Σάββατο 30 Απριλίου 2011

ΔΕΚΑΔΕΣ ΠΛΟΙΑ ΠΑΓΙΔΕΥΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΒΑΛΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΑ ΠΑΧΥ ΠΑΓΟ


Στην τελευταία δορυφορική εικόνα που έστειλε στο in.gr ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), ένα στρώμα πάγου εξακολουθεί να καλύπτει μέρος της βόρειας Βαλτικής την περασμένη εβδομάδα...

Τον περασμένο μήνα, περισσότερα από 100 πλοία -από τάνκερ μέχρι φεριμπότ με εκατοντάδες επιβάτες- παγιδεύτηκαν στο ασυνήθιστα παχύ και εκτεταμένο κάλυμμα πάγου, και απελευθερώθηκαν τελικά από παγοθραυστικά.
Δείτε την εικόνα σε υψηλή ανάλυση

H Βαλτική θάλασσα βρίσκεται λίγο νοτιότερα από τον Αρκτικό Κύκλο, όπου η μέση θερμοκρασία αυξάνεται τις τελευταίες δεκαετίες πιο γρήγορα από ό,τι στον υπόλοιπο πλανήτη -τόσο γρήγορα που οι επιστήμονες προβλέπουν σε λίγα χρόνια η Αρκτική θα είναι μια απέραντη θάλασσα στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η έκταση του στρώματος πάγου στη Βαλτική παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις και φέτος ήταν ασυνήθιστα μεγάλο και παχύ.

Στην εικόνα του δορυφόρου Envisat διακρίνεται o ο Κόλπος της Βοθνίας (πάνω), το βορειότερο σκέλος της Βαλτικής, ανάμεσα στη Σουηδία στα αριστερά και τη Φινλανδία στα δεξιά. Ο χειμώνας ήταν ιδιαίτερα δριμύς με θερμοκρασίες έως και -30 βαθμούς Κελσίου. Ο πάγος που διακρίνεται στη φινλανδική ακτή έχει πάχος 50 με 80 εκατοστά.

Στο δεξί τμήμα της εικόνας βρίσκεται ο Κόλπος της Φινλανδίας, με την Εσθονία στο νότιο τμήμα του και τη Ρωσία στο άκρο.

Λίγο πιο κάτω διακρίνεται ο Κόλπος της Ρίγας, με την Εσθονία στα βόρεια και τη Λετονία στα νότια και ανατολικά.

Τα σουηδικά νησιά Γκότλαντ και Έλαντ παραμένουν ελεύθερα από πάγους στο κάτω τμήμα.

Η εικόνα έχει ανάλυση 300 μέτρων. Ελήφθη στις 19 Απριλίου με το Φασματόμετρο Απεικόνισης Μέσης Ανάλυσης του δορυφόρου Envisat της ESA.


Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...