Το ηθικό και πολιτικό πρόβλημα του πρωθυπουργού δεν είναι απλώς ότι προσπάθησε να απαλλαγεί από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις έναντι των πολιτών οργανώνοντας μυστικά το σχέδιο παράδοσης της χώρας στην τρόικα , ούτε ότι επέλεξε την «ατλαντική λύση» του ελεγχόμενου από τις Ηνωμένες Πολιτείες ΔΝΤ, αντί για την ευμενέστερη για τη χώρα μας ευρωπαϊκή στήριξη. (Είναι άλλο πράγμα να ζητάς βοήθεια ως εταίρος και άλλο ως επαίτης).
Το χειρότερο είναι ότι ο κ. Παπανδρέου δεν διαπραγματεύθηκε αποτελεσματικά τους όρους του μνημονίου, αφού είναι γνωστό πώς ο μυστικός χαρακτήρας των διαβουλεύσεων δεν ευνοεί την επίτευξη των καλύτερων δυνατών όρων σε μια συμφωνία. Είναι ενδεικτικό πώς σε διάστημα λίγων μηνών η κυβέρνηση αναγκάσθηκε να ζητήσει την μείωση του επιτοκίου και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής. Ταυτόχρονα πολλοί από τους επιμέρους όρους θα μπορούσαν να είχαν αμβλυνθεί ή τροποποιηθεί ώστε να γίνουν περισσότερο αποτελεσματικοί ή λιγότερο άδικοι για μεγάλες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες.
Ένα χρόνο μετά διαπιστώνουμε πώς το μνημόνιο το μόνο που αντιμετώπισε και μάλιστα προσωρινά ήταν το πρόβλημα δανεισμού της χώρας, το οποίο δημιουργήθηκε στην φάση των υπόγειων διαβουλεύσεων Παπανδρέου –Στρος Καν! Πέραν αυτού το εξωτερικό χρέος εκτινάχθηκε από το 115% του ΑΕΠ στο 142,8%, η ύφεση έπεσε στο –6,6% η ανεργία ξεπέρασε το 15% με τάσεις ανόδου και τα spreads κινούνται στο εξωφρενικό ύψος των 1300 μονάδων! Σημειώστε πως μετά το «πειραματόζωο» Ελλάδα, η Ιρλανδία όσο και η Πορτογαλία που προσέφυγαν επίσης στον μηχανισμό επιτυγχάνουν σαφώς καλύτερους όρους.
Η αποτυχία του μνημονίου σε συνδυασμό με τις μυστικές και αδιαφανείς διαδικασίες που ακολούθησε ο κ. Παπανδρέου είναι λογικό να τροφοδοτούν σενάρια σύμφωνα με τα οποία κάποιοι στις «αγορές» κέρδισαν δις ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα και τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) γιατί είχαν προνομιακή πληροφόρηση για τις εξελίξεις! Και αυτή είναι η χειρότερη μομφή που μπορεί να διατυπωθεί για τον κ. Παπανδρέου καθώς δεν πλήττει απλώς η πολιτική του αξιοπιστία, αλλά και την πολιτική ηθική του. Ειδικά μάλιστα αυτή την περίοδο που οργιάζουν οι φήμες ότι βρίσκεται σε εξέλιξη νέα «υπόγεια» διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους, αν και η κυβέρνηση σταθερά το διαψεύδει. Οι πολίτες φοβούνται γιατί έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στον πρωθυπουργό και οι «αγορές» κερδίζουν δις επειδή γνωρίζουν περισσότερα από εμάς. Ποιος θα μας πείσει για το αντίθετο;
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου