Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Έλλειμμα έως το 2017 και έκρηξη της ανεργίας στο για 25,4% την Ελλάδα.

Δυσοίωνες είναι οι νέες προβλέψεις του ΔΝΤ για τη προοπτική του ελληνικού Χρέους, όπως καταγράφονται στο FISCAL MONITOR του Οκτωβρίου, επιβεβαιώνοντας τις τελευταίες πληροφορίες που αναφέρουν ότι οι αποφάσεις για το ελληνικό πρόβλημα θα ληφθούν με πολιτικούς και όχι με οικονομικούς όρους.

Σύμφωνα με την Έκθεση του Ταμείου, το Χρέος το 2013 θα φτάσει στο 181,8% του ΑΕΠ, δηλαδή 20,9 μονάδες υψηλότερα από τις προβλέψεις της αντίστοιχης περσινής Έκθεσης, για να αποκλιμακωθεί με πολύ βραδείς ρυθμούς στο 152,8% του ΑΕΠ το 2017, όταν η πρόβλεψη στην τελευταία Έκθεση Βιωσιμότητας που συνόδευσε το 2ο Μνημόνιο ήταν ότι πρέπει να υποχωρήσει στο 137,5%, προκειμένου τελικά να φτάσει στο 116,5% το 2020!

Στη πραγματικότητα αυτές οι προβλέψεις «ενεργοποιούν» το εναλλακτικό σενάριο που είχε εκπονήσει το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του Χρέους, που προέβλεπε ότι λόγω βαθύτερης ύφεσης και χειρότερων δημοσιονομικών επιδόσεων, το Χρέος θα διαμορφωθεί στο 145,7% του ΑΕΠ το 2020, καθιστώντας το μη βιώσιμο.

Σε αυτό συνηγορούν και οι νέες προβλέψεις του Ταμείου για το Έλλειμμα το οποίο εκτιμάται ότι θα μειωθεί στα επίπεδα του 1,4% του ΑΕΠ το 2017, αν και προβλέπεται ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα το πρωτογενές πλεόνασμα θα έχει φτάσει στο 4,7% του ΑΕΠ. Ακόμα κι έτσι, όμως, για να περιοριστεί το Χρέος έως το 2030 στα επίπεδα του 60% του ΑΕΠ- που ορίζει η Συνθήκη του Μάαστριχτ- η προσαρμογή που πρέπει να γίνει έως το 2020, σε όρους κυκλικά προσαρμοσμένου πρωτογενούς ισοζυγίου στο οποίο συνυπολογίζεται η ύφεση, θα πρέπει να 10,5 ποσοστιαίες μονάδες!!!!

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ΔΝΤ στην Έκθεση που θα δημιουργήσει αίσθηση, «η διαφορά μεταξύ του πραγματικού επιτοκίου εξυπηρέτησης του Χρέους και του ΑΕΠ είναι σημαντικός οδηγός για τη δυναμική του Χρέους», τονίζοντας ότι μια μεγάλη διαφορά κάνει πιο δύσκολη τη μείωση του Χρέους, ενώ ειδικά στη περίπτωση της Ελλάδας οδηγεί σε περαιτέρω αύξηση παρά την αναδιάρθρωση! Αυτό που επισημαίνουν δηλαδή οι αναλυτές του ΔΝΤ, είναι ότι εάν δεν μειωθούν τα επιτόκια των δανείων που λαμβάνει η Ελλάδα- από τη στιγμή που βρίσκεται εκτός αγορών- η δυναμική του Χρέους θα συνεχίσει να είναι ανοδική.

Είναι, δε, ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ταμείου, εάν η διαφορά επιτοκίων- ΑΕΠ είχε παραμείνει στα επίπεδα του 2010, το πρωτογενές αποτέλεσμα που θα χρειαζόταν η Ελλάδα για να σταθεροποιήσει το Χρέος, θα ήταν 6,5 μονάδες χαμηλότερο από τώρα!

Σοκ προκαλούν και οι προβλέψεις για την ανεργία, η οποία σύμφωνα με την έτερη Έκθεση του ΔΝΤ (WORLD ECONOMIC OUTLOOK), από το 23,8% το 2012, θα εκτιναχθεί στο 25,4%, καθιστώντας την Ελλάδα τη χώρα με την υψηλότερη ανεργία- μετά τη Σερβία (25,6%)- σε όλη την Ευρώπη!!!

Το οξύμωρο είναι ότι παρά τις διαπιστώσεις αυτές, το ΔΝΤ επιμένει στη συνταγή της δημοσιονομικής λιτότητας, επισημαίνοντας ότι «οι χώρες με τις μεγαλύτερες ανάγκες δημοσιονομικής προσαρμογής θα πρέπει να λάβουν μέτρα για την ενίσχυση των εσόδων και να αυξήσουν τους φόρους στην εργασία και στο κεφάλαιο»!!!

Προχωρώντας, δε, ένα βήμα παραπέρα κάνει και... συστάσεις φορολογικής πολιτικής, ζητώντας ενοποίηση των συντελεστών ΦΠΑ, λιγότερες εξαιρέσεις από τον ΦΠΑ, εξορθολογισμό των φορολογικών κινήτρων προς τις επιχειρήσεις αλλά και επανεξέταση της ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης των συντάξεων!!!
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...