Το πρώτο συνέδριο είχε γίνει το 2007 και η ανακοίνωσή του είχε συνοδευθεί με μια πολιτική αναστάτωση. Ο Αντρίκος Παπανδρέου είχε ζητήσει, παραμονές εκλογών του 2007, να συναντήσει τον τότε πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, και να τον προσκαλέσει στο 1ο συνέδριο που θα γινόταν μετά τις εκλογές. Εξ αιτίας αυτού, δέχθηκε κριτική ότι συμπεριφέρθηκε σαν να θεωρούσε βέβαιο ότι το ΠΑΣΟΚ θα έχανε τις εκλογές. Εκτοτε, όμως, όλα βαίνουν καλώς και το συνέδριο για το περιβάλλον και την ενέργεια, που διοργανώνει η ΜΚΟ του Αντρίκου, «Ι4cense» (Institute for Climate and Energy Security), μοιάζει περίπου σαν «γιορτή των Παπανδρέου», καθώς κάθε χρόνο, μεταξύ άλλων, δίνουν το «παρών» συγγενείς και φίλοι. Στο φετινό, όπου ο Γ. Παπανδρέου θα εμφανιστεί, ως πρωθυπουργός πλέον, και θα παρουσιάσει τα σχέδιά του για την πράσινη ανάπτυξη, σχεδιάζονταν όλα με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Η κρισιμότητα της περιόδου, όμως, σε συνδυασμό με την οργή των πολιτών, που διαφαίνεται ακόμα και στην ατμόσφαιρα της καθημερινότητας, έκανε τους διοργανωτές να κρατήσουν πιο χαμηλό το προφίλ της εκδήλωσης.
Δεν έγινε γνωστό εάν και αυτή η απόφαση έχει σχέση με την οικονομική κρίση, αλλά το αντίτιμο για να παρακολουθήσει κάποιος το Athens Summit 2010 (Mediterranean Sustai-nable Energy Summit) που γίνεται στο «Hilton», στοιχίζει 540-680 ευρώ, ενώ πέρυσι έκανε 1.100-1.450 ευρώ.
Προεδρική εγγύηση
Η διοργάνωση είναι υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, ενώ συνδιοργανωτής είναι ο Κυρ. Γριβέας και η εταιρεία του C&C International Group of Companies. Πρόκειται για επιχειρηματία φίλα προσκείμενο στη Ν.Δ., με διασυνδέσεις στην προηγούμενη κυβέρνηση και στον δήμο Αθηναίων του Ν. Κακλαμάνη. Στον Κ. Γριβέα χρεώνεται, εν πολλοίς, η επιτυχία των δύο προηγούμενων συνεδρίων, όπου εξασφαλίστηκε η παρουσία κυβερνητικών στελεχών της Ν.Δ. αλλά και χορηγών από τον δημόσιο τομέα (η εταιρεία του ειδικεύεται στο σπόνσορινγκ και τις δημόσιες σχέσεις -κυρίως φαρμακευτικών εταιρειών).
Κύριος σκοπός του συνεδρίου, σύμφωνα με τους διοργανωτές, είναι η ενημέρωση των συμμετεχόντων «όσον αφορά τις πολιτικές τακτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες, οι οποίες θα καθορίσουν τις μελλοντικές εξελίξεις στους τομείς της κλιματικής αλλαγής και της αειφόρου ενέργειας της περιοχής». Οπως αναφέρουν, μάλιστα, το συνέδριο αυτό «συγκεντρώνει ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, ηγετικές επιχειρήσεις, οικονομικούς παράγοντες, ακαδημαϊκούς και εμπειρογνώμονες για να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις προοπτικές του τομέα της αειφόρου ενέργειας στη Μεσόγειο».
Ολα στο Μαξίμου
Οι επιχειρήσεις στον τομέα της ενέργειας και της πράσινης ανάπτυξης, άλλωστε, ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό, όπως συχνά τονίζει, και στο εξής (όπως ανέφερε σε πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο) οι επενδύσεις αυτές θα ελέγχονται από το μέγαρο Μαξίμου.
Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ενώ ανάμεσα στα ονόματα των υπόλοιπων βασικών ομιλητών διακρίνεται αυτό του πρίγκιπα Αλβέρτου του Μονακό, της υπουργού Περιβάλλοντος, Τίνας Μπιρμπίλη, του πρώην επιτρόπου για το Περιβάλλον, Στ. Δήμα, του υφυπουργού Εξωτερικών Σπ. Κουβέλη, του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Πλ. Σακελάρη, του βουλευτή της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκη και των επιχειρηματιών Ευ. Μυτιληναίου και Α. Καλλιτσάντζη. Τελευταία, προστέθηκε και το όνομα του προέδρου της Ν.Δ., Αντ. Σαμαρά.
Παρουσία εκπροσώπων της αριστεράς και των περιβαλλοντικών οργανώσεων, πάντως, δεν υπάρχει στην πλούσια λίστα των ομιλητών, όπου συμπεριλαμβάνονται πολλά ακόμα ισχυρά ονόματα.
Εξίσου πλούσια είναι και η λίστα των χορηγών και lead partners που εξασφάλισε το συνέδριο που διοργανώνει ο αδελφός του πρωθυπουργού: Ιδρυμα Ωνάση, όμιλος Μυτιληναίος, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, HSBC, ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, Siemens, Wind, CCC, ΕΛΠΕ και πολλές άλλες.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου