«Διακυβεύεται η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του Λουκά Παπαδήμου (μετά τις ευχαριστίες στους αρχηγούς των τριών κομμάτων για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του) στην πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργού στη Βουλή.
Κι αυτή την προειδοποίηση την επανέλαβε αρκετές φορές στη διάρκεια της 50λεπτης παρουσίασης των προγραμματικών δηλώσεων της μεταβατικής κυβέρνησης συνεργασίας. Για να καταλήξει στην ευνόητη επισήμανση ότι ο κίνδυνος εξόδου από το κοινό νόμισμα μπορεί να αποτραπεί μόνο εάν υλοποιηθεί η συμφωνία Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου και οι πολιτικές που απορρέουν από αυτήν.«Χλωμές» οι εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου
Η ομιλία του κ. Παπαδήμου παρέπεμπε σε πρόγραμμα μακράς πνοής και, σίγουρα, όχι τριών μηνών. Η φράση του μάλιστα «θα είμαι πρωθυπουργός όσο έχω την εμπιστοσύνη της Βουλής» ερμηνεύθηκε και ως «παράθυρο» σε κυβέρνηση μεγαλύτερης διάρκειας από αυτή που συμφώνησαν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στην πρώτη συνάντηση των αντιπροσωπειών τους, πριν ακόμη υπάρξει κατάληξη στο πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού.
Έτσι κι αλλιώς οι δύο εκ των τριών κυβερνητικών εταίρων, ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ, αφήνουν να εννοηθεί ότι η εκλογική ημερομηνία της 19ης Φεβρουαρίου ήταν «ενδεικτική» και πως δεν θα διαφωνήσουν σε παράταση της κυβερνητικής διάρκειας. Σε αντίθεση με τη ΝΔ που μιλά για κυβέρνηση τριών μηνών με τη διευκρίνιση ότι «μπορεί να δοθεί παράταση μιας-δυο εβδομάδων αλλά όχι περισσότερο».
Σύμφωνα με στελέχη και των τριών κομμάτων, το τι θα γίνει τελικά θα εξαρτηθεί από τον «βηματισμό της κυβέρνησης», από τα αποτελέσματα που θα καταγράψει και από την ανοχή-συναίνεση της κοινωνίας.
Έγγραφη δέσμευση των αρχηγών
Προκάλεσε αίσθηση δε, η ευθεία αναφορά του στην έγγραφη δέσμευση που ζητούν οι εταίροι για την εφαρμογή των αποφάσεων Κορυφής. «Ζητείται η δέσμευση της κυβέρνησης και των αρχηγών των κομμάτων που την στηρίζουν. Κι αυτό δεν πρέπει να το δει κανείς ως απαίτηση μιας γραφειοκρατίας ή μιας απρόσωπης εξουσίας. Αυτό εκφράζει το αίτημα των λαών και των φορολογούμενων πολιτών των κρατών που άμεσα ή έμμεσα μας στηρίζουν», είπε, κοιτώντας προς τα «γαλάζια» έδρανα.
«Δεν υπογράφω» εμμένει ο Σαμαράς
Λίγο νωρίτερα πάντως, μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα, ο Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε την άρνησή του να υπογράψει τέτοια δήλωση, τονίζοντας ότι για τις θέσεις του έχει ενημερώσει τους ευρωπαίους ηγέτες. Ο κ. Παπαδήμος, ερωτηθείς από δημοσιογράφους μετά την ομιλία του εάν οι αρχηγοί πρέπει να υπογράψουν ή να δεσμευθούν, απάντησε «να δούμε πώς θα γίνει»…
Θυσίες και ανάπτυξη
Θυσίες και ανάπτυξη
Δεν υποσχέθηκε χαλάρωση της σφικτής οικονομική πολιτικής – τουναντίον, μίλησε για «ανηφορική πορεία», για «λύση που δεν θα είναι στιγμιαία» και για «θυσίες» που, όπως είπε, πρέπει να γίνουν «δίκαια».
Δεδομένου ότι το έργο που έχει να επιτελέσει η κυβέρνησή του είναι συγκεκριμένο, δεν άνοιξε τη βεντάλια των θεμάτων (όπως συνηθίζεται σε διαδικασία προγραμματικών δεσμεύσεων) αλλά περιορίσθηκε στα οικονομικά – με τη στενή και την ευρεία έννοια.
Δεδομένου ότι το έργο που έχει να επιτελέσει η κυβέρνησή του είναι συγκεκριμένο, δεν άνοιξε τη βεντάλια των θεμάτων (όπως συνηθίζεται σε διαδικασία προγραμματικών δεσμεύσεων) αλλά περιορίσθηκε στα οικονομικά – με τη στενή και την ευρεία έννοια.
Οι φράσεις-κλειδιά ωστόσο που συζητήθηκαν αργότερα στους διαδρόμους της Βουλής, ήταν: «Πρέπει να δούμε την αλήθεια, για το πού βρισκόμαστε και πού μπορούμε να πάμε και να εμπιστευτούμε τις δικές μας δυνάμεις για να μας εμπιστευτεί και η διεθνής κοινότητα». «Η ύφεση είναι πέραν του προβλεπομένου». «Η κοινωνική συνοχή δοκιμάζεται, οι Ελληνες πολίτες δυσανασχετούν». «Ευελπιστώ ότι η παρούσα περίοδος δεν θα είναι παρένθεση, αλλά γέφυρα για δημοσιονομική πειθαρχία και βιώσιμη ανάπτυξη».
Θέμα… εκλογικού νόμου έθεσε ο Παπανδρέου
Σε αντίθεση με τον κ. Παπαδήμο που τήρησε το πλαίσιο δράσης της μεταβατικής κυβέρνησης, ο προκάτοχός του Γιώργος Παπανδρέου έθεσε θέμα… εκλογικού νόμου, σε σύσκεψη που συγκάλεσε νωρίς το απόγευμα με τους 39 υπουργούς του ΠΑΣΟΚ.
Προσέκρουσε όμως στην αντίδραση του Ευ. Βενιζέλου και του Ανδρέα Λοβέρδου, οι οποίοι… τον επανέφεραν στην τάξη όχι απλώς υπενθυμίζοντας τον χαρακτήρα της κυβέρνησης, αλλά και παρατηρώντας ότι αυτή η (πολιτική) στιγμή δεν είναι η κατάλληλη «για τέτοιες συζητήσεις» - αναφερόμενοι και στις εύθραυστες ισορροπίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Ήταν μάλιστα τόσο κατηγορηματικοί που απέκρουσαν και τη συμβιβαστική πρόταση του νέου υπουργού Εσωτερικών Τάσου Γιαννίτση να μπει το θέμα του εκλογικού νόμου σε διαβούλευση…
της Μαρίνας Μάνη - www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου