Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Εκτροχιασμός του προγράμματος και με τη βούλα της Τρόικας


Ο εκτροχιασμός του προγράμματος μετά από μακρά περίοδο ακυβερνησίας και δύο εκλογικές αναμετρήσεις είναι η πρώτη διαπίστωση της τρόικας μετά τους ελέγχους των τελευταίων δύο ημερών.

Πρόκειται για κάτι το αναμενόμενο, που επιβεβαιώθηκε και από τον υπουργό των Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος μετά την ορκωμοσία του δήλωσε χαρακτηριστικά πως «μας περιμένουν δύσκολα χρόνια».


«Από σήμερα μπαίνουμε σε πολύ βαθιά νερά, μας περιμένουν δύσκολα χρόνια και υποσχόμαστε μόνον πολύ σκληρή δουλειά, βλέπω φως στο βάθος του τούνελ, αλλά το τούνελ είναι μακρύ», ήσαν οι φράσεις που χρησιμοποίησε.


Όπως είπε, «η τρόικα ενημερώθηκε για τα στοιχεία και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις». Για να προσθέσει ότι «το πρόγραμμα είναι εκτός πλαισίου σε ορισμένες διαστάσεις και κάπου είναι εντός».


Με τον τρόπο αυτό «ανακοινώθηκε» ο εκτροχιασμός, για τον οποίο είναι προφανές πως θα ενημερώσει το ΔΝΤ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Eurogroup, το οποίο θα συνεδριάσει την προσεχή Δευτέρα.


Οι εκπρόσωποι των δανειστών, για τους οποίους ο κ. Στουρνάρας είπε πως «δεν τους βλέπουμε ως κατακτητές, αλλά ως συναδέλφους, εκπροσωπούν τους δανειστές, είμαστε υποχρεωμένοι να συμβιώσουμε», «ενημέρωσαν» και τον υπουργό των Οικονομικών πως «τη Δευτέρα, στο Eurogroup, δεν θα περάσεις καλά».


Σύμφωνα, επίσης, με τον κ. Στουρνάρα, η τρόικα «τα γνωρίζει όλα» για το έως πότε επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, όπως έχει ενημερωθεί και για τη διακήρυξη των τριών κομμά που συγκροτούν την κυβέρνηση.


Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, κατά την συνάντησή του με τους εκπροσώπους της τρόικας, επανέλαβε τις βασικές θέσεις του για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτές προσδιορίζονται, από την επιστολή του προς τους ηγέτες της Ευρωζώνης, κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής και υπογράμμισε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει πιο αποτελεσματικά στη δημοσιονομική προσαρμογή, να επιταχύνει τις διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να ανακάμψει η οικονομία, να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης και να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή.

Στο μεταξύ, αντικρουόμενες εμφανίζονται και οι απόψεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων – και μάλιστα πριν καν δώσει την αναφορά της η τρόικα.

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας Αντερς Μποργκ, δήλωσε πως η Ελλάδα πιθανότατα θα κηρύξει πτώχευση παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διάσωσή της.

«Το πιθανότερο είναι ότι θα έχουμε ένα είδος στάσης πληρωμών», εκτίμησε μιλώντας στο σουηδικό ραδιοφωνικό δίκτυο SR και πρόσθεσε: «Δεδομένου του τρόπου διαχείρισης της κατάστασης μέχρι σήμερα, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τελικά την πτώχευση του κράτους».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Σουηδίας, ακόμη και αν η νέα κυβέρνηση επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του μνημονίου, το δημόσιο χρέος θα εξακολουθεί να βρίσκεται στο 120% του ΑΕΠ σε 10 χρόνια και έκανε λόγο για μία «σπανίως βιώσιμη κατάσταση, όταν έχουμε τόσο χαμηλές προβλέψεις ανάπτυξης».

Αντίθετα, αισιόδοξοι για παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη εμφανίζονται εννιά στους δέκα CEOs, σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα που διεξάγει η Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP Group σε δείγμα 2.340 Διευθυνόντων Συμβούλων/Γενικών Διευθυντών των μεγαλυτέρων ελληνικών επιχειρήσεων.

Ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) διαμορφώθηκε στις 96 μονάδες το δεύτερο τρίμηνο του 2012, σημειώνοντας μικρή άνοδο έναντι του προηγούμενου τριμήνου. Ο δείκτης επηρεάστηκε θετικά από τον τερματισμό της πολιτικής αβεβαιότητας και τη συγκρότηση κυβέρνησης μετά τις εκλογές του Ιουνίου, ωστόσο η ανοδική του πορεία είναι συγκρατημένη εξαιτίας των σημαντικών προβλημάτων που έχει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση και του μεταρρυθμιστικού έργου που απαιτείται ώστε να οδηγηθεί η Ελλάδα σε αναπτυξιακή τροχιά.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων ανά τάξη μεγέθους δείχνει μικρή βελτίωση του κλίματος στις μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις ενώ αντίθετα σημειώθηκε κάμψη στις πολύ μεγάλες. Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης (ΕΑΣΕ-CEO Current Status Index) παρέμεινε στα ίδια επίπεδα έναντι του προηγούμενου τριμήνου, ενώ συνεχίζεται η ανοδική πορεία του δείκτη προσδοκιών ο οποίος διαμορφώθηκε στις 122 μονάδες.

Το ποσοστό των CEOs που θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι δυσμενέστερη έναντι του περασμένου έτους αυξήθηκε σε 94% έναντι 89% του προηγούμενου τριμήνου.
Πάντως, αισιόδοξο, έστω και συγκρατημένα, είναι το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των CEOs σχετικά με την τρέχουσα πορεία των επιχειρήσεων που διοικούν, με τον δείκτη να σημειώνει μικρή άνοδο κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012 στις 55 μονάδες.

Εκτός των βασικών ερωτήσεων που υποβάλλονται κάθε τρίμηνο στους CEOs, ζητήθηκε επιπλέον η γνώμη τους σχετικά με ένα κρίσιμο ζήτημα της τρέχουσας οικονομικής επικαιρότητας που αφορά την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Η συντριπτική πλειοψηφία των CEOs (87%) πιστεύει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, ενώ το 30% εκφράζει την απόλυτη βεβαιότητά του. Αντίθετα, το 13% θεωρεί ότι τελικά η Ελλάδα θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Ωστόσο, από το σύνολο αυτό μόνο το 1% πιστεύει με απόλυτη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα τεθεί εκτός ευρωζώνης μέσα στο επόμενο έτος.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών Β. Σόιμπλε, μιλώντας στην Ραδιοφωνία Νοτιοδυτικής Γερμανίας (SWR), χαρακτήρισε «υπερβολικό» το σενάριο περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Αντίθετα, ο πρώην πρόεδρος της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν θεωρεί ότι η Ελλάδα χρειάζεται νέα αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους προκειμένου να περιοριστεί στο 60% του ΑΕΠ.

Ο κ. Ακερμαν, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Der Handelsblatt», μιλώντας σε συμπόσιο του Γερμανοελβετικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Ζυρίχη, αναφέρθηκε με ιδιαίτερα επικριτική διάθεση στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα.

Eλεύθερη Ζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...