Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Ποιοι και γιατί κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σύνταξη!

20121129-195436.jpgΑνακαλούνται συνταξιοδοτικές αποφάσεις, αν έχουν αναγνωριστεί παραπάνω πλασματικά χρόνια. Με αυτασφάλιση (αν μπορούν να συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης) ή και χωρίς σύνταξη θα μείνουν όσοι ασφαλισμένοι αναγνώρισαν παραπάνω πλασματικά χρόνια ασφάλισης από όσα προβλέπει η νομοθεσία (έως 4 έτη για συνταξιοδότηση με τις προϋποθέσεις που ίσχυαν το 2011, έως 5 το 2012).

Την ανάκληση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων που εκδόθηκαν καθ’ υπέρβαση του κατά περίπτωση ανώτατου ορίου αναγνωριστέου χρόνου προβλέπει εγκύκλιος του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.
Με βάση την εγκύκλιο στη συνέχεια, είτε θα απορρίπτεται το αίτημα συνταξιοδότησης αν δεν υπάρχουν οι χρονικές προϋποθέσεις είτε -έπειτα από γραπτή συναίνεση του ενδιαφερομένου ο οποίος θα καταβάλει τις εισφορές- θα ξεκινά προαιρετική ασφάλιση από την ημερομηνία της αίτησης για συνταξιοδότηση.
Στις περιπτώσεις που απορριφθεί η αίτηση συνταξιοδότησης χωρίς τη δυνατότητα συμπλήρωσης των προϋποθέσεων με προαιρετική ασφάλιση (π.χ., λόγω ύπαρξης ποσοστού αναπηρίας 67%) τα ποσά που καταβλήθηκαν θα επιστρέφονται.
Το ίδιο θα ισχύει και για όσες αποφάσεις συνταξιοδότησης ανακληθούν ελλείψει χρονικών προϋποθέσεων, με προοπτική να ξεκινήσει στη συνέχεια προαιρετική ασφάλιση (θα προηγείται η εξόφληση των επιστρεπτέων συντάξεων προκειμένου να εκδοθεί νέα απόφαση συνταξιοδότησης, μετά τη συμπλήρωση των χρονικών προϋποθέσεων).
Υπέρβαση των χρόνων ασφάλισης καταγράφεται σε συνταξιοδοτικές αποφάσεις που εξέδωσε το ΙΚΑ συνυπολογίζοντας παλαιότερες αναγνωρίσεις ή επιδοτήσεις (π.χ. χρόνος που μεσολάβησε από την απόλυση των εργαζομένων μέχρι την επαναπρόσληψή τους, χρόνος υπαγωγής σε ειδικά προγράμματα επιδότησης ανεργίας, χρόνος συμπληρωματικών παροχών λόγω μητρότητας, κατά τον οποίο καταβαλλόταν το επίδομα μητρότητας από τον ΟΑΕΔ κ.ά.).
ΟΓΑ
Εν τω μεταξύ, σε όσους συμπληρώνουν το 67ο έτος της ηλικίας τους (και όχι το 65ο όπως ισχύει έως 31/12/2012) θα καταβάλει από το 2013 ο ΟΓΑ νέες συντάξεις. Σε εφαρμογή του νέου Ασφαλιστικού που αύξησε από τα 65 στα 67 το όριο ηλικίας για την καταβολή σύνταξης (ακόμη και για τους ανασφάλιστους υπερήλικες), ο ΟΓΑ ανακοίνωσε ότι οι γεννηθέντες το 1948 θα δικαιούνται σύνταξη λόγω γήρατος στο 67ο έτος της ηλικίας τους, δηλ. το έτος 2015 και η συνέχιση καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών γι’ αυτούς λήγει με την συμπλήρωση του 66ου έτους.
Πηγή:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...