Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Το παρασκήνιο της αποχώρησης της τρόικα από την Κύπρο και οι απαιτήσεις για δάνειο 97% του ΑΕΠ!

Γράφει ο Economikos

Μετά από δυο εβδομάδες διαπραγματεύσεων η τρόικα αποχώρηση από την Κύπρο, υποσχόμενη ότι θα συνεχίσει τις συνομιλίες μέσω ..e-mail! (Σας θυμίζει κάτι;)

Από τις 8 Νοεμβρίου τα κλιμάκια της τριμερούς επιτροπής βρίσκονταν στη Λευκωσία για να κλείσουν ένα πακέτο τριετούς ή τετραετούς διάρκειας, που σύμφωνα με την τρόικα ήταν ύψους 17,5 δις ευρώ (κρατήστε το ποσό). 

Ωστόσο, τα κύρια αιτήματα της τρόικα έφεραν τη ρήξη ανάμεσα στις δυο πλευρές:

Η ιδιωτικοποίηση των μεγάλων ημικρατικών οργανισμών που απαιτούσε η τρόικα, είχε συναντήσει από την πρώτη στιγμή την αντίδραση του Προέδρου Χριστόφια, ενώ είχαν ζητηθεί και αναλυτικά στοιχεία για τα έσοδα και τις δαπάνες που εκτιμά η Κύπρος από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου, με την τρόικα να ζητά τον έμμεσο έλεγχο των εσόδων. Παράλληλα, είχαν απαιτήσει να ενημερωθούν και για όλες τις συμφωνίες που έχει κάνει η Λευκωσία με τις χώρες που συνορεύουν με την κυπριακή ΑΟΖ. Στα εργασιακά η συνταγή είναι ίδια, δηλαδή μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά και παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό.

Η αποχώρηση της τρόικα, όπως έχει συμβεί δις στην Ελλάδα,  αποτελεί τακτική της τρόικα για να πιέσει τα πράγματα, με το σκεπτικό ότι «δεν σας έχουμε ανάγκη, αλλά εσείς». Είναι όμως έτσι;

«Καμπάνα» από Fitch

Με το που ανακοινώθηκε η ..πρώιμη αποχώρηση της τρόικα από την Κύπρο, ο οίκος Fitch υποβάθμισε τη χώρα, λες και το περίμενε από καιρό και ήταν με το «δάχτυλο στη σκανδάλη».

Η υποβάθμιση ήταν κατά δύο μονάδες, από «BB+» σε «BB-» με αρνητικές προοπτικές. Το πλέον σημαντικό (πλην των δυσμενών συνθηκών στην οικονομία) είναι ότι η Fitch εκτιμά ότι η κυπριακή οικονομία «αντέχει» μέχρι τον Ιούνιο του 2013, καθώς τότε λήγει ένα ομόλογο. Συνεπώς, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, έχουν ακόμα χώρο και χρόνο για να ολοκληρωθούν.

Σε ό,τι αφορά τις δημοσιονομικές προοπτικές της Κύπρου, ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι η ύφεση έχει επιδεινωθεί μέσα στο περισσότερο από το προβλεπόμενο. Για το 2012 η ύφεση θα φτάσει το 2% έναντι ισχνής ανάπτυξης 0,5% το 2011. η ύφεση θα συνεχιστεί το 2013 και θα παραμείνει ως το 2014.

Το έλλειμμα για φέτος προβλέπεται από τη Fitch στο 5% του ΑΕΠ από το 6,3% του 2011 και έναντι του στόχου για 2,6%.

Ακόμη, σε ό,τι αφορά το χρέος, η Fitch το υπολογίζει σε 120% ως το 2014 έναντι του 71,1% του 2011 κυρίως λόγω των αυξημένων αναγκών ανακεφαλαιοποίησης. Οι τρεις βασικές τράπεζες θα χρειαστούν 4 δισ. ευρώ ή 22% του ΑΕΠ, σημειώνει ο οίκος.

«Πότε έγιναν τόσα»;

Αυτή η πρόταση του Προέδρου Χριστόφια στη χθεσινή θυελλώδη σύσκεψη με τους αρχηγούς των κομμάτων «τα λέει όλα» για το κλίμα που επικρατεί, αλλά και για το πώς η τρόικα προχωρά τις εκτιμήσεις για τα οικονομικά στοιχεία. Το ποσό των 17,5 δις που θεωρείται ότι το ύψος του «πακέτου» στήριξης το έδωσαν οι τεχνοκράτες της τρόικα στην πολιτική ηγεσία της χώρας.

Οι ίδιοι επέμεναν ότι η Κύπρος χρειάζεται 17,5 δις ευρώ, με τον Χριστόφια να εκρήγνυται στη σύσκεψη λέγοντας «πότε έγιναν τόσα»;

Προτείνουν δανεική σύμβαση ύψους ..97% του ΑΕΠ!

Τα 17,5 δις ευρώ δεν είναι αμελητέο ποσό για την μικρή οικονομία της Κύπρου, ενώ κατανέμονται ως εξής:

*Έως 10 δις για τις τράπεζες

*1,5 δις για την κάλυψη των ελλειμμάτων

*6 δις για την αναχρηματοδότηση του χρέους

Με δεδομένο ότι το β’ τρίμηνο του 2012, το δημόσιο χρέος της Κύπρου ανήλθε σε 14,939 δισ. ευρώ ή 83,3% του ΑΕΠ (α’ τρίμηνο 13,47 δισ. ευρώ ή 75,0% του ΑΕΠ), αντιλαμβάνεται κανείς ότι το πακέτο που προτείνουν οι τεχνοκράτες της τρόικα για την Κύπρο, ξεπερνά το 97% του ΑΕΠ!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...