Κυριακή 17 Μαρτίου 2019

Αλλάζουν όλα στο Δημόσιο: Τι περιλαμβάνουν οι νέες ρυθμίσεις

Ριζικές αλλαγές στο Δημόσιο φέρνουν οι νέες ρυθμίσεις που περιλαµβάνονται ως οδηγίες προς όλες τις δηµόσιες υπηρεσίες µέσα σε εγκύκλιο της υπουργού ∆ιοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους, μεταξύ άλλων δίνεται µπόνους επιµόρφωσης σε 100.000 υπαλλήλους αποφοίτους λυκείου για να διεκδικήσουν θέση τµηµατάρχη, αυξάνονται οι δικαιούχοι και οι µέρες γονεϊκής και εκπαιδευτικής άδειας και επιτρέπονται περισσότερες αποσπάσεις-µετατάξεις για λόγους υγείας, αλλά και ευκολότερη πρόσληψη για µέλη τρίτεκνων οικογενειών και για άτοµα µε αναπηρία.
Η εγκύκλιος είναι εφαρµοστική του νόµου 4590/2019, που ψηφίστηκε πρόσφατα. Οι προβλέψεις της εγκυκλίου, σε συνδυασµό µε όσα έχει διευκρινίσει το υπουργείο, οδηγούν σε µια νέα πραγµατικότητα για πολλούς υπαλλήλους, καθώς προβλέπονται:
  1. Πιστοποιητικό ∆ιοικητικής Επάρκειας που θα µπορούν να λαµβάνουν οι υπάλληλοι ∆Ε (απόφοιτοι Λυκείου), παρακολουθώντας εξ αποστάσεως προγράµµατα επιµόρφωσης που θα οργανώνει το Εθνικό Κέντρο ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης. Οι υπάλληλοι αυτοί, περίπου 100.000, είχαν δικαίωµα να διεκδικήσουν µία από τις 5.000 θέσεις τµηµαταρχών στο ∆ηµόσιο, αλλά το πετύχαιναν µε µεγάλη δυσκολία λόγω έλλειψης τυπικών προσόντων. Εκτός αυτού, ήταν οι πρώτοι που έµπαιναν στο στόχαστρο απολύσεων, όπως συνέβη στο διάστηµα 2012- 2014. Αποκτώντας το Πιστοποιητικό ∆ιοικητικής Επάρκειας θα κερδίζουν 30 µόρια και περισσότερες πιθανότητες να αναλάβουν θέση ευθύνης. Κατά προτεραιότητα το µέτρο θα εφαρµοστεί για εργαζοµένους ∆Ε στην Αυτοδιοίκηση.
  2. Χορήγηση άδειας ανατροφής τέκνου τριών µηνών όχι µόνο στους φυσικούς, αλλά και στους θετούς ή ανάδοχους γονείς, καθώς και σε γονείς που έχουν τεκνοποιήσει µέσω παρένθετης µητέρας. Χρήση της άδειας µπορεί πλέον να κάνει και ο πατέρας, ανεξαρτήτως του τρόπου που έχει αποκτηθεί το τέκνο.
  3. Αύξηση των ηµερών άδειας σε περίπτωση ασθένειας των παιδιών: Από πέντε σε επτά εργάσιµες ηµέρες κατ' έτος για τρίτεκνους υπαλλήλους, από έξι σε οκτώ µέρες για µονογονεϊκές οικογένειες και από πέντε σε δέκα µέρες για πολυτέκνους.
  4. Αύξηση σε 14 ηµέρες του αριθµού των εργάσιµων ηµερών κατ' έτος για άδεια εξετάσεων, όταν ο υπάλληλος παρακολουθεί πρόγραµµα εκπαίδευσης. ∆ικαίωµα χρήσης, εκτός από τους µόνιµους, έχουν και οι εργαζόµενοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
  5. Απόσπαση ή µετάταξη υπαλλήλου για ιδιαίτερα σοβαρούς λόγους υγείας όχι µόνον του ίδιου ή της οικογένειάς, αλλά και προσώπου που συµβιώνει µε αυτόν.
  6.  To σύµφωνο συµβίωσης να επιτρέπει την απόσπαση υπαλλήλου για συνυπηρέτηση στην ίδια περιοχή, κάτι που ίσχυε έως τώρα µόνο για τους συζύγους. Στην περίπτωση που ο σύζυγος ή συµβιών είναι υπάλληλος µε σχέση εργασίας ορισµένου χρόνου, η διάρκεια της απόσπασης δεν θα υπερβαίνει τον χρόνο αυτό.
  7. Υπάλληλοι που δεν είναι µόνιµοι αλλά ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου να µπορούν να συµµετέχουν στην κάλυψη οργανικών θέσεων µόνιµου προσωπικού µέσω της κινητικότητας, εφόσον δεν υπάρχουν ανάλογα αιτήµατα µόνιµων υπαλλήλων ή οι αιτούντες δεν πληρούν τα απαιτούµενα προσόντα. Ο υπάλληλος µετατάσσεται σε προσωποπαγή θέση µε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, η οποία καταργείται αυτοδικαίως µε την αποχώρηση του υπαλλήλου.
  8. Κατάργηση του ορίου ηλικίας των 45 ετών που υπήρχε για τη συµµετοχή υπαλλήλου σε µεταπτυχιακά προγράµµατα σπουδών
  9. Πρόβλεψη ευνοϊκών διατάξεων για την πρόσληψη ατόµων µε βαρηκοΐα ή κώφωση, καθώς και µελών τρίτεκνων οικογενειών. Ενδεικτικά, προβλέπεται ότι τα άτοµα µε κώφωση ή βαρηκοΐα µε ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω που κατέχουν βεβαίωση επάρκειας νοηµατικής γλώσσας, προσλαµβάνονται χωρίς να απαιτείται η απόδειξη ξένης γλώσσας, εκτός και αν η γνώση της καθορίζεται ως απαιτούµενο τυπικό προσόν.
  10. Αυτεπάγγελτος έλεγχος από την υπηρεσία για πιθανό κώλυµα διορισµού. Τέτοιο κώλυµα µπορεί να είναι η απόλυση από το ∆ηµόσιο λόγω επιβολής της πειθαρχικής ποινής της οριστικής παύσης ή λόγω καταγγελίας της σύµβασης για σπουδαίο λόγο, οφειλόµενο σε υπαιτιότητα του εργαζοµένου, αν δεν παρέλθει πενταετία από την απόλυση. Βάσει των νέων ρυθµίσεων «Για τη διαπίστωση του ως άνω κωλύµατος διορισµού υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση από τον ενδιαφερόµενο, το αληθές περιεχόµενο της οποίας ελέγχεται αυτεπαγγέλτως από την αρµόδια υπηρεσία διορισµού, µε βάση τα στοιχεία που τηρούνται στο Μητρώο Απογραφής ελληνικού ∆ηµοσίου».


Ταυτόχρονα, µε νέα τροπολογία που κατέθεσε η Μ. Ξενογιαννακοπούλου ενισχύεται ο δηµοφιλής θεσµός των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) και δηµιουργείται για πρώτη φορά ειδική υπηρεσία για την εξυπηρέτηση των ΑµεΑ. Όπως είπε, η υπουργός προωθούνται άµεσα οι προσλήψεις 155 ατόµων µε ψηφιακές δεξιότητες, ενώ στην ανοιχτή προκήρυξη µε τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ θα αναγνωρίζονται η εµπειρία και η προϋπηρεσία.
Για την εξυπηρέτηση ατόµων µε προβλήµατα όρασης και ακοής για πρώτη φορά δύναται να προσλαµβάνονται για συγκεκριµένες θέσεις δηµόσιοι υπάλληλοι µε απαραίτητο προσόν την πιστοποιηµένη γνώση γραφής Braille και της ελληνικής νοηµατικής γλώσσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...