Επειδή ζούμε στη χώρα όπου το αυτονόητο είναι εξαιρετικά… δύσκολο να το παραδεχθεί κανείς, η χθεσινή γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου περί της άρσης της ανωνυμίας των blogs, προκειμένου να διαπιστώνονται τα «ίχνη» τυχόν εγκληματικών πράξεων (στη… νηπιακή τους έκδοση, εκβιασμοί) ήρθε για ακόμη μια φορά να ταράξει τα βαλτωμένα νερά της μακαριότητάς μας.
Ο Άρειος Πάγος είπε το αυτονόητο. Ποιός δεν θα ήθελε να διαπιστώνονται και να καταδικάζονται εγκληματικές πράξεις; Προφανώς μονάχα όσοι… τις έχουν εμπνευστεί, θα πείτε δικαίως. Και νόμιζαν, σκεφτόμενοι με κουτοπόνηρο και αφελή τρόπο, ότι θα μπορούσαν να ξεφύγουν.
Μόνο που τα blogs δεν σχετίζονται με εγκληματικές πράξεις. Αντιθέτως, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, αποτελούν αυθόρμητες κυψέλες νέων ιδεών, νέων αφηγήσεων της πραγματικότητας που ζούμε, και του μέλλοντος, αυθεντικής έκφρασης μιας διαφορετικής προσέγγισης του δημόσιου βίου, που δεν θα μπορούσε να εκδηλωθεί και να αποτυπωθεί, μέσω των παραδοσιακών, ξεπερασμένων και έμπλεων συστημικών επιδιώξεων ΜΜΕ.
Σε αυτή την εσωτερική ανάγκη προσπαθεί να απαντήσει ο κάθε «Αγανακτισμένος» πολίτης, που θέλει να είναι ενεργός, να έχει ρόλο και μερίδιο στη διαμόρφωση του μέλλοντος, αλλά δεν τον αφήνουν, εκείνοι που… πρόλαβαν να πιάσουν όλες τις διαθέσιμες θέσεις. Και το μεράκι που αφιερώνει στο blog το οποίο συντηρεί, θα έπρεπε να παρακινεί την πολιτεία να διευκολύνει και άλλους στο να εκφραστούν με τον τρόπο αυτό.
Η άρση της ανωνυμίας βέβαια, έχει στόχευση. Αφορά τους «επώνυμους» που επέλεξαν να κρυφτούν πίσω από ανώνυμες πλατφόρμες, για να εξυπηρετούν τους δικούς τους σκοπούς. Η blogόσφαιρα φυσικά τους έχει απωθήσει στο περιθώριο, εκείνοι ωστόσο αισθάνονται ότι… τη δουλειά τους την κάνουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου