Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Ποιους Έλληνες πολιτικούς και άλλους τάισε ο Τζορτζ Σόρος στη «Μεγάλη Βρετανία».


sapsodpoapfopfΜυστική συνάντηση πραγματοποίησε στην χώρα μας ο Τζορτζ Σόρος. Ένας «Μυστικός Δείπνος» που διοργανώθηκε για εκείνον από τον στενό του συνεργάτη Στέλιο Ζαββό. Όλα αυτά την περασμένη Πέμπτη στις 8.30 μ.μ., στο Ballroom, που βρίσκεται στο ισόγειο του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία».
Σύμφωνα με το iefimerida.gr στον «Μυστικό Δείπνο» έλαβαν μέρος υπουργοί όπως οι: Κ. Μητσοτάκης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι Μ. Βαρβιτσιώτης, Π. Παναγιωτόπουλος, Πολιτισμού και οι υφυπουργοί, Γ. Μαυραγάννης, Οικονομικών, Νότης Μηταράκης, Ανάπτυξης και o πρώην υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, ενώ παρευρέθη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου και η επίτροπος Μ. Δαμανάκη. Από τις τράπεζες ήταν οι κk. Τουρκολιάς, Ζανιάς, Θεοδωρίδης και Αράπογλου. Από τον ναυτιλιακό τομέα ήταν οι εφοπλιστές Τσάκος, Προκοπίου, Λασκαρίδης και η κ. Φράγκου. Μεταξύ των επιχειρηματιών ήταν οι κ. Σ. Καλλιτζάντζης (ΕΛΛΑΚΤΩΡ) και Μ. Γιαννόπουλος (Chipita).


Το δείπνο διήρκεσε περί τις 2.30 ώρες, ενώ ο Σόρος μίλησε για περίπου 30 λεπτά και στη συνέχεια ζήτησε να τον δικαιολογήσουν που φεύγει, αλλά όπως τόνισε είχε μία σημαντική τηλεδιάσκεψη να παρακολουθήσει. Σύμφωνα με παρευρισκόμενους στο δείπνο, ο μεγιστάνας και μετρ των αγορών Τζορτζ Σόρος, ήταν εμφανέστατα πιο συγκρατημένος και ελαφρώς υποτονικός σε σχέση με ανάλογες συναντήσεις του παρελθόντος.
Πριν από τον «Μυστικό Δείπνο», στο οποίο έλαβαν μέρος 60 επιφανή στελέχη της πολιτικής, επιχειρηματικής, τραπεζικής και ναυτιλιακής εγχώριας σκηνής, ο μεγαλοεπενδυτής είχε διαδοχικές τετ α τετ συναντήσεις με Ελληνες πολιτικούς και επιχειρηματίες, προκειμένου να αφουγκραστεί το πραγματικό κλίμα στη χώρα και τις προοπτικές των επιμέρους τομέων της οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τις γενικές ερωτήσεις, ο Τζορτζ Σόρος έκανε και εξειδικευμένες ερωτήσεις που φανέρωναν ότι εξετάζει το ενδεχόμενο επενδύσεων στη χώρα μας.
«Στην Ευρώπη δεν θα υπάρξουν άλλες ανάλογες οικονομικές κρίσεις», είπε ο Ουγγροαμερικανός δισεκατομμυριούχος και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «οι πολιτικές κρίσεις θα είναι πιο πιθανές και πιο συχνές όσο επιβάλλονται δομικές αλλαγές στις ευρωπαϊκές οικονομίες»...
Μίλησε μάλιστα και για το πρόβλημα των τραπεζών, όταν υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις. Είπε ότι δεν πιστεύει στον ευρωπαϊκό κεντρικό μηχανισμό εποπτείας των τραπεζών, καθώς η δική του ανάλυση λέει ότι δεν θα δουλέψει σωστά, αφού εκτιμά ότι θα ανακατεύονται οι πολιτικοί. Μετά την ανάλυση της πολιτικής εικόνας, ο Τζορτζ Σόρος εξετάζει τη συνολική οικονομική κατάσταση της χώρας και μετά προχωρά στα μικροοικονομικά, δηλαδή στους κλάδους και στις επιμέρους εταιρείες ή τράπεζες.
Ο Σόρος προκάλεσε εντύπωση όταν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του «διόρθωσε» παλιότερη θέση του για διάλυση του ευρώ, καθώς υποστήριξε την περασμένη Πέμπτη ότι το «ευρώ» είναι εδώ και θα μείνει. Εντυπωσίασε επίσης ότι μετά από πολύ καιρό δεν άσκησε αυστηρή κριτική στη Γερμανία και τη Μέρκελ.

Ωστόσο είπε ότι θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που θα προάγουν την ανάπτυξη στην Ευρώπη και εξέφρασε τους φόβους του που προκύπτουν από τον αποπληθωρισμό. Είπε ότι το ισχυρό ευρώ πλήττει τις εξαγωγές, και επομένως την ευρωπαϊκή οικονομία και διατύπωσε την άποψη ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα αντισταθμίσουν την απώλεια των εισοδημάτων των Ευρωπαίων πολιτών. Με την ανάπτυξη, τόνισε ο Σόρος, θα μπορούσαν να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές.
Έντονη απορία προκάλεσε το γεγονός ότι δεν εξέφρασε καμία άποψη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, παρά το γεγονός ότι ρωτήθηκε επανειλημμένα. Το μόνο που απάντησε με νόημα ήταν ότι «αμφιβάλλει» για την κατάσταση των τραπεζών όταν ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, Αλέκος Τουρκολιάς, επισήμανε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι πολύ καλά επανακεφαλαιοποιημένες.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...