Για την παραγωγή του «ανθρώπινου γάλατος» σε ευρεία κλίμακα θα απαιτηθούν 10 ή περισσότερα χρόνια, δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας των Κινέζων επιστημόνων
Εχουμε στόχο να εκμεταλλευθούμε εμπορικά κάποια στοιχεία αυτής της μελέτης μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, ωστόσο για την παραγωγή του ''ανθρώπινου γάλακτος'' σε ευρεία κλίμακα θα απαιτηθούν 10 ή περισσότερα χρόνια», δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Κινεζικού Αγροτικού Πανεπιστημίου και της Εταιρείας Βιοτεχνολογίας «Gene-Protein» που δημοσίευσε τα ευρήματά της στην επιθεώρηση «PLoS ONE». Οι ερευνητές ισχυρίζονται στη μελέτη ότι τα υποκατάστατα του μητρικού γάλακτος είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς πολλές μητέρες είτε δεν θέλουν είτε αδυνατούν να θηλάσουν τα μωρά τους, καθώς και ότι το τροποποιημένο αγελαδινό γάλα μπορεί να έχει την ίδια διατροφική αξία με το ανθρώπινο.
Οι επιστήμονες ακολούθησαν τη μέθοδο που είχε εφαρμοστεί και στην «Dolly», δηλαδή εισήγαγαν ανθρώπινα γονίδια στο DNA εμβρύων 300 αγελάδων Holstein και τα γενετικά τροποποιημένα αυτά έμβρυα στη συνέχεια εμφυτεύτηκαν σε παρένθετες μητέρες.
Με τον τρόπο αυτό πέτυχαν τη δημιουργία αγελάδων το γάλα των οποίων περιείχε την ανθρώπινη πρωτεΐνη λυσοζύμη, η οποία υπάρχει σε πολύ μεγάλη ποσότητα στο μητρικό γάλα και προστατεύει τα βρέφη από βακτηριακές λοιμώξεις. Οι άλλες δύο «ανθρώπινες» πρωτεΐνες που περιείχαν οι αγελάδες των Κινέζων επιστημόνων ήταν η λακτοφερίνη, η οποία βοηθά στην αύξηση του αριθμού των ανοσοκυττάρων στα βρέφη, και η α-λακτα-λβουμίνη. Τέλος, επιτεύχθηκε ακόμη μεγαλύτερη ομοιότητα με το ανθρώπινο γάλα με την αύξηση του ποσοστού λιπαρών του γάλακτος κατά 20% και με τη μεταβολή των επιπέδων των στερεών του γάλακτος.
Κινδυνοι
Αντιδράσεις οργανώσεων
Τις αντιδράσεις οργανώσεων που είναι αντίθετοι στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και οργανώσεων κατά της κακομεταχείρισης των ζώων έχει πυροδοτήσει το επίτευγμα των Κινέζων επιστημόνων. Εκπρόσωποί τους αμφισβητούν την ασφάλεια του γάλακτος που προέρχεται από γενετικά τροποποιημένες αγελάδες όχι μόνο για την ανθρώπινη υγεία αλλά και για την υγεία των ζώων. Πάντως οι έρευνες δείχνουν ότι η μαζική παραγωγή γενετικά τροποποιημένων ζώων δεν είναι εύκολη, αφού οι τεχνικές κλωνοποίησης που εφαρμόζονται επηρεάζουν την επιβίωση των κλωνοποιημένων ζώων.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
πηγή...kapistri.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου