρανία Μπίρμπα, η οποία εξηγεί τους λόγους που την έκαναν να αποχωρήσει από την κούρσα της διαδοχής σε επίπεδο επικεφαλής της παράταξης, ρίχνει  βολές κατά της δημοτικής αρχής, αλλά και κατά στελεχών του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνει ότι η Αυτοδιοίκηση είναι ένας χώρος που την αφορά, αν και όπως λέει, με τις παρούσες συνθήκες, δεν θα είναι υποψήφια στις επόμενες εκλογές για τον Δήμο της Πάτρας.
Η προσκείμενη στο ΕΑΜ γνωστή συνδικαλίστρια που είχε επί της ουσίας αναλάβει επικεφαλής της ΡΑΠ μετά την αποχώρηση Σπαρτινού, απαντά με τον τρόπο με τον οποίο όλα αυτά τα χρόνια πορεύεται: ευθέως και χωρίς περιστροφές.

Στην τελευταία ανακοίνωσή σας γίνεται λόγος για  εκπροσώπους της μεταλλαγμένης ΡΑΠ σε… ώρα Πατρών. Τι εννοείτε;

«Γιατί τώρα η παραίτηση κ. Σπαρτινού και όχι πριν τρία χρόνια  που αναχώρησε για την βουλή, να ένα ερώτημα που χρειάζεται απάντηση από τον βουλευτή. Αν το έκανε για να περάσω εγώ από νέο φεις κοντρολ αποδεχόμενη τις επιλογές του εγχώριου «κομματικού» ΣΥΡΙΖΑ  πόνταρε λάθος. Όπως έστρωσαν θα κοιμηθούν και θα υπηρετήσουν μόνοι τους τις νέες διαδρομές τους, τις επιλογές και τις νέες πολιτικές στοχεύσεις μέσω της ίδρυσης της νέας δημοτικής παράταξης.

Εξ άλλου έγκαιρα από τις 3 Οκτώβρη με γράμμα μας στη Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ δηλώναμε μεταξύ άλλων ότι αν έχουν αντίρρηση για να συνεχίσω ως επικεφαλής της ΡΑΠ μέχρι το τέλος της δημοτικής περιόδου αρκούσε να μας το πουν! Εμένα  μου έφταναν τα 3λεπτά ομιλίας για να εκφράσω τις απόψεις μου στο δημοτικό συμβούλιο. Αχρείαστη λοιπόν η ίντριγκα και οι μεθοδεύσεις,  δεν έχω καμιά διάθεση, και δεν συνάδει με την αξιοπρέπεια μου και τις αρχές μου να εκπροσωπώ την μεταλλαγμένη ΡΑΠ σε Ώρα Πατρών».

Τραβήξατε το … κάρο σε δύσκολες εποχές ως επί της ουσίας επικεφαλής της παράταξης δίνοντας μάχες στο δημοτικό συμβούλιο. Αισθάνεστε πικρία από τις εξελίξεις;

«Καμιά πίκρα δεν αισθάνομαι προσωπικά, αλλά βγάζω πικρά πολιτικά συμπεράσματα για την ηθική της πολιτικής, τις αξίες και τις αρχές που διέπουν τους κομματικούς σχηματισμούς δυστυχώς και της αριστεράς. Όταν το 2014 αποφασίσαμε ως πολιτική συλλογικότητα να συμμετέχουμε με τη ΡΑΠ στις δημοτικές εκλογές δεν παζαρέψαμε τίποτα το κάναμε γιατί πιστεύαμε ότι έπρεπε να αλλάξει η κατάσταση για την κοινωνία της εργασίας που στέναζε από την κλεπτοκρατία, τον παρασιτισμό και τη κρίση. Δεν χρωστάμε λοιπόν σε κανένα και δεν είμαστε δεδομένοι καμιάς παρέας κομματικού παραγοντισμού που βολεύεται μεταξύ τους».


Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε πριν από μήνες να αποστασιοποιηθείτε από την παράταξη και να αποχωρήσετε από τις κουβέντες σχετικά με τη διαδοχή της σε επίπεδο επικεφαλής;

«Ο τρόπος με τον οποίο γινόταν οι συζητήσεις για τον υποψήφιο δήμαρχο δεν είχε καμιά σχέση με την δική μας αντίληψη για τον ρόλο της ίδιας της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η ασυγκράτητη ονοματολογία δια του τύπου στόχο είχε την απαξίωση ανθρώπων και θεσμικών διαδικασιών αλλά και της ίδιας της δουλειάς της δημοτικής παράταξης 4 χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο. Αναιρούσε την ίδια τη λειτουργία και το ρόλο των δημοτικών παρατάξεων με την αναζήτηση κάποιου μεσσία.

Γι αυτό έφυγα νωρίς  που γράφει και ο Μίσσιος και δήλωσα ότι θα απέχω από τέτοιου είδους  διαλογή συνδιαλλαγής χωρίς περιεχόμενο και αρχές, έτσι ησύχασαν κι αυτοί που νόμιζαν ότι κινδύνευε το μαγαζί τους από μένα. Εγώ ούτε ήθελα να μπω, ούτε χώραγα στο κρεβάτι του Προκρούστη».

 Σκεφτήκατε ποτέ να παραιτηθείτε και από δημοτική σύμβουλος,  μετά τις τελευταίες εξελίξεις;

«Δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ από δημοτική σύμβουλος όπως δεν σκέφτηκα ποτέ να μεταπηδήσω σε άλλο αξίωμα της κεντρικής πολιτικής. Αυτό αποτελεί  στοιχειώδη σεβασμό απέναντι στους συμπολίτες μας που μας εμπιστεύθηκαν».


 Είστε άνθρωπος με συνέπεια αρχών και θέσεων. Αυτό δημιουργεί τελικά προβλήματα στις μέρες μας;

«Η συνέπεια σε αρχές, θέσεις και αξίες δεν δημιουργεί πρόβλημα αλλά η έλλειψη της. Αυτή η έλλειψη δημιουργεί πρόβλημα στην κοινωνία μας .εξ άλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρώτα χρεοκοπήσαμε  σε αξίες σαν κοινωνία και μετά σαν οικονομία».


Εξακολουθεί να σας ενδιαφέρει η Τοπική Αυτοδιοίκηση; Θα είστε υποψήφια στις επόμενες εκλογές;

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η πιο κοντινή στον πολίτη μορφή εξουσίας, συνδυάζει την αιρετή εξουσία με την εκτελεστική, για θέματα που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη και την αποτελεσματική διαχείριση των προβλημάτων του τόπου. Ταυτόχρονα η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί τον κατεξοχήν χώρο που μπορεί να ανιχνεύσει  και να πραγματώσει κοινές μορφές δράσεων, δημιουργώντας ένα μείγμα συνέργειας και συνεργασίας συνθέτοντας διαφορετικές δυνάμεις.
Με γνώμονα τα παραπάνω πορεύτηκα 4 χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο και πιστεύω ότι είχαμε αποτελέσματα χειροπιαστά παρά την εναντίωση και της δημοτικής αρχής αλλά και των διαφόρων κοντόφθαλμων κομματικών μηχανισμών που ούτε βοήθησαν, ούτε έπαιρναν χαμπάρι.

Η Πάτρα έχει μεγάλες δυνατότητες που παραμένουν ανεκμετάλλευτες γιατί λείπει το όραμα και ο σχεδιασμός για τη πόλη των επόμενων δεκαετιών,  απαντάς στο σήμερα σχεδιάζοντας το αύριο κάνοντας αναγκαία φυγή από το «κακό» παρελθόν.
  • -το θαλάσσιο μέτωπο που αποδόθηκε στο δήμο μετά από χρόνια εμπαιγμού και η αξιοποίησή του, οι προτάσεις για την ανάπλασή του
  • - η διαχείριση των απορριμμάτων χωρίς τη βόμβα της Ξερόλακκας που «κλείνει» στις εκλογές και ανοίγει αμέσως μετά
  • -το μεγάλο στοίχημα της ανακύκλωσης και της διαλογής στη πηγή, που δεν αντιμετωπίζεται με μια «ξεκούδουνη» διαφημιστική καμπάνια στα Μ.Μ.Ε. στο τέλος της δημοτικής περιόδου για τα μάτια του κόσμου
  • - η υπεράσπιση των δημόσιων χώρων, πλατειών και πεζοδρόμων από την «δικτατορία των καφέ»
  • -η αξιοποίηση του φράγματος Πείρου-Παραπείρου για να έχει η Πάτρα νερό ποιοτικά καλύτερο και σε επάρκεια.
  • - Η προστασία και ανάδειξη του Παναχαϊκού που δεσπόζει στη πόλη μας
  • - η έλευση του τρένου επιτέλους στη πόλη και η σύνδεση του με το λιμάνι και τη βιομηχανική ζώνη όχι ως προεκλογικό πυροτέχνημα άνευ σχεδίου και μελέτης με θολό χρονικό ορίζοντα για να χαϊδεύουμε αυτιά, αλλά μέσο ανάπτυξης και καλυτέρευσης της ζωής των πολιτών
  • - η δημιουργική στήριξη του ΔΗΠΕΘΕ και της δραματικής σχολής
  • -η ανάπτυξη και στήριξη του Καρναβαλιού της μεγαλύτερης γιορτής της πόλης
  • -Η κοινωνική πολιτική απέναντι στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη όχι ως ελεημοσύνη και μιζέρια για αντιπολιτευτικούς λόγους γιατί αυτό το κάνει καλύτερα η εκκλησία αλλά ουσιαστική στήριξη ανοίγοντας δρόμους για νέες θέσεις εργασίας με αξιοπρέπεια και δικαιώματα, και όχι προεκλογικά παιχνίδια με τα προγράμματα της κοινωφελούς εργασίας.
  • -Η ανάπλαση π.χ. των συνοικιών της Πάτρας αποτελεί κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής και στήριξης γιατί εκεί ζουν οι συμπολίτες που έχουν ανάγκη και όχι το λαϊκό εστιατόριο που άνοιξε το περσινό Πάσχα και σήμερα δεν υπάρχει, ή ο ξενώνας των αστέγων που δυο χρόνια τώρα παραμένει στα χαρτιά ενώ υπάρχει χρηματοδότηση.
Η μιζέρια, η άρνηση, η καταγγελία και η φωτογραφία δεν είναι διεκδίκηση και δημιουργία, ούτε προοδευτική αριστερή πολιτική.
Η αυτοδιοίκηση οφείλει να διεκδικήσει τον αυτονόητο κοινωνικό χαρακτήρα της, να ξαναβρεί την ουσία της ύπαρξής της, δηλαδή να παραμείνει και τοπική και αυτοδιοίκηση, υπηρετώντας με αποτελεσματικότητα την εγγύτητα της σχέσης της με την τοπική κοινωνία. Τα πράγματα στο δημοτικό συμβούλιο ενόψει της προεκλογικής  περιόδου δυστυχώς θα χειροτερεύουν, θα πληθαίνουν τα γνωστά μανιφέστα  της δημοτικής αρχής που είναι ίδια για κάθε θέμα! και ανεξάρτητα από την υπηρεσιακή εισήγηση κάθε θέματος. Υποβαθμίζοντας την λειτουργία του Δ.Σ. ως ανώτερου συλλογικού οργάνου της πόλης.

Δεν σας κρύβω ότι από τους  ανακοινωμένους υπάρχοντες συνδυασμούς και τις επικρατούσες συνθήκες η συμμετοχή μου είναι σχεδόν αδύνατη στις  ερχόμενες εκλογές.

Γιατί δεν διακρίνω την άλλη αντίληψη για την αυτοδιοίκηση που πιστεύω και έκφρασα αυτό το διάστημα που λειτούργησα ως δημοτική σύμβουλος, μέλος της επιτροπής ποιότητας ζωής, μέλος του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ, και μέλος του Δ.Σ. της ΠΕΔ συμμετέχοντας  με προτάσεις διαφωνίες και σκληρή κριτική αλλά και συμφωνίες όπου θεωρούσα σωστό. Αυτό δεν σημαίνει ότι ως ενεργός πολίτης δεν θα συνεχίσω να είμαι παρούσα να συμμετέχω και να αγωνίζομαι

Τέλος επειδή  δεν ήμουνα δημοτική σύμβουλος τουρίστας συμμετείχα και δούλεψα για όλα τα ζητήματα του δήμου και από εδώ θέλω να ευχαριστήσω δημόσια όσους συντρόφους και συναδέλφους βοήθησαν από τη ΡΑΠ στην επεξεργασία και την αντιμετώπιση των θεμάτων».

 Τελικά πέτυχε ή απέτυχε η δημοτική αρχή να εκπροσωπήσει το χώρο της αριστεράς στην αυτοδιοίκηση; Και ποιο πιστεύετε ότι είναι το διακύβευμα των ερχόμενων εκλογών;

«Η συγκυρία αυτής της δημοτικής πενταετίας ήταν απόλυτα ευνοϊκή τόσο για την αριστερά όσο και για την Πάτρα.


Για την αριστερά να αναδείξει μια ποιοτικά νέα αντίληψη στην διαχείριση της εξουσίας και για την Πάτρα να μπουν τα θεμέλια μιας ολοκληρωμένης και συνεκτικής οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής οντότητας, που να αντιστοιχεί στην ιστορία της και στην προοπτική ενός πολεοδομικού συγκροτήματος που εκτείνεται από τα Καμίνια μέχρι τη Ροδινή που όχι σε περισσότερο από 20χρόνια θαχει πληθυσμό πάνω από 500χιλ. κατοίκους.


Αυτό θα έπρεπε και μπορούσε βάσιμα να είναι το διακύβευμα των εκλογών. Αυτό υπηρέτησα όλα αυτά τα χρόνια ως πρόσωπο, ως πολιτική συλλογικότητα μαζί με μια πλειάδα ανιδιοτελών συναγωνιστών και συντρόφων της ΡΑΠ και αρκετές φορές δημιουργήθηκαν οι υποκειμενικοί όροι μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο για μια τέτοια εξέλιξη.

Δυστυχώς αυτή η εξέλιξη τορπιλίστηκε τόσο από την δημοτική αρχή και πλειοψηφία που δρούσαν ως αιχμάλωτοι της Σαμαρικής δεξιάς και ως μέτωπο Πελετίδη – Μαζαράκη, αλλά και από τον εγχώριο «κομματικό» ΣΥΡΙΖΑ για τον οποίο από ότι φάνηκε κεντρικό πολιτικό ζήτημα σε όλη την περίοδο ήταν η απαξίωση της πολιτικής μας συνεργασίας των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2014. Ήδη  μετά την προσχώρηση τους στον Απόστολο Κατσιφάρα αναζητούν ποιον υποψήφιο του ΚΙΝΑΛ θα στηρίξουν στο δεύτερο γύρο.
Έτσι ξεμείναμε στην διαχείριση της μιζέριας του βλέποντας και κάνοντας. Σε αυτό το τοπίο ουσιαστικό διακύβευμα δεν υπάρχει.
Θα πρέπει όμως να δημιουργηθεί και θα δημιουργηθεί γιατί κανένας αγώνας δεν τελειώνει. Μόνο μορφές και όπλα αλλάζουν και σε αυτούς τους αγώνες θα’μαστε, θα είμαι παρούσα γιατί έτσι βλέπουμε τη ζωή».

Συνέντευξη στην Γιώτα Κοντογεωργοπούλου
(από εφημερίδα 7 Μέρες Ενημέρωση)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...