Επίσημη αντίδραση για τις επιστολές Σαμαρά, που αποτελούν αναδιατύπωση της προηγούμενης προς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, δεν υπάρχει από τους πιεστικούς παραλήπτες τους, αλλά είναι σαφές ότι δόθηκε η αναγκαία διέξοδος για να λήξει αυτό το ανούσιο μπρα-ντε-φερ – συνέπεια της συστηματικής συκοφάντησης της Ελλάδας και των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο εξωτερικό.
Παρά το γεγονός ότι οι δανειστές της Ελλάδας επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι επαναδιαπραγμάτευση δεν γίνεται αποδεκτή, ο κ. Σαμαράς στην επιστολή του διατηρεί το δικαίωμα να αλλάξει την πολιτική, χωρίς να καταστρατηγήσει τους στόχους.
Έτσι κι’ αλλιώς, η τρόικα ουδέποτε ζήτησε την επιβολή μαζικών φόρων – το μόνο που επιβάλλει η «συνταγή» τους είναι η αύξηση του ΦΠΑ.
Η βροχή φόρων αποφασίστηκε από την κυβέρνηση Παπανδρέου, διότι δεν φρόντισε να κάνει τίποτε άλλο, δεν έπραξε το παραμικρό για την περίφημη ανάπτυξη και το fast track εξελίχθηκε σε... απόλυτη ακινησία.
Η Ευρώπη, όμως, δείχνει να μπαίνει σε σοβαρή ύφεση, γεγονός που υποχρεωτικά θα επιβάλει κάποιες λύσεις, αν και όχι τόσο δημοφιλείς στη Γερμανία.
Η κ. Μέρκελ από την πλευρά της, εξακολουθεί να προσπαθεί να ξεπεράσει τα δικά της προβλήματα, αγορεύοντας σε αυστηρό ύφος κατά της Ελλάδας ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου και χρησιμοποιώντας και πάλι τη χώρα μας για εσωτερική κατανάλωση.
Την ίδια ώρα, όμως, ο επικεφαλής του τμήματος αξιολογήσεων κρατών του διεθνούς οίκου Standard & Poor's, Ντέιβιντ Μπιρς, εξέφραζε χθες την βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει εντός της ευρωζώνης.
Και επομένως, η χώρα πρέπει να κρατηθεί πάση θυσία στην ευρωζώνη έως ότου ληφθούν όλες οι αναγκαίες αποφάσεις που θα αφορούν συνολικά την Ευρώπη.
Όσο για το γεγονός ότι στην επιστολή Σαμαρά δεν αναφέρεται το θέμα της διενέργειας εκλογών, αυτό δεν αποτελεί ζήτημα των δανειστών – όσο και αν δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο.
Και επομένως δεν υπήρχε κανένας λόγος να περιληφθεί σε μια επιστολή δέσμευσης.
Πρόκειται για ζήτημα που έχει συμφωνηθεί ενόψει του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης και, εφόσον υπάρχουν οι δεσμεύσεις, όλα μπορούν να συνεχιστούν και επί της επόμενης κυβέρνησης.
Αν, όμως, οι εκλογές καθυστερήσουν υπερβολικά, τότε οι κίνδυνοι από μια κοινωνική έκρηξη θα είναι τόσο μεγάλοι και οι συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης τόσο αρνητικές, που όχι μόνο η επιμένουσα να παραμένει στην εξουσία – μη εκλεγμένη – κυβέρνηση δεν θα μπορεί καν να λειτουργήσει, αλλά και θα ακυρωθεί το ίδιο το Πρόγραμμα.
Αρκεί να δει κανείς τι γίνεται με το χαράτσι μέσω ΔΕΗ, για να αντιληφθεί πως οι εκλογές δεν πρέπει να απομακρυνθούν υπερβολικά.
Άλλωστε, αν κρίνουμε από την κατάταξη που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Financial Times, δεν θα χάσουμε και πολλά πράγματα.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας κατέλαβε την τελευταία θέση, κερδίζοντας τον τίτλο του χειρότερου υπουργού Οικονομικών στην Ευρωζώνη για το 2011.
Βρέθηκε στην τελευταία θέση στους τομείς της οικονομίας και της αξιοπιστίας, ενώ τα πήγε καλύτερα στον τομέα της «πολιτικής».
Σ’ αυτόν τον (επικοινωνιακό) τομέα τα είχε πάει επίσης καλά και ο προκάτοχός του κ. Παπακωνσταντίνου, που είχε βρεθεί σε πολύ υψηλότερη θέση, αλλά τα είχε πάει εξίσου άσχημα στους τομείς που απέτυχε και ο κ. Βενιζέλος.
Είχε βρεθεί στην 17η θέση όσον αφορά στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής και στη 19η και τελευταία από πλευράς αξιοπιστίας.
Υπό αυτήν την έννοια, δεν… χάνουμε το σερί. Μηδέν στην ουσία και άριστα στους επικοινωνιακούς πολιτικούς χειρισμούς.
Τα αποτελέσματα, είναι γνωστά.
Όλοι γνωρίζουν – και εξ αυτού και τα συμπεράσματα της οικονομικής εφημερίδας – πως ούτε μεταρρυθμίσεις έγιναν, ούτε οι σχετικοί νόμοι εφαρμόστηκαν, ούτε το φορολογικό σύστημα αναδιαρθρώθηκε και οι στόχοι του προϋπολογισμού για το έλλειμμα συνεχίζουν να παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου