Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

«Γράψε – Σβήσε» στον προϋπολογισμό – Νέες περικοπές εν όψει

papadimos_vouli_4Ξαναγράφει τον προϋπολογισμό του 2012 η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόϊκα, με παραπάνω περικοπές από αυτές που είχαν συμφωνηθεί για Μνημόνιο 2. Για την περίοδο 2013 -2015 αναμένεται να παρθούν καινούργια μέτρα ύψους 11,5 δισ. Ευρώ. Αλλά ήδη, ο προϋπολογισμός του ’12, έχει πέσει έξω κατά 2 δις. ευρώ.
Η τρόικα παραδέχεται ότι τόσο τα μέτρα που αποφασίστηκαν τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο αποδείχθηκαν ανεπαρκή για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και έχει αποφασίσει να ρίξει το βάρος στις δυσμενείς μακροοικονομικές εξελίξεις, τις αδυναμίες του ελληνικού φοροεισπρακτικού μηχανισμού και τις καθυστερήσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Οι δανειστές μας θεωρούν πως για να μπορέσει η Ελλάδα να έχει τους επόμενους μήνες πρωτογενές πλεόνασμα, χρειάζεται και νέα δέσμη μέτρων, και μάλιστα διπλάσια σε σχέση με αυτά που είχαν αποφασιστεί τον Οκτώβριο και τα οποία αποτελούσαν το 3,2% του ΑΕΠ έως το 2015.
Με τα νέα αυτά μέτρα η τρόικα ευελπιστεί η ελληνική κυβέρνηση να εισπράξει αθροιστικά 13 δισεκατομμύρια ευρώ, θα καλυφθούν τα πολλά κενά στον προϋπολογισμό και οι όποιες υστερήσεις εσόδων παρουσιάζονται για το 2012. Έτσι με αυτό τον τρόπο υπολογίζουν πως η Ελλάδα θα καταγράψει έως το τέλος του 2012 πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ.
Τα μέτρα θα ξεπερνούν ως ποσοστό του ΑΕΠ το 1,5% που ίσχυσε για φέτος. Το «πακέτο» θα φτάνει ίσως και το 5% του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια -περίπου 11,5 δισ. ευρώ- και θα είναι ιδιαίτερα επαχθές, στο βαθμό τουλάχιστον που η κυβέρνηση θα αδυνατεί να πατάξει την φοροδιαφυγή και τη κρατική σπατάλη εκεί που κρύβονται.

Ποια έξτρα μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση

Το νέο Μεσοπρόθεσμο θα εκτείνεται έως το 2015. Θα πρέπει να περιλαμβάνει δράσεις και μέτρα όπως:
  • - αξιολόγηση στο δημόσιο, κατάργηση «άχρηστων» φορέων, περικοπές των «υπεράριθμων» εργασίας, εξάλειψη κενών θέσεων κλπ.
  • - μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο, νέα αναθεώρηση του συστήματος προαγωγών, παροχές αναλόγως της απόδοσης και όχι της παλαιότητας.
  • - νέες περικοπές στο φάρμακο και στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων
  • -πρόσθετες περικοπές των συντάξεων για την περίοδο 2013 – 2015.
  • - πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και μεγαλύτερα κύματα εφέδρων τα επόμενα χρόνια
  • - επιπλέον παρεμβάσεις με επίκεντρο το ασφαλιστικό και τις κοινωνικές δαπάνες.
  • - ευρεία περικοπή κοινωνικών επιδομάτων την περίοδο 2013- 2015, κατάργηση πολλών εξ αυτών, θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων και ενίσχυση ή «εξορθολογισμό» των οικογενειακών επιδομάτων και του επιδόματος ανεργίας.
  • - φορολογική μεταρρύθμιση με μειώσεις σε επιλεγμένους φορολογικούς συντελεστές για την στήριξη της ανταγωνιστικότητας, αλλά δέσμευση να μην μειωθούν οι συντελεστές ΦΠΑ (ή να διασφαλιστεί το δημοσιονομικό «ισοδύναμο»), κατάργηση προνομιακών φορολογικών καθεστώτων (γίνεται πχ συζήτηση για τις φοροαπαλλαγές και το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά κλπ).
  • - αυστηρός έλεγχος δαπανών , δυνατότητα άμεσης ψήφισης συμπληρωματικών προϋπολογισμών, κυρώσεις για φορείς που δεν αποδίδουν λογαριασμό, «λογιστές αξιωματούχοι» στα υπουργεία.
Στο τραπέζι αναμένεται να βρεθεί και πάλι όμως η τύχη του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και ελαστικότερες μορφές απασχόλησης χάριν της χαμένης ανταγωνιστικότητος της ελληνικής οικονομίας.
€xipno.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...