Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Τίθεται εκ των πραγμάτων τεράστιο ζήτημα πολιτικών ευθυνών, Ειδικό Δικαστήριο, για αυτούς που επιμένουν στην “πράσινη εν Ελλάδι ανάπτυξη”. Και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης.

“Έγραψα πριν 1 περίπου χρόνο ότι είναι παραπλανητικός ο όρος BAΠE (που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από την εξ αριστερών κριτική των ΑΠΕ), γιατί σύντομα (έγραψα) θα δούμε αντίστοιχες ΟΤΑΠΕ.
Είχα γράψει επίσης ότι το πείραμα της Άνδρου είναι κάτι σαν copy-paste αυτού που έγινε στο δανέζικο νησί Samsoe με 4 χιλ. κατοίκους . (Να πούμε πάλι για την “επανάληψη της ιστορίας ως φάρσας”;) Πώς άρχισε εκεί το “πράσινο θαύμα” το 1997: Ένας σύμβουλος επιχειρήσεων από το Ώρχους προσεταιρίστηκε τον δήμαρχο του νησιού. Για πολύ καιρό ο μόνος προσήλυτος ήταν ο δήμαρχος. Αλλά μετερχόμενος διάφορες μεθόδους που κάλλιστα θα μπορούσε να ειπωθεί ότι βασίστηκαν σε εκμαυλισμό και απάτη, έπεισε σταδιακά τους κατοίκους να απαρνηθούν την φτηνή ηλεκτρική ενέργεια από τις 4 μικρές θερμοηλεκτρικές μονάδες του νησιού, με αντάλλαγμα
να γίνουν μέτοχοι σε εταιρεία λαϊκής βάσης Α/Γ και να καίνε βιομάζα (άχυρα και κοπριές- το νησί είναι ένα γεωργοκτηνοτροφικό λιβάδι). Αποφασιστικό ρόλο έπαιξε μία τοπική οικονομική κρίση, όταν έκλεισε ένα μεγάλο σφαγείο στο νησί και έχασαν την δουλειά τους 100 κάτοικοι. Εκμεταλλευόμενος την περίσταση τους είπε ότι η “πράσινη ανάπτυξη” θα δημιουργήσει “θέσεις εργασίας” και θα αποφέρει κέρδη.
Φυσικά υπάρχουν και εκεί αυτοί που δυσφόρησαν έντονα με το θέαμα και τον θόρυβο των Α/Γ (σημειώνω ότι εκεί εγκαταστάθηκαν 10 Α/Γ επάνω στο νησί και 10 μεγαλύτερες off-shore – όχι 100 επίγειες , όπως σχεδιάζεται για αιγαιοπελαγίτικα νησιά). Αλλά ο βασικός (διάβασα) προπαγανδιστής της πράσινης ενέργειας στο νησί δήλωσε κυνικά: “Αν τους δώσεις μετοχές, τότε η Α/Γ αρχίζει να φαίνεται ομορφότερη, και να ακούγεται ομορφότερα” (sic). Επίσης ο δήμαρχος περιγράφηκε από κάποιους ότι είχε την νοοτροπία ότι θα πήγαινε με κάρο στην Κοπεγχάγη να διαπραγματευτεί και θα γύριζε με ένα κάρο λάφυρα, όπως οι βίκιγκς!!
Το θέμα είναι ποιους λεηλατούν για να πάρουν τα “λάφυρα”; Πρώτα απ όλα, όλοι εκ των 4000 πληρώνουν την πολλαπλάσια τιμή της ενέργειας – και όχι μόνο ο δήμαρχος, ή οι άλλοι που ξεκινούν με την πρωτότυπη και καταπράσινη ιδέα της λαφυραγώγησης. Επίσης όλοι οι καταναλωτές της Δανίας και όλοι οι καταναλωτές εκεί όπου εφαρμόζονται αντίστοιχες μέθοδοι. Δεύτερον η υψηλότερη τιμή της ενέργειας στο νησί, και όπου αλλού, αποτρέπει όλες τις άλλες επενδύσεις πλην των επενδύσεων στην πράσινη ενεργειακή τσόχα”. Αυτό όμως οδηγεί τάχιστα σε αδιέξοδο. Και αυτό το λένε βιώσιμη (sustainable) ανάπτυξη και πράσινα άλογα;
Μάλιστα διάβασα και το εξής ανέκδοτο το οποίο υποτίθεται ότι είναι και η έσχατη καταξίωση και καθαγιασμός του όλου εγχειρήματος. Το Samsoe, λέει, μείωσε τις εκπομπές CO2 κατά 140% (sic). Στην αρχή νόμισα ότι ήταν τυπογραφικό σφάλμα. Αλλά, όχι! Κάποιος ταλιμπάν της πράσινης ανάπτυξης το δήλωσε και περιφραστικά: Το Samsoe λέει όχι μόνο έχει ελαττώσει τις εκπομπές του αερίου του διαβόλου (CΟ2), αλλά, επί πλέον, αφαιρεί (sic) CO2 από την ατμόσφαιρα! Μην προσπαθήσετε να το εξηγήσετε με την Φυσική. Αυτό είναι πράσινη αλχημεία στην οποία επιδίδονται οι πράσινοι ιεροεξεταστές του σύγχρονου Μεσαίωνα του “τρομο-κηπίου”.
Το τι ζημιές θα κάνει το “πείραμα Samsoe” στην τοπική οικονομία της Άνδρου, όπου θα καταστρέψει οικονομικές δραστηριότητες και ισορροπίες αιώνων, δεν θα το αναφέρω διότι άλλοι τα έχουν περιγράψει καλύτερα.
Όμως, υπάρχει ένα μείζον θέμα, πέραν του τοπικού (το οποίο φυσικά δεν το υποτιμώ καθόλου.)
Ήδη οι βίκινγκς (πλιατσικολόγοι) οπαδοί της πράσινης ενέργειας στην Δανία παραδέχτηκαν ότι το πείραμα Samsoe, θα ήταν αδιανόητο χωρίς τις ταρίφες και την άγρια φορολόγηση της φθηνής ενέργειας από στερεά ορυκτά καύσιμα. Δεδομένου ότι στην χρεοκοπημένη Ελλάδα το ζητούμενο είναι η “ανάπτυξη”, και η τόνωση της απασχόλησης, και δεδομένου ότι κάθε αιολική (και εν γένει ΑΠΕτζίδικη) μεγαβατώρα πολλαπλασιαστικά οδηγεί σε ύφεση και ανεργία, τίθεται εκ των πραγμάτων τεράστιο ζήτημα πολιτικών ευθυνών για αυτούς που εισήγαγαν και επιμένουν στην “πράσινη εν Ελλάδι ανάπτυξη”. Και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης. Υπαινίσσομαι σαφέστατα ειδικό δικαστήριο. (Σημειώνω εδώ ότι μεταξύ των όρων που έθεσε η κυβέρνηση της Δανίας στον δήμαρχο της πράσινης ανάπτυξης ήταν να προμηθευτεί Α/Γ και συστήματα ΑΠΕ αποκλειστικά δανέζικης παραγωγής – εδώ από που θα τα προμηθευτούν;)
ΥΓ. Να κι άλλο “διδακτικό” και συγκινητικό ανέκδοτο από το Samsoe: Ο παλιός, λέει, διευθυντής του σχολείου έβαλε πάνελς στην στέγη του σπιτιού του και έγινε “ενεργειακά αυτόνομος”. Όταν η κατανάλωσή του υπερβαίνει την παραγωγή, τρέχει και κατεβάζει τους διακόπτες, με αποτέλεσμα η γυναίκα του να διαμαρτύρεται ότι ζούνε μέσα στο σκοτάδι. Και επειδή είναι συνταξιούχος, έχει άφθονο χρόνο να τρέχει όλη μέρα και να ανεβοκατεβάζει διακόπτες. (Είναι η προσωποποίηση του smart microgrid). (Εν τάξει, παιδιά, κάντε το στο σπίτι σας, και όχι στο δίκτυο – αν σας ανέχεται η γυναίκα σας…)”
  http://archaeopteryxgr.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...