Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Ένα εκατομμύριο κάθε τέταρτο της ώρας χάνουν εδώ και δύο χρόνια οι τράπεζες...

...Κι εμείς αναζητούσαμε για δέκα μέρες τον φαντομά βουλευτή του εκατομμυρίου. Τα σχέδια για να σταματήσει η αιμορραγία των τραπεζικών καταθέσεων.
Η πρόσφατη ιστορία με τον βουλευτή (που δεν ήταν βουλευτής) και είχε βγάλει (νόμιμα) 1 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό αποτελεί ένα κλασικό παράδειγμα του πώς βλέποντας κανείς το δέντρο χάνει το δάσος. Πώς, δηλαδή η βασική ατζέντα κινείται γύρω από τη σπέκουλα και την ονοματολογία, ενόσω η αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα της εγχώριας οικονομίας «ματώνει» τις τραπεζικές αταθέσεις.

Ουδείς γνωρίζει πότε θα πιάσει πάτο η ανεξέλεγκτη εκροή των τραπεζικών καταθέσεων, ενώ ο Ιανουάριος αποτέλεσε τον τρίτο χειρότερο μήνα από πλευράς εκροών τα τελευταία δύο χρόνια. Τα σκήπτρα συνεχίζει να κρατάει ο Οκτώβριος, οπότε η αναγγελία του δημοψηφίσματος για την παραμονή στο ευρώ οδήγησε σε ένα μίνι bank run στις ελληνικές τράπεζες με σχεδόν 7 δις. ευρώ να κάνουν φτερά. Εκτιμάται μάλιστα πως το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που χάνουν οι τράπεζες δεν οδηγείται στο εξωτερικό, παρά είτε φυλάσσεται σε «κρυψώνες» κάθε λογής, είτε καταναλώνεται για τις τρέχουσες καταναλωτικές και έκτακτες ανάγκες.

Τα στοιχεία αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη διάσταση εφόσον αναπροσαρμοστούν σε ημερήσιους όρους, ή ακόμη και ωριαίους. Τα τελευταία δύο χρόνια ενδεικτικά, οπότε και περίπου 70 δις. ευρώ έχουν κάνει φτερά από τις τράπεζες, η προσαρμογή του εν λόγω στις εργάσιμες ημέρες και ώρες των τραπεζών κατά προσέγγιση προκαλεί ίλιγγο: Κάθε ώρα μεσοσταθμικά χάνονται 4,1 εκατ. ευρώ, παρά τα ελκυστικά επιτόκια καταθέσεων που προσφέρουν οι τράπεζες για να «φρενάρουν» την ανοιχτή πληγή της μείωσης των καταθέσεων.

Τι μέλλει γενέσθαι

Τραπεζικοί παράγοντες ευελπιστούν πως το βαρέλι θα φτάσει σε ένα πάτο τον τρέχοντα μήνα, εφόσον το μέτωπο του ελληνικού PSI κλείσει με επιτυχία και δεν οδηγηθούμε σε νέες περιπλοκές. Εκτιμούν μάλιστα πως μόλις επέλθει σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, οι τράπεζες θα αντεπιτεθούν στην αιμορραγία των καταθέσεων με ελκυστικά καταθετικά προϊόντα.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται παράλληλα το οικονομικό επιτελείο, όπως άλλωστε έχει πολλάκις τονίσει ο υπουργός Οικονομικός Ευ.Βενιζέλος ο οποίος μάλιστα μίλησε πρόσφατα ακόμη και για «εθνικό κίνημα» επιστροφής των καταθέσεων που έχουν φυγαδευτεί στο εξωτερικό. Επί τάπητος έχει τεθεί το ιταλικό μοντέλο, δηλαδή η επιστροφή των κεφαλαίων με ευνοϊκούς φορολογικούς όρους, δηλαδή έναν συντελεστή της τάξεως του 2%, ή ακόμη και την πλήρη αμνηστία εφόσον τα επανατρισθέντα κεφάλαια μπουν για επενδύσεις στην ελληνική οικονομία.

Δ.Κώτσος - Reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...