Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Παγκόσμια καινοτομία του ΑΠΘ


Ερευνητική ομάδα του τμήματος Μαθηματικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δημιούργησε μία παγκόσμια καινοτομία, που δίνει λύση στο πρόβλημα σύνδεσης των δεδομένων του νέου διαδικτύου (Web 3) εξαιτίας του διαφορετικού γλωσσικού τους περιεχομένου.
Η πολυγλωσσία δεν επέτρεπε να συμπεριληφθούν στην αναζήτηση ή να συνδυαστούν δεδομένα από διευθύνσεις που χρησιμοποιούσαν γλώσσες με μη λατινικούς χαρακτήρες, ωστόσο χάρη στην καινοτομία της ελληνικής ομάδας... αντιμετώπισε με επιτυχία το πρόβλημα διεθνοποίησης του Web 3, ώστε να συμπεριλάβει όλες τις γλώσσες, καθώς οι αλγόριθμοι και το λογισμικό που αναπτύχθηκαν είναι συμβατοί με κάθε φυσική γλώσσα.

Η ερευνητική ομάδα του τμήματος Μαθηματικών του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον καθηγητή Ιωάννη Αντωνίου, έλαβε αναγνώριση από τη Διεθνή Επιτροπή DBpedia. Η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος εφαρμόστηκε στην DBpedia, την εξέλιξη του Wikipedia, που χρησιμοποιείται ελεύθερα από τους χρήστες, και υποστηρίζεται πλέον από το Web3.

Η DBpedia με το νέο σύστημα μπορεί να λειτουργεί πλέον σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, και όχι μόνο στην αγγλική, ενώ ταυτόχρονα δημιουργήθηκε η Επιτροπή διεθνοποίησης της Dbpedia για την προώθηση του συστήματος.

Ο Διευθυντής Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Επιστήμη του Διαδικτύου, Καθηγητής Τμήματος Μαθηματικών Α.Π.Θ., Ιωάννης Αντωνίου, δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»: «Βάλαμε τα ελληνικά κείμενα στον παγκόσμιο ιστό. Για παράδειγμα αν ένας Αμερικανός θέλει να βρει ένα κείμενο που αφορά τον Αριστοτέλη στα ελληνικά να μην χρειάζεται να μεταβεί σε ελληνικά δεδομένα αλλά να τα βρει κατευθείαν μπροστά του. Αυτό το έχουμε πετύχει. Φτιάξαμε τις προϋποθέσεις για να μπουν τα ελληνικά κείμενα στον παγκόσμιο ιστό».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...