Γράφει ο petrosdiver.
Μια πραγματική είδηση - βόμβα πρόκειται να σκάσει τις αμέσως επόμενες ημέρες στην Τραπεζική αγορά.
Τα διάφορα δάνεια στεγαστικά και άλλα, του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, τιτλοποιήθηκαν και εκχωρήθηκαν στην JP Morgan, φυσικά εν αγνοία των ενδιαφερομένων μιας και η Ελληνική νομοθεσία δίνει το δικαίωμα στις τράπεζες να μπορούν να προχωρούν σε τέτοιες ενέργειες χωρίς να χρειάζεται να ενημερώνουν τους δανειολήπτες.
Για όσους δεν γνωρίζουν τιτλοποίηση συμβαίνει όταν μια ομάδα ομοειδών απαιτήσεων (π.χ. ενυπόθηκα δάνεια για αγορά κατοικίας ή δάνεια για αγορά αυτοκινήτων κλπ.) εκχωρούνται σε έναν άλλο οργανισμό (Οικονομική Οντότητα Ειδικού Σκοπού) ο οποίος εκδίδει χρεόγραφα χρησιμοποιώντας ως εξασφάλιση τις εκχωρηθείσες απαιτήσεις.
Τα χρήματα που λαμβάνονται από την πώληση των χρεογράφων μεταβιβάζονται στην εκχωρούσα επιχείρηση, ενώ οι εισπράξεις των τόκων και των χρεωλυσίων από τα εκχωρηθέντα δάνεια χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση των τόκων και των χρεωλυσίων των χρεογράφων που έχει εκδώσει η οικονομική ονότητα ειδικού σκοπού.
Τι σημαίνει όμως αυτή η κίνηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για τους Ελληνες δανειολήπτες;
Πρώτα μερικές επισημάνσεις:
Ως γνωστόν το μεγαλύτερο μέρος των δανειοληπτών στο συγκεκριμένο ταμείο είναι δημόσιοι υπάλληλοι.
Αλλωστε αυτό αποτέλεσε και το σημείο "G" για την εκδήλωση ενδιαφέροντος απο την JP Morgan στην αγορά των τίτλων.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι θεωρούνται ένα "ευαγές κοινωνικό σύνολο".
Και θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και καχύποπτοι με την συγκεκριμένη κίνηση, διότι απο δώ και στο εξης δεν θα μπορεί να είναι σίγουροι ούτε για τους μισθούς τους, ούτε για τις συντάξεις τους, ούτε για το εφάπαξ τους και φυσικά ούτε για τις περιουσίες τους που έχουν υποθηκεύσει.
Και εαν κάποιος απορεί γιατί η JPM έκανε αυτή την "επένδυση" ή νομίζει οτι δεν υπάρχει λόγος ανυσηχίας, τότε δεν έχει παρά να ανατρέξει στην Αμερικάνικη τραπεζική ιστορία για να διαπιστώσει τι έγινε εκεί και πόσες περιουσίες χάθηκαν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.
Στο θέμα θα επανέλθουμε με εκτενέστερη ανάλυση.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου