Σάββατο 26 Απριλίου 2014

ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ - Γ.Κατρούγκαλος: "Ισχυροί θεσμοι άμεσης δημοκρατίας το φάρμακο στην έκπτωση της πολιτικής"



Με αξιοσημείωτη παρουσία πολιτών πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ η εκδήλωση της δημοτικής παράταξης "Πολίτες στο Προσκήνιο" με θέμα Μνημόνια, Τοπική Αυτοδιοίκηση και Άμεση δημοκρατία και με κεντρικό ομιλητή τον καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου κι υποψήφιο ευρωβουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γιώργο Κατρούγκαλο.
Στην εκδήλωση, ομιλητές και κοινό αναζήτησαν απαντήσεις στα σύγχρονα αδιέξοδα της τοπικής αυτοδιοίκησης και στην αναζωογόνησή της με ισχυρές, ρεαλιστικές κι εφαρμόσιμες "ενέσεις" αμεσοδημοκρατίας καθώς και στη δημιουργία νέων συλλογικοτήτων με σκοπό την εμβάθυνση της δημοκρατίας, ιδίως σε εποχές πολυεπίπεδης κρίσης, με την ενεργότερη συμμετοχή των πολιτών και την προαγωγή και προάσπιση των συμφερόντων τους.

Εισήγηση κας. Κασούτσα

Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό-παρέμβαση του υποψηφίου δημάρχου των "πολιτών" κ. Παν. Μέγκου. Πρώτη ομιλήτρια ήταν η δικηγόρος κι υποψήφια σύμβουλος της κίνησης κ. Γιώτα Κασούτσα. Στην τοποθέτησή της, που ήταν επικεντρωμένη σε ζητήματα άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας σε επίπεδο Ο.Τ.Α. , επεσήμανε τα εργαλεία και τις μεθόδους για την ουσιαστική εισαγωγή αμεσοδημοκρατικών θεσμών στη ζωή του Δήμου και την ισχυρή ανάγκη αντικατάστασης του παρωχημένου δημαρχοκεντρικού και συγκεντρωτικού συστήματος. Από τις προτάσεις της κ. Κασούτσα σημαντική ήταν η αναφορά στις Κανονιστικές αποφάσεις, ένα είδος δηλαδή νέου κοινωνικού συμβολαίου της δημοτικής αρχής με τους δημότες. Ενδεικτικά, τονίστηκε η ανάγκη διαβούλευσης για αποφάσεις που μπορεί να αφορούν ζητήματα όπως το κυκλοφοριακό, η προστασία του αστικού πρασίνου, ο πολεοδομικός σχεδιασμός ή οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας κ.α.
Άλλα ανάλογα θεσμικά  όργανα μπορεί να είναι η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, η Επιτροπή Τουριστικής Προβολής κι Ανάπτυξης, το Συμβούλιο ένταξης μεταναστών και το Τοπικό Συμβούλιο πρόληψης παραβατικότητας. Έμφαση έδωσε, επίσης, η κ. Κασούτσα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, η οποία μπορεί να αποβεί κεντρικό όργανο χάραξης τοπικών πολιτικών.

Τοποθέτηση Κ. Κατρούγκαλου

Το πρώτο μέρος της ομιλίας του κ. Κατρούγκαλου αφιερώθηκε στην πολιτική των μνημονίων και σε εμβάθυνση γύρω από τις σχετικές πολιτικές. Ο γνωστός συνταγματολόγος τα χαρακτήρισε ως "είδος παγκοσμίου πολέμου" κι αφού ανέλυσε τη συνειδητή αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, έτσι όπως αναπτύχθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο την περίοδο 1950-1980, από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που κυριάρχησαν και κυριαρχούν έκτοτε, στάθηκε στην απορύθμιση και την ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας με κατ' εξοχήν ωφελημένη την ιδιωτική κερδοφορία.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη διόγκωση των ευρωπαϊκών περιφερειακών ανισοτήτων και στη διόγκωση του χάσματος μεταξύ Βορρά-Νότου, λόγω της μερκελικής πολιτικής που απειλεί, κατά τον κ. Κατρούγκαλο, τη βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Eνώ στην Ευρώπη ασκούνται περιοριστικές, οικονομικές κι εισοδηματικές πολιτικές, απότοκα της γερμανικής νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας,  στις ΗΠΑ αντίθετα, ασκούνται επεκτατικές πολιτικές. Αναφερόμενος στην ελληνική πραγματικότητα, επισήμανε ως επιπρόσθετο επιβαρυντικό παράγοντα, τις "αμαρτίες" του πολιτικού μας συστήματος. Κεντρικό ρόλο στην Κρίση απέδωσε ο καθηγητής του Συνταγματικού δικαίου, στη "μη παραγωγική-παρασιτική" ελληνική αστική τάξη, ενώ υπογράμμισε πως τα μνημόνια επαναλαμβάνουν τις πολιτικές που έφεραν την κρίση. Κλείνοντας τις αναφορές του στις μνημονιακές πολιτικές, δήλωσε αισιόδοξος, μιας κι αυτές επιτάχυναν τη διάλυση του παλιού πολιτικού συστήματος.
Περνώντας στο δεύτερο σκέλος της ομιλίας του ο κ. Κατρούγκαλος στηλίτευσε τον αντιδημοκρατικό κι αντισυνταγματικό συνάμα τρόπο, με τον οποίο πέρασαν στη Βουλή πλειάδα νόμων, είτε με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου είτε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, στοιχεία που συνέδραμαν στην ποιοτική έκπτωση της δημοκρατίας στη χώρα μας και συνετέλεσαν στην άνοδο του νεοναζισμού. Ως "φάρμακο" σε αυτή την εξέλιξη ο κ. Κατρούγκαλος θεωρεί την εισαγωγή αμεσοδημοκρατικών θεσμών στο νέο Σύνταγμα, σε μια δραστική συνάρθρωση της αντιπροσωπευτικής με την άμεση δημοκρατία.
Ειδικότερα, με την Ανακλητότητα αιρετών που σημαίνει ότι με ένα ικανό αριθμό υπογραφών θα μπορούν οι δημότες να ανακαλούν την εντολή προς τον αιρετό που έχει εξωκοίλει από τις προγραμματικές του δεσμεύσεις. Τόνισε την ανάλογη αποτελεσματικότητα της εμπειρίας αυτής στις ΗΠΑ κι αλλού, ενώ σημείωσε επιπρόσθετα πως έτσι ελέγχεται δραστικότερα η ροή του "μαύρου" πολιτικού χρήματος. Επίσης, εφαρμόσιμοι αμεσοδημοκρατικοί θεσμοί μπορεί να είναι η Λαϊκή Νομοθετική Πρωτοβουλία, σύμφωνα με την οποία, αφου προηγηθεί ένας ικανός αριθμός υπογραφών των πολιτών, αυτοί (οι πολίτες) θα μπορούν να εισηγούνται και να γίνονται αποδεκτοί νόμοι και μέτρα που προάγουν τα συμφέροντα και την ποιότητα ζωής των δημοτών, καθώς επίσης και τα Κυρωτικά ή Ακυρωτικά δημοψηφίσματα. Με αυτή τη συνταγματική πρόβλεψη οι πολίτες θα μπορούν, ύστερα από διενέργεια στοχευμένων δημοψηφισμάτων, να δίνουν ισχύ ή να ακυρώνουν μια δημοτική πρωτοβουλία που θα συνιστά εξέλιξη που θα προάγει ή θα επιβαρύνει τη ζωή των δημοτών.

Συζήτηση με τους πολίτες

Η εκδήλωση ήταν στοχοπροσηλωμένη στους πολίτες του Δήμου και στο πλαίσιο αυτό δε θα μπορούσε να λείψει κι ο διάλογος του κοινού με το διακεκριμένο Συνταγματολόγο. Τα θέματα που θίχτηκαν κι αναλύθηκαν αδρομερώς ήταν η γενικότερη εμβάθυνση γύρω από ζητήματα άμεσης δημοκρατίας, το ελληνικό χρέος κι η δέουσα αντιμετώπισή του, οι τρόποι εξόδου από την κρίση, τα μνημόνια κι οι εναλλακτικές που υπήρχαν και που μπορεί να προκύψουν. Επίσης, το ενδιαφέρον αρκετών πολιτών συγκέντρωσε το θέμα των δημοψηφισμάτων σε θέματα της κεντρικής πολιτικής, καθώς κι ο προβληματισμός γύρω από τον "Καλλικράτη", τις σωρευμένες εμπειρίες από την εως τώρα εφαρμογή του, οι εναλλακτικές κι οι τρόποι άρσης των στρεβλώσεων που έχει παρατηρηθεί ότι παράγει.
Amfissaface.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...