Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Πραγματικότητα οι ανθρώπινοι εγκέφαλοι εργαστηρίου.


Επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν μικροσκοπικούς ανθρώπινους εγκεφάλους, στο μέγεθος ενός μπιζελιού, και ελπίζουν πως το νέο αυτό επίτευγμα θα συμβάλει σημαντικά στη μελέτη των νευρολογικών διαταραχών, όπως ο αυτισμός και η σχιζοφρένεια.
Ο εγκέφαλος, που δημιουργήθηκε σε αυστριακό εργαστήριο, βρισκόταν στο ίδιο στάδιο ανάπτυξης με...
ένα έμβρυο εννέα εβδομάδων, χωρίς όμως να έχει την ικανότητα της σκέψης, γεγονός που δεν εγείρει ηθικά ζητήματα.
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελεί μία από τις πιο πολύπλοκές δομές στο σύμπαν. Οι επιστήμονες στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιοτεχνολογίας της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Nature, χρησιμοποίησαν ως πρώτη ύλη είτε ανθρώπινα εμβρυακά βλαστοκύτταρα, είτε ενήλικα δερματικά κύτταρα για να παράγουν το νευροεκτόδερμα, το τμήμα εκείνο του εμβρύου απ’ όπου προκύπτει ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός.
Στη συνέχεια, το νευροεκτόδερμα τοποθετήθηκε σε μικροσκοπικές σταγόνες τζελ, δημιουργώντας ένα είδος σκαλωσιάς για να μπορέσει να αναπτυχθεί ο ιστός, και τοποθετήθηκε σε έναν στροβιλιζόμενο βιοαντιδραστήρα που του παρείχε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο.
Τα κύτταρα κατάφεραν να αναπτυχθούν και να οργανωθούν σε ξεχωριστές περιοχές του εγκεφάλου, όπως ο εγκεφαλικός φλοιός, ο αμφιβληστροειδής και ο πρώιμος ιππόκαμπος, που σε έναν πλήρως ανεπτυγμένο εγκέφαλο παίζει σημαντικότατο ρόλο στη μνήμη. Οι ιστοί, μετά από δύο μήνες, είχαν μέγιστο μέγεθος περίπου τέσσερα χιλιοστά.
Οι μικροσκοπικοί εγκέφαλοι, τους οποίους οι ερευνητές ονομάζουν «εγκεφαλικά οργανοειδή», δεν μπορούν να μεγαλώσουν περισσότερο, καθώς δεν διαθέτουν αιμοφόρα αγγεία παρά μόνο εγκεφαλικούς ιστούς στους οποίους δεν μπορούν να εισχωρήσουν βαθιά στο εσωτερικό τους τα θρεπτικά συστατικά και το οξυγόνο.
Πλέον, οι ερευνητές πιστεύουν πως βρίσκονται αρκετά κοντά και ταυτόχρονα αρκετά μακριά από την τέλεια εγκεφαλική ανάπτυξη ενός εμβρύου, ηλικίας εννέα εβδομάδων.
Στόχος τους είναι να μελετήσουν καλύτερα διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια και ο αυτισμός, που ναι μεν εκδηλώνονται σε ενηλίκους αλλά έχει διαπιστωθεί ότι τα υποκείμενα ελαττώματα προκύπτουν κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης του εγκεφάλου.
Τέλος, η τεχνική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να αντικατασταθούν τα πειραματόζωα στην φαρμακευτική έρευνα και οι νέες θεραπείες να δοκιμάζονται σε πραγματικό εγκεφαλικό ιστό.

Πηγή: BBCThe Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...