Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Νόσος Chagas: το νέο AIDS;

Νόσος Chagas: το νέο AIDS;Αμερικανοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την έξαρση θανατηφόρου παρασιτικής ασθένειας, που μπορεί να μεταδοθεί από ένα απλό τσίμπημα μολυσμένου εντόμου...
Πρόκειται για τη νόσο του Chagas ή αλλιώς αμερικάνικη τρυπανοσωμίαση, την οποία οι "New York Times" αποκαλούν ως το "νέο AIDS της Αμερικής", εξαιτίας της ταχύτητας με την οποία μεταδίδεται αλλά και των συμπτωμάτων που μπορεί να παραπλανήσει ασθενείς και γιατρούς. 
  Όπως λένε οι επιστήμονες, ο Chagas, όπως και ο HIV, έχει μακρά περίοδο επώασης, είναι δύσκολο να θεραπευτεί και μπορεί να προκαλέσει αιφνίδιο θάνατο. Ενώ μπορεί να προκαλέσει διόγκωση των εντέρων και της καρδιάς, που μπορεί ακόμα και να εκραγούν!
Ο Chagas έχει μέχρι στιγμής μολύνει 10.000.000 ανθρώπους παγκοσμίως, κυρίως στη Βολιβία, το Μεξικό, την Κολομβία και την Κεντρική Αμερική. Ωστόσο, πάνω από 300.000 ζουν στις ΗΠΑ, κυρίως σαν μετανάστες.
Ένα άλλο όνομα που της έχουν δώσει είναι η "νόσος των φτωχών", γιατί προσβάλλει ανθρώπους που ζουν σε φτωχές περιοχές. 
Οι μετανάστες μπορεί να μην έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, κάτι που κάνει πιο πιθανή τη μετάδοση του ιού.
Ο κύριος φορέας εξάπλωσης της ασθένειας είναι τα έντομα, αλλά ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και μέσω κατανάλωσης των τροφίμων που έχουν μολυνθεί από παράσιτα, μέσω μετάγγισης αίματος, μεταμόσχευσης οργάνων και από τη μητέρα στο έμβρυο.
Η νόσος του Chagas πήρε το όνομά της από τον Βραζιλιάνο γιατρό που την περιέγραψε για πρώτη φορά το 1909, δρα Κάρλος Ριμπέιρο Τζουστινιάνο Τσάγκας. 
Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν επίσης ότι και ο ίδιος ο Κάρολος Δαρβίνος νόσησε και πέθανε από αυτήν την ασθένεια, καθώς στο ημερολόγιό του είχε γράψει ότι τον δάγκωσε ένα μαύρο έντομο χωρίς φτερά...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...