Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΙ ΑΜΦΙΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ του ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ.

Μπορεί να υπάρχουν 31 θέματα στη λίστα για συζήτηση στην αυριανή διπλή συνεδρίαση του ΔΣ του Δήμου Δελφών, με κάποια απο αυτά να παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως το θέμα  της αναστολής - διακοπής λειτουργίας του υποκαταστήματος ΕΛΤΑ Γαλαξιδίου και η έκδοση ψηφίσματος σχετικά με την τοποθέτηση διοδίων στον οδικό άξονα Λαμίας – Αμφισσας, αλλά το ενδιαφέρον θα κλέψει σίγουρα η συζήτηση για το ΤΕΙ Άμφισσας. 
Είναι άλλωστε το πρώτο θέμα συζήτησης μετά την εκλογή του νέου Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Η συζήτηση θα διεξαχθεί στην αίθουσα του ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΜΦΙΣΣΑΣ, πλατεία Ησαϊα, αύριο Δευτέρα 13 Οκτωβρίου και ώρα 19.00. Εισηγητής του θέματος ειναι ο Δήμαρχος Δελφών κ. Αθαν. Παναγιωτόπουλος.

Ακολουθεί το εξαιρετικό υπόμνημα τεκμηρίωσης για το ΤΕΙ του κ. Δημάρχου.

(Όλες οι εισηγήσεις των αυριανών θεμάτων του ΔΣ στη διεύθυνση που ακολουθεί:
https://docs.google.com/file/d/0BzCnB34eS5W1X3JaR05BMGo1T2M/edit)
Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α  Τ Ε Κ Μ Η Ρ Ι Ω Σ Η Σ



του Δημάρχου Δελφών, Αθανασίου Ηλ. Παναγιωτόπουλου


«ΤΟ Τ.Ε.Ι. ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ
ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΕΛΦΩΝ»

Α) Ποια είναι η σημερινή κατάσταση του Παραρτήματος Άμφισσας του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας;

  • Το Μάρτιο του 2013 (δηλαδή ούτε πριν ενάμισι χρόνο!) το σχέδιο «Αθηνά» του Υπουργείου Παιδείας κατάργησε ή συγχώνευσε πολλές δεκάδες Τμημάτων Τ.Ε.Ι., ενώ ταυτόχρονα ίδρυσε μόλις δύο νέα Τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό της Άμφισσας με τον τίτλο ««Διοίκηση Οικονομίας & Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων»» και το αντίστοιχο του Πύργου, με τη λογική ότι ο χώρος των Δελφών και της Ολυμπίας είναι οι κατάλληλοι για να φιλοξενήσουν σχολές που ενώνουν τα αντικείμενα της διοίκησης τουριστικών και πολιτιστικών μονάδων.
Ωστόσο το Τμήμα της Άμφισσας «προικίστηκε» από το σχέδιο Αθηνά με μηδενικό εκπαιδευτικό προσωπικό (αριθμός Δ.Ε.Π. 0!), παρότι υπήρχαν σαφέστατα δυνατότητες να ξεκινήσει μ’ έναν αριθμό μόνιμου προσωπικού κι ενώ από εμάς επισημάνθηκε αμέσως το άτοπο και αντιφατικό του πράγματος.
Στο μικρό διάστημα που μεσολάβησε το Υπουργείο Παιδείας δεν έκανε καμία προσπάθεια για να ενισχύσει το Τμήμα με εκπαιδευτικό προσωπικό, παρά το ξεκάθαρα διατυπωμένο αίτημα και το προφανές του προβλήματος.
Είναι λοιπόν παράλογο και προσχηματικό να επικαλείται κάποιος τη «μη βιωσιμότητα» του συγκεκριμένου Τμήματος λόγω έλλειψης καθηγητών, χωρίς κανείς να έχει δοκιμάσει αν υπάρχει ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών γι’ αυτό. Μήπως τυχόν έγινε καμία προκήρυξη εκπαιδευτικού προσωπικού και κατάληξε άγονη;;
Ακόμη χειρότερα, θα έδειχνε πλήρη έλλειψη σοβαρότητας για ένα κράτος (που μάλιστα κυβερνάται από την ίδια κυβέρνηση…) να καταργεί ένα Τμήμα που το ίδιο ίδρυσε (ένα από τα δύο συνολικά νεοϊδρυθέντα!) μ’ ένα συγκεκριμένο σκεπτικό μόλις πριν ενάμισι έτος, για λόγους που ανάγονται στη σφαίρα της αποκλειστικής του ευθύνης και αδιαφορίας.

  • Παρά τα ανωτέρω, το Τμήμα Τ.Ε.Ι. του Δήμου Δελφών έχει πετύχει σήμερα να είναι ένα Παράρτημα, με εξαιρετικά στοιχεία για το μέλλον, όπως:
α) Η μεγάλη προσέλευση νέων (πρωτοετών) φοιτητών όλα τα τελευταία χρόνια, καθώς και άλλοι ποιοτικοί δείκτες που καταδεικνύουν σαφώς τη σημαντική επιλεξιμότητα του συγκεκριμένου Τμήματος και μάλιστα με υψηλή βάση εισαγωγής.
β) Η πολυμορφία του γνωστικού αντικειμένου και η σύγχρονη στόχευση του προγράμματος σπουδών, που το καθιστά πλήρως ανταγωνιστικό.
γ) Η σημαντική κοινωνική εγρήγορση της πόλης της Άμφισσας και του ευρύτερου Δήμου Δελφών για το θέμα αυτό.
δ) Το νέο κτιριακό συγκρότημα του Ιδρύματος, που επιτέλους και έπειτα από τεράστιες συντονισμένες προσπάθειες, οδεύει εντατικά προς την αποπεράτωσή του και παράδοσή του (τις προσεχείς εβδομάδες) και θα αποτελεί σύντομα ένα από τα πιο σύγχρονα συγκροτήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα.

Β) Ποια είναι η ιδιαιτερότητα (μοναδικότητα) του Δήμου Δελφών και της Άμφισσας;

  • Η Άμφισσα είναι η έδρα του Δήμου Δελφών και πρωτεύουσα του Νομού Φωκίδας. Η παγκόσμια εμβέλεια των Δελφών και ο ισχυρός συμβολισμός του ονόματός τους αποτελούν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα όχι μόνο για το Δήμο μας, αλλά κυρίως για την Ελλάδα. Οι Δελφοί έχουν αποτυπωθεί στη συνείδηση της διεθνούς κοινότητας ως παγκόσμιος ιερός χώρος, το θρησκευτικό, πολιτιστικό και πολιτικό κέντρο του αρχαιοελληνικού κόσμου καθ’ όλη τη διάρκειά του και σε όλες τις φάσεις του.
Η παρουσία ανώτατης (τριτοβάθμιας) εκπαίδευσης στο Δήμο Δελφών και η συστηματική υποστήριξή της, έστω και στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, μπορούν να δημιουργήσουν τις βάσεις για διεθνείς δικτυώσεις και συνεργασίες με σημαντικά Πανεπιστήμια, αλλά και για άλλες συνέργειες με Ιδρύματα ή Φορείς Πολιτισμού και Εκπαίδευσης απ’ όλον τον κόσμο, με οφέλη πολλαπλασιαστικά τόσο για την εκπαίδευση, όσο και για τον πολιτισμό και ασφαλώς για τον τουρισμό στη χώρα μας.
Στην πραγματικότητα ο Δήμος Δελφών αποτελεί σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στη χώρα μας, ένα πλεονέκτημα όμως που απαιτεί την κατάλληλη αξιοποίησή του.

  • Εκεί που η εικόνα της «ειδικότητας και μοναδικότητας της περίπτωσης» της Άμφισσας (και ευρύτερα του Δήμου Δελφών) λαμβάνει πεντακάθαρη μορφή, είναι όταν λάβουμε υπ’ όψιν μας τους μοναδικούς σε πανελλήνιο επίπεδο αναπτυξιακούς περιορισμούς που της έχουν επιβληθεί με αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις.
Το Δελφικό Τοπίο, καθορισμένο από το 1981 ήδη σ’ ένα τεράστιο εύρος (περιμετρικά των Δελφών, της Άμφισσας και της Ιτέας και σ’ όλη την ενδιάμεση περιοχή τους) απαγόρευσε κυριολεκτικά και εξακολουθεί να καθιστά απαγορευτική σχεδόν κάθε μορφής επένδυση εκτός σχεδίου (βιομηχανική, τουριστική, εμπορική κλπ). Τεράστιες είναι ακόμη οι υπόλοιπες εκτάσεις στο Δήμο Δελφών που είναι προστατευόμενες και δεσμευμένες μέσα από ένα πυκνό και εν πολλοίς αλληλοκαλυπτόμενο πλέγμα περιορισμών (Ζώνες Natura, Εθνικός Δρυμός Παρνασσού, Εθνικός Δρυμός Οίτης, Κηρύξεις αρχαιολογικών χώρων κλπ), που καθιστούν με βεβαιότητα το Δήμο Δελφών τον πιο ασφυκτικά ελεγχόμενο πολεοδομικά και χωροταξικά Δήμο της χώρας, σχεδόν απρόσφορο για κάθε είδους συμβατικό αναπτυξιακό σχεδιασμό.
Είναι ξεκάθαρο ότι το ελληνικό κράτος έχει συμπεριφερθεί διαχρονικά στην περιοχή του Δήμου μας περίπου ωσάν να επρόκειτο για ένα εκτεταμένο προστατευόμενο πάρκο φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, όμως η προσέγγιση αυτή δημιουργεί όχι μόνο δικαιώματα, αλλά και αντίστοιχες υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους έναντι της περιοχής μας, τις οποίες άλλωστε έχει αναγνωρίσει η Πολιτεία ήδη με την ιδρυτική Υ.Α. του «Δελφικού Τοπίου» από το 1981.

Γ) Ποιες θα είναι οι άμεσες συνέπειες στην περίπτωση που με κάποιον τρόπο καταργηθεί ή αδρανοποιηθεί το Παράρτημα Άμφισσας;

  • Με την υπ’ αριθμ. (Α.Π.) 1517/10.05.2011 Απόφασή της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας ενέταξε για χρηματοδότηση στον άξονα προτεραιότητας 5 «Αειφόρος Ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Στερεάς Ελλάδας» του Ε.Π. «Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου 2007-2013» το έργο «Αποπεράτωση κτιριακών εγκαταστάσεων Παραρτήματος του Τ.Ε.Ι. Λαμίας στην Άμφισσα» ΣΑΕ 0438.

  • Σήμερα το έργο βρίσκεται στο τελικό του στάδιο και παραδίδεται τις προσεχείς εβδομάδες. Αναθέτουσα Αρχή του έργου είναι ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (Ο.Σ.Κ.), ο οποίος προχώρησε στις 04.08.2011 σε Διεθνή Διαγωνισμό με συνολική αξία (μαζί με Φ.Π.Α.) 7.116.000,00 ευρώ. Στις 29.08.2012 υπογράφηκε μεταξύ του Τ.Ε.Ι. Λαμίας και της κατασκευαστικής εταιρείας ΣΜΙΛΗ Α.Τ.Ε. η σύμβαση για την εκτέλεση του έργου. Το ύψος της σύμβασης ανήλθε σε 3.960.000,00 ευρώ.
Αντικείμενο σύμβασης. Το έργο περιλαμβάνει την αποπεράτωση-κατασκευή τεσσάρων (4) κτιρίων και την διαμόρφωση του αυλείου χώρου. Αναλυτικότερα περιλαμβάνει τα εξής: 1) Κτίριο Α, 2) Κτίριο Α1, 3) Κτίριο Γ, 4) Κτίριο Δ, 5) Τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Η κάλυψη του συγκροτήματος έχει επιφάνεια 2.306,59 τ.μ. Το συνολικό εμβαδόν δόμησης είναι 3.492,63 τ.μ. Το οικόπεδο του παραπάνω κτιρίου έχει επιφάνεια 12.412,23 τ.μ.

  • Σε περίπτωση μεταφοράς του τμήματος σε άλλη πόλη εκτός της Άμφισσας ή κατάργησής του, καθώς οι κτιριακές εγκαταστάσεις της Άμφισσας θα καταστούν πλέον περιττές και αχρησιμοποίητες από το Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας (δηλαδή δε θα εξυπηρετηθεί ο σκοπός ένταξης του έργου), δημιουργείται άμεσα υποχρέωση καταλογισμού των δαπανών (περ. 4.000.000,00 ευρώ!) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Σ.Π.Α.), τις οποίες θα κληθεί να καταβάλει ο κύριος του έργου (Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας) ή εν πάση περιπτώσει το ελληνικό κράτος!!
Είναι σαφές ότι τα έργα που κατασκευάζονται με πόρους της Ε.Ε., πρέπει να λειτουργούν για το σκοπό που χρηματοδοτήθηκαν, άλλως τα ευρωπαϊκά ελεγκτικά όργανα πραγματοποιούν καταλογισμούς εις βάρος της χώρας και εν τέλει αυτά πληρώνονται από εθνικούς πόρους.
Θεωρούμε ότι είναι περιττό να επισημάνουμε πόσο σημαντικό είναι το πλήγμα στην εθνική μας οικονομία και στην αξιοπιστία της πολιτικής, αν λόγω ατυχών χειρισμών καταλογιστούν εις βάρος της χώρας έργα που χρηματοδοτούνται από το Ε.Σ.Π.Α. και ήδη εκτελούνται, ενώ την ίδια ώρα γίνεται τιτάνιος αγώνας για την κινητοποίηση των πόρων του Ε.Σ.Π.Α., ως μοναδική άμυνα της χώρας κατά της δραματικής ύφεσης που βιώνει. 

Δ) Υπάρχει βιώσιμη πρόταση λειτουργίας και ανάδειξης της δομής της Άμφισσας στο νέο χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης;

Η δομή της Άμφισσας μπορεί να αποτελέσει μια βιώσιμη και ελπιδοφόρα μονάδα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εφόσον εκπονηθεί από το μητρικό Ίδρυμα ένας στρατηγικός σχεδιασμός, ο οποίος θα πρέπει να περιλαμβάνει την εγκατάσταση της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο.) του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας στην Άμφισσα και στις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις που διαθέτει πλέον το Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας.
Η πόλη της Άμφισσας διαθέτει σήμερα το πιο σύγχρονο εκπαιδευτικό κτιριακό συγκρότημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας. Πέραν τούτου, ο Δήμος Δελφών είναι απολύτως διατεθειμένος για πολύ στενή συνεργασία και ενίσχυση του Παραρτήματος με πιθανές παράλληλες εκπαιδευτικές δράσεις, στον τομέα που πραγματεύεται η σημερινή κατεύθυνση της Σχολής, αλλά και σε συναφείς τομείς (παραγωγή – πολιτισμός – τουρισμός κλπ), είτε μέσω του τοπικού του προγράμματος δια βίου μάθησης, είτε (και κυρίως) μέσω συμπράξεων με άλλους ισχυρούς εκπαιδευτικούς φορείς της χώρας και του εξωτερικού, που ενδεικτικά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε:
·         Δημιουργία προπτυχιακού και μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην Αγγλική, σχετικού με τα πολιτιστικά στοιχεία της περιοχής ή με τη σύνδεση της τοπικής παραγωγής (ο περίφημος Ελαιώνας της Άμφισσας) με τον πολιτισμό και τον τουρισμό. Δημιουργία προπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην αγγλική αλλά και μεταπτυχιακού σε σύμπραξη με Ιδρύματα του εξωτερικού (λ.χ. πολιτιστικού και τουριστικού μάρκετινγκ), που σαφώς θα ενδιαφέρονται να συνεργαστούν λόγω της τεράστιας εμβέλειας και συμβολισμού των Δελφών.
·         Καθιέρωση – προσέλκυση συνεδρίων στην περιοχή των Δελφών. Προσέλκυση διεθνών συνεδρίων (τεχνολογίας, μάρκετινγκ, ανθρωπιστικών σπουδών κλπ) με σταθερή έδρα την περιοχή των Δελφών και διενέργειά τους στις εγκαταστάσεις του Παραρτήματος.
·         Δημιουργία μονοετών ή/και διετών προγραμμάτων σπουδών στο Παράρτημα. Δημιουργία μονοετών ή/και διετών προγραμμάτων σπουδών με αντικείμενα σχετικά με τα Τμήματα του Τ.Ε.Ι..
·         Συμπράξεις με ισχυρούς φορείς πολιτισμού και Παιδείας σε κύκλους εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Στην περιοχή του Δήμου Δελφών δραστηριοποιούνται ισχυροί φορείς στους χώρους της Παιδείας και του Πολιτισμού, όπως λ.χ. το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών ή ξένες Αρχαιολογικές Σχολές, οι οποίοι θα μπορούσαν να συμπράττουν με το Ίδρυμα σε εκπαιδευτικούς κύκλους (σεμινάρια, εντατικά προγράμματα κ.α.) ή σε προγράμματα δια βίου μάθησης, πάνω σε αντικείμενα κοινού ενδιαφέροντος, με εξωστρεφή στόχευση, ακόμη και πέραν της χώρας.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------


Συμπερασματικά:
Επειδή είναι εντελώς μονόδρομη και αποκλειστική η προοπτική της περιοχής του Δήμου Δελφών σ’ έναν αναπτυξιακό προσανατολισμό βασισμένο πάνω στην Παιδεία και στον Πολιτισμό.
Επειδή η παρουσία δομής της Ανώτατης Εκπαίδευσης στο Δήμο Δελφών, σ’ ένα κράτος που θέλει να σχεδιάσει στρατηγικά, αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα και εφόδιο για το δυναμικό και εξωστρεφή προσανατολισμό των Πανεπιστημίων και των Τ.Ε.Ι. μας.
Επειδή τη συγκεκριμένη δομή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης την έχει αποδώσει το ελληνικό κράτος στην περιοχή μας, κατά τις δεσμεύσεις του, ως ελάχιστο αντιστάθμισμα για τους ευρύτατους και ασφυκτικούς χωροταξικούς περιορισμούς που μας έχει επιβάλλει τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, με σκοπό να προστατέψει την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά του χώρου των Δελφών.
Επειδή κανείς δε δικαιούται να χρεώσει τη χώρα εν μέσω εθνικής κρίσης με το ποσό των 4.000.000,00 ευρώ, αλλά και να υπονομεύσει περαιτέρω την αξιοπιστία της έναντι των ευρωπαίων εταίρων μας.
Επειδή το κράτος (κυβερνώμενο από την ίδια κυβέρνηση…) οφείλει να επιδεικνύει την ελάχιστη σοβαρότητα και δε δικαιούται να καταργεί μέσα σ’ ενάμισι χρόνο το ένα από τα μόλις δύο καινούργια Τμήματα Τ.Ε.Ι. που ίδρυσε με το σχέδιο «Αθηνά», αλλά αντίθετα οφείλει να υποστηρίξει ενεργά την απόφασή του.

Θεωρούμε αδιανόητη, ανακόλουθη και υπονομευτική της εθνικής προσπάθειας κάθε απόπειρα για κατάργηση ή μεταφορά του Τ.Ε.Ι. από την Άμφισσα και το Δήμο Δελφών, ακριβώς την ώρα που μπορούν να δημιουργηθούν χωρίς κανένα πλέον ουσιαστικό κόστος οι κατάλληλες συνθήκες για τη δυναμική ανάπτυξη του, προς όφελος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, της περιοχής του Δήμου Δελφών και της χώρας μας.

----------------------------------------------------------------------------------------------
Άμφισσα, 6 Οκτωβρίου 2014

Αθανάσιος Ηλ. Παναγιωτόπουλος
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΕΛΦΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...