Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Τελικά οι καταναλωτές μόνο για ηλεκτρική ενέργεια δεν πληρώνουν

Ρίγη ανατριχίλας σκορπά στα αιολικά πάρκα της Βρετανίας η πρόθεση της κυβέρνησης να παγώσει το φόρο άνθρακα που επέβαλε πριν ένα  χρόνο. Ο σκοπός της επιβολής του φόρου ήταν να βάλει ένα ελάχιστο όριο στην τιμή του άνθρακα που καίγεται κάθε χρόνο και να δώσει κίνητρα για νέα “πράσινα” εργοστάσια. Αντίθετα, ο φόρος λειτούργησε σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση: ώθησε ανοδικά τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές και αύξησε την κερδοφορία των ΑΠΕ και των πυρηνικών, που δεν είναι υποχρεωμένα να πληρώνουν το φόρο.

Ήδη ασκείται κριτική ότι ο φόρος αποδείχθηκε … ανεπαρκής στο να προσελκύσει νέες επενδύσεις, τη στιγμή που έδωσε εύκολα κι ανέξοδα κέρδη σε αιολικά πάρκα που είχαν χτιστεί πριν την εισαγωγή του. Τώρα, εν μέσω πολιτικών πιέσεων λόγω των αυξανόμενων τιμών του ηλεκτρισμού, αναμένεται ότι ο Κάμερον θα εξαγγείλει πάγωμα του φόρου στο ύψος που θα είχε το 2015-16. Η κίνηση αυτή θα έβλαπτε άμεσα όλους όσους έχτισαν ή αγόρασαν αιολικά πάρκα την τελευταία τριετία, καθώς είχαν υπολογίσει διαφορετικά την αποπληρωμή της επένδυσης. Δεδομένου ότι στη Βρετανία υπάρχουν εγκατεστημένα πάνω από 7000MW αιολικών πάρκων, η κίνηση αυτή του Κάμερον αναμένεται να “εξανεμίσει” δεκάδες εκατομμύρια “κέρδη” των αιολικών.
Η Γαλλική EDF, που έχει πυρηνικά στη Βρετανία, βλέπει ήδη αβεβαιότητα στην κερδοφορία της και διαμαρτύρεται, προκειμένου να εμποδίσει το πάγωμα του φόρου.
Η κατάσταση αρχίζει να θυμίζει πια το “Όσα παίρνει ο Άνεμος“, που γράφαμε πριν ένα μήνα για τα αιολικά της Γερμανίας. Κι εκεί είχαν τάξει “εγγυημένες αποδόσεις” για τα κέρδη των αιολικών, αλλά, τελικά μόνο “εγγυημένες” δεν αποδείχθηκαν κι οι “επενδυτές” άρχισαν να κλαίνε “τα λεφτουδάκια τους”. Παρόλο που τα “λεφτουδάκια τους” μόνο δικά τους δεν ήταν, για όσους είχαν κάνει τα πάρκα με τα περίφημα “πράσινα δάνεια”, που τώρα πια βάφονται “κόκκινα”.
Στην Ελλάδα μην ανησυχείτε, είναι αποδεδειγμένο ότι ο Μανιάτης δεν έχει τέτοιες ανησυχίες και υπογράφει αβέρτα για νέα αιολικά. Γι’ αυτόν δεν έχει καμιά σημασία αν το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ από το αντισυνταγματικό ΕΤΜΕΑΡ έχει προ πολλού εκτροχιαστεί κι αποκτά ολοένα και περισσότερο τις διαστάσεις του αντίστοιχου Ισπανικού. Δεν έχει καμιά σημασία που οι Γερμανοί κατάλαβαν έστω κι αργά το λάθος τους κι ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν το νόμο EEG για τις ΑΠΕ. Σημασία για το Μανιάτη έχει μόνο το “σταθερό επενδυτικό περιβάλλον“, που χάρη στην αλλοπρόσαλλη κυβερνητική πολιτική ετοιμάζεται να φορτώσει νέα “κόκκινα” δάνεια -από ΑΠΕ- στις χρεοκοπημένες και ανακεφαλαιοποιημένες με δημόσιο χρήμα τράπεζες.
Τελικά αυτή η ιστορία με τις επιδοτήσεις των ΑΠΕ έχει καταλήξει, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ένα τεράστιο αναδιανεμητικό μηχανισμό πλούτου. Και οι καταναλωτές πληρώνουν κερατιάτικα για ολοένα κι αυξανόμενους φόρους, όχι για την αξία της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν.

 Greeklignite

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...