Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Τραγική η κατάσταση με τις ουρές στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ για μια συνταγή.



Τραγελαφικές σκηνές εκτυλίσσονται καθημερινά στα ιατρείατου ΙΚΑ Άμφισσας και Ιτέας,αλλά και στο Κέντρο Υγείας Ιτέας με τους ασφαλισμένους να συγκεντρώνονται από τα χαράματα για να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο χαρτάκι που θα τους επιτρέψει να πάρουν τα φάρμακα της χρόνιας θεραπείας τους με απλή συμμετοχή!
Η εφημερίδα μας είχε δημοσιεύσει πριν λίγες μέρες ρεπορτάζ για την άγρια κατάσταση που έχει  φέρει σε ηλικιωμένους και πάσχοντες ο ΕΟΠΥΥ, ένας οργανισμός που αν είχε σχεδιαστεί και υλοποιηθεί σωστά θα μπορούσε να λύσει πολλές παθογένειες του υγειονομικού συστήματος.
Στο φύλλο 1490/22-6-2012 περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί γράφαμε «Καθημερινά εκατοντάδες ασφαλισμένοι προσπαθούν να εξυπηρετηθούν και να… διαφύγουν μέσα από το δαιδαλώδες γραφειοκρατικό σύστημα, που δοκιμάζει τα νεύρα και τις αντοχές τους. 
Ηλικιωμένοι, ασθενείς με χρόνιες παθήσεις αλλά καιμητέρες με τα μωρά στην αγκαλιά επιχειρούν να «επιβιώσουν» από την πάλη με το τέρας της γραφειοκρατίας και να καταφέρουν να πάρουν το πολυπόθητο χαρτάκι της συνταγής, ενώ αν είναι τυχεροί και δουλεύει καλά το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μπορεί να εξυπηρετηθούν και 25 ασθενείς, ειδάλλως μόλις και μετά βίας θα μπουν 15 άτομα. 
Κάθε επίσκεψη μπορεί να πάρει και μισή ώρα, αν η ηλεκτρονική συνταγογράφηση «δεν είναι στις καλές της». Όταν ο γιατρός καταλάβει ότι ματαίως παλεύει με τη σύγχρονη τεχνολογία και αφού έχουν γίνει τα νεύρα γιατρού και ασθενούς κρόσια, τότε μπαίνει μπροστά το σχέδιο «παραδοσιακή – χειρόγραφη συνταγή». 
Οι σκηνές αυτές είναι συνήθης από τη μέρα που μπήκε σε εφαρμογή το νέο σύστημα και όσο περνά ο καιρός τόσο πιο νωρίς ξεκινούν να σχηματίζονται οι ουρές.

Οι ιδιώτες και η έλλειψη ραντεβού

Φίλοι αναγνώστες μας μετέφεραν ότι κάποιοι γιατροί, εξωτερικοί συνεργάτες του ΕΟΠΥΥ, από τις πρώτες μέρες του μήνα δεν έχουν ραντεβού να δώσουν. 
Για το συγκεκριμένο θέμα στο προηγούμενο ρεπορτάζ μας γράφαμε: «Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι ασθενείς στοιβάζονται από τις πέντε το πρωί, έτσι ώστε να προλάβουν τα μαγικά νούμερα που βγάζουν στις πόρτες των ιατρείων. 
Τίποτε βεβαίως από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί αν μπορούσαν να πάνε σε εξωτερικό γιατρό του ΕΟΠΥΥ, αν δεν «τελείωναν» από τις πρώτες μέρες του μήνα τις 200 (!!!) επισκέψεις που περιλαμβάνει η σύμβασή τους.
Μετά το όριο των 200 επισκέψεων ο ασθενής αναγκαστικά ή δε θα γράψει φάρμακα ή θα πρέπει να «σκάσει» τα 10 ευρώ της επίσκεψης. 
Αυτά τα δέκα ευρώ είναι και ο λόγος που αναγκάζουν πολλούς –ηλικιωμένους ή χρόνια πάσχοντες κυρίως- να δημιουργούν απίστευτες ουρές καθημερινά για να γράψουν τα φάρμακά τους. Φυσικά μέσα σε αυτό το κλίμα, δεν λείπουν οι στιγμές έντασης, καθώς η παραμικρή αφορμή μπορεί να σταθεί αιτία για να πιαστούν ακόμα και στα χέρια οι πολίτες, για μια καλύτερη θέση στην ατέλειωτη ουρά που στήνεται κάθε πρωί».
Το θέμα των εξωτερικών ιατρών είναι πολύ σημαντικό διότι αν λειτουργήσει σωστά μπορεί να συμβάλει ώστε να εξαλειφθούν οι «ουρές της ντροπής». Συντάκτρια της εφημερίδας μας επικοινώνησε χθες με τις εξωτερικές παθολόγους του ΕΟΠΥΥ κα Μπουρμπούλη και κα Κούκου ζητώντας να κλείσουμε ραντεβού για συνταγογράφηση. 
Η κα Μπουρμπούλη μας αντιμετώπισε πολύ θετικά και χαλαρά και μας είπε να πάμε την ίδια μέρα το απόγευμα, ενώ μας επεσήμαναν από το γραφείο της ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερο ραντεβού. Απεναντίας όταν καλέσαμε την κα Κούκου το ραντεβού που μας έκλεινε ήταν στις 2 Αυγούστου, ενώ εμείς την πήραμε την Δευτέρα 2 Ιουλίου. Μάλιστα, μας διευκρίνισε ότι όλα τα ραντεβού του Ιουλίου είναι από καιρό κλεισμένα. Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, αν θέλαμε να πάμε στη συγκεκριμένη γιατρό θα έπρεπε να καταβάλουμε το ποσό των δέκα ευρώ. Διότι, για έναν ασθενή που κάνει μια χρόνια θεραπεία, η συνταγή δεν μπορεί να περιμένει έναν ολόκληρο μήνα!
Η λύση των 10 ευρώ. Πάντως, για όσους είναι αποφασισμένοι να καταβάλλουν το τίμημα των 10 ευρώ για να γλιτώσουν τις ατελείωτες ουρές οφείλουμε να πούμε ότι δεν χρειάζεται να πηγαίνουν σε συμβεβλημένους ιατρούς, καθώς ακριβώς με το ίδιο ποσό μπορεί ο ασθενής να επιλέξει όποιον γιατρό θέλει για να του γράψει τα φάρμακά του. Οι κλειστές πόρτες του Κέντρου Υγείας
Τέλος να πούμε ότι εξ αιτίας του ΕΟΠΥΥ είχε δημιουργηθεί το χειμώνα πολύ σοβαρό θέμα με το Κέντρο Υγείας στην Ιτέα που ενώ έβλεπαν τις ουρές να σχηματίζονται από τις 06:00 τα χαράματα, δεν άνοιγαν την πόρτα στους ανθρώπους να μπουν μέσα, αφήνοντάς τους να ξεπαγιάσουν. Στην επικοινωνία που είχαμε πρόσφατα με τον Διευθυντή του Κέντρου κ. Σπαθαράκη μας ενημέρωσε ότι πλέον οι πόρτες ανοίγουν, ωστόσο πολλοί αναγνώστες μας
επικοινώνησαν μαζί μας και μας ενημέρωσαν ότι εξακολουθούν να τις κρατούν κλειστές, μέχρι τις 07:30 περίπου, ενώ τα χαρτάκια με το νούμερο προτεραιότητας δίνονται στις 08:15.
  
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ 

Εφημερίδα "Η Ώρα της Φωκίδας"

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...