Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Τα αργύρια της “φωλιάς” του Προβόπουλου. Αποδοχές – σκάνδαλο στην Ελλάδα της ακραίας λιτότητας

ελλαδα προβοπουλοςΑποδοχές – σκάνδαλο στην Ελλάδα της ακραίας λιτότητας και των διαδοχικών Μνημονίων συνεχίζουν να απολαμβάνουν οι δύο χιλιάδες υπάλληλοι της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς μέσω ενός συστήματος αδιαφανών προαγωγών αμείβονται με ακόμα προκλητικότερες αποδοχές εκτοξεύοντας το κόστος μισθοδοσίας της τράπεζας στο 1,8 εκατ. ευρώ ετησίως. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μισθοί που καταβάλλονται στους υπαλλήλους της ΤτΕ ξεπερνούν κατά 150% τους αντίστοιχους που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι με πανεπιστημιακή εκπαίδευση και με τα ίδια προσόντα!

  • Υψηλότατοι μισθοί και 63 (!) επιδόματα για την πλειονότητα των υπαλλήλων

Έτσι, ενώ οι μισθοί στην Ελλάδα έχουν υποστεί τα τελευταία τέσσερα μνημονιακά χρόνια τεράστιες μειώσεις και έχουν καταργηθεί ακόμη και τα βασικά επιδόματα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι αποδοχές στην ΤτΕ αυξάνονται, ενώ τα επιδόματα που συνεχίζουν να καταβάλλονται απρόσκοπτα στους “προνομιούχους” όπως φαίνεται υπαλλήλους της ΤτΕ ανέρχονται, ανάλογα με την ειδικότητα, σε 63!

Τόσο οι καταγγελίες για τα «προκλητικά προνόμια» μιας ομάδας εργαζόμενων όσο και για τις αναξιοκρατικές, ρουσφετολογικές και κυρίως άχρηστες και κοστοβόρες προαγωγές δεν φαίνεται να προβληματίζουν τη διοίκηση της ΤτΕ και τον κ. Προβόπουλο. Απόδειξη ότι και μετά την υπογραφή της νέας επιχειρησιακής σύμβασης (Απρίλιος 2012), ένας υπάλληλος της ΤτΕ με δύο παιδιά, πανεπιστημιακής εκπαίδευσης του λογιστικού κλάδου με διδακτορικό και άριστη γνώση αγγλικών που έχει προσληφθεί το 2006 λαμβάνει:

Βασικό μισθό 1.107 ευρώ, επίδομα γλώσσας 7% επί του βασικού, ήτοι 77,49 ευρώ, επιστημονικό επίδομα 47% του βασικού μισθού, δηλαδή επιπλέον 520,29 ευρώ. Λαμβάνει δηλαδή επίδομα, περίπου όσα πληρώνεται συνολικά ένας εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα, βάσει των περικοπών που έχουν επιβληθεί στον κατώτατο μισθό. Επιπλέον λαμβάνει επίδομα πολυετίας 8,87% επί του βασικού, δηλαδή επιπλέον 96,86 ευρώ, επίδομα γάμου (ακόμη κι αν είναι διαζευγμένος!) 10% επί του βασικού, ήτοι 110,7 ευρώ, επίδομα τέκνων 5% για το πρώτο και 7,5% για το δεύτερο, δηλαδή συνολικά 12,5% επί του βασικού, ήτοι 138,8 ευρώ, επίδομα θέσης (είναι στον βαθμό του Λογιστή και πιθανότατα αναπληρωτής προϊστάμενος υπηρεσίας, λόγω των προκλητικών προαγωγών) 52,95% του βασικού ήτοι άλλα 539,59 ευρώ, επίδομα ευθύνης 39,95% ή 407,12 ευρώ και τέλος επίδομα κεντρικής τράπεζας που υπολογίζεται με έναν πολύπλοκο τρόπο, ενσωματώνοντας τα δώρα και τα επιδόματα ισολογισμού και αντιστοιχεί σε 705 ευρώ στο συγκεκριμένο (και υπαρκτό) παράδειγμα. Συνολικά, ο εν λόγω εργαζόμενος λαμβάνει 3.573,16 ευρώ, εφόσον υπολογίσουμε την… προσωρινή μείωση της νέας σύμβασης. Και μάλιστα στο συγκεκριμένο παράδειγμα δεν υπολογίστηκαν υπερωρίες και επιπλέον επιδόματα – παροχές, π.χ. για όσους έχουν παιδιά.

Την ίδια στιγμή ο μισθός ενός δημοσίου υπαλλήλου με τα αντίστοιχα προσόντα (ΠΔ, Δ’ βαθμός και 2 παιδιά) δεν ξεπερνά τα 1.479 ευρώ!

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα ο Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού της ΤτΕ κατήγγειλε προνομιακές, ρουσφετολογικές και αναξιοκρατικές διαδικασίες “από το κατεστημένο στην Τράπεζα της Ελλάδος”, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι γίνονται προαγωγές υπαλλήλων με βάση τα έτη υπηρεσίας, ακόμα και σε θέσεις που δεν υπάρχουν ή σε θέσεις στις οποίες οι προαχθέντες υπάλληλοι δεν ασκούν τα καθήκοντά τους!

Από την Αυγή – φωτό αρχείου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...