Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Ξέπλυμα μαύρου χρήματος στη Γερμανία

Η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, κυρίως από οργανωμένο έγκλημα, «ανθεί» και στη Γερμανία, σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας Δίωξης Εγκλήματος.

Σε περίπου 13.000 ανήλθε ο αριθμός των περιπτώσεων που κρίθηκαν ύποπτες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος κατά το 2010 στη Γερμανία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της γερμανικής Υπηρεσίας Δίωξης Εγκλήματος (BKA) που δημοσιεύθηκαν την περασμένη Δευτέρα (29/10).
Μάλιστα σε σχεδόν τις μισές από αυτές τις υποθέσεις, οι υπόνοιες για νομιμοποίηση εσόδων που είχαν αποκτηθεί παράνομα κρίθηκαν βάσιμες.
Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στη Γερμανία από το 1993, όταν για πρώτη φορά μετά τη γερμανική επανένωση τέθηκε σε ισχύ ο νόμος για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, οι τράπεζες οφείλουν να κοινοποιούν προς την Ομοσπονδιακή Εποπτική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών στοιχεία σχετικά με πρόσωπα για τα οποία, υπάρχουν υπόνοιες για παράνομες διατραπεζικές συναλλαγές μεγάλων χρηματικών ποσών.

Αύξηση των αδιαφανών τραπεζικών συναλλαγών


H έκθεση της BKA αναφέρεται σε ύποπτες τραπεζικές καταθέσεις σε γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, προερχόμενες ως επί το πλείστον από την Ιταλία, τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Ουκρανία. Η έκθεση μάλιστα αποκαλύπτει ότι εκτός από τους λογαριασμούς κτηματομεσιτών, μεγάλα αδιαφανή ποσά φαίνεται να εισρέουν σε λογαριασμούς πολλών ιδιοκτητών εστιατορίων και άλλων επιχειρηματιών.
«Οι ευνοϊκές τραπεζικές συνθήκες στη Γερμανία, δυστυχώς, εξακολουθούν να είναι ελκυστικές ακόμη και για το οργανωμένο έγκλημα», δήλωσε στη Deutsche Welle ο Γκέρχαρντ Σικ, βουλευτής των Γερμανών Πρασίνων καθώς και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο. Ο πρόεδρος της BKA Γιοργκ Τσίρκε δήλωσε επίσης: «Πολλές αμφίβολες εμπορικές δραστηριότητες ξεφεύγουν από τους επίσημους ελέγχους κι έτσι εξακολουθεί να ξεπλένεται μαύρο χρήμα μέσω συναλλαγών».

Δυσφορία από τις Βρυξέλλες


Σε 50 με 60 δισεκατομμύρια ευρώ εκτιμάται ότι ανέρχονται τα ποσά που εντοπίζει κάθε χρόνο η γερμανική Υπηρεσία Δίωξης Εγκλήματος από διεθνείς παράνομες οικονομικές δραστηριότητες, κυρίως από διακίνηση ναρκωτικών, εμπόριο όπλων και εκβιασμούς. Σύμφωνα με το γερμανό εγκληματολόγο Σεμπάστιαν Φίντλερ θα πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι από κρατικούς φορείς και στον τραπεζικό τομέα, προκειμένου να εντοπίζονται έγκαιρα «κρούσματα» παράνομων τραπεζικών δοσοληψιών.
Εντούτοις το ζήτημα παραμένει ιδιαίτερα «λεπτό», ενώ συχνά οι εκάστοτε κυβερνήσεις αρνούνται ή διστάζουν να το αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά.
Η Κομισιόν πάντως δεν φαίνεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τα αντανακλαστικά των αρμόδιων γερμανικών αρχών, ενώ κάνει λόγο ακόμη και για «απροθυμία» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να ξεκινήσει ενδελεχείς έρευνες. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με στοιχεία της Ειδικής Μονάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (Financial Intelligence Unit) του ΟΟΣΑ, υπάρχουν αρκετές άλλες χώρες που εντοπίζουν και επιβάλλουν κυρώσεις κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, τέσσερις έως είκοσι φορές πιο αποτελεσματικά σε σχέση με τη Γερμανία.
Πάντως η επιτροπή Οικονομικών υποθέσων της Bundestag ήδη έχει θέσει το θέμα υπό συζήτηση, αναλύοντας τα κενά του ισχύοντος νομικού πλαισίου και αναζητώντας τρόπους εντατικοποίησης των ελέγχων για την αποτελεσματικότερη επιβολή κυρώσεων. «Υπάρχει μια κεντρική στρατηγική γύρω από την αντιμετώπιση του θέματος στη Γερμανία, ωστόσο η έλλειψη ειδικών ερευνητών και αναλυτών πάνω στο θέμα, δυσχεραίνει τις συζητήσεις», σημειώνει ο Γκέρχαρντ Σικ.

www.dw.de

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...