Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΣΤΗΝ… ΠΡΙΖΑ – ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΟΚ: Ο Έμπολα μεταδίδεται μέσω του αέρα σε χαμηλές θερμοκρασίες

Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΣΤΗΝ… ΠΡΙΖΑ – ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΟΚ: Ο Έμπολα μεταδίδεται μέσω του αέρα σε χαμηλές θερμοκρασίεςΕρευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ιός Έμπολα μπορεί να γίνει αερομεταφερόμενος, αλλά δεν έγινε στη Δυτική Αφρική, εξαιτίας της πολλής ζέστης.
Σύμφωνα με δύο μελέτες που διεξήχθησαν από επιστήμονες του αμερικανικού στρατού, ο Έμπολα μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αέρα στο κρύο και ξηρό κλίμα που επικρατεί σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ, αλλά όχι στη Δυτική Αφρική.
Αφού εξέθεσαν με επιτυχία πιθήκους στον αερομεταφερόμενο Έμπολα – γεγονός που προκάλεσε «μία ραγδαία θανατηφόρα ασθένεια σε 4-5 ημέρες»- οι επιστήμονες του στρατιωτικού Ινστιτούτου Έρευνας Λοιμωδών Νοσημάτων (USAMRIID) κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Έμπολα μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αέρα, αλλά πιθανότατα αυτό δεν συνέβη στη Δυτική Αφρική, γιατί η περιοχή είναι πολύ θερμή, με θερμοκρασίες που σπάνια πέφτουν κάτω από 65 ° F.
«Αποδείξαμε ότι ο ιός γίνεται αερομεταφερόμενος όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες και μικρά ποσοστά υγρασίας, συνθήκες που σπανίζουν στην υποσαχάρια Αφρική», αναφέρεται σε μία μελέτη του 1995.
«Η ευαισθησία του ιού στις υψηλές θερμοκρασίες και τη μεγάλη υγρασία που επικρατούν στις καλύβες, όπου μένουν οι ασθενείς στο νότιο Σουδάν και το βόρειο Ζαΐρ, μπορεί να ήταν ένας παράγοντας που περιόρισε την εξάπλωση του ιού στις αφρικανικές επιδημίες».
«Τόσο η ζέστη, όσο και η υγρασία αποδείχτηκε ότι μειώνουν την ικανότητα των ιών να γίνονται αερομεταφερόμενοι».
εμπολα1

εμπολα2

H μελέτη αναφέρεται επίσης στην επιδημία Έμπολα του 1989 σε μία εγκατάσταση καραντίνας στο Reston της Virginia, όπου ο ιός εξαπλώθηκε γρήγορα μεταξύ χώρων που δεν συνδέονταν μεταξύ τους.
«Ενώ τα κρούσματα σε διπλανά δωμάτια μπορούσαν να δικαιολογηθούν λόγω της σωματικής επαφής των ασθενών, τα κρούσματα που εμφανίστηκαν σε απομακρυσμένα δωμάτια αποδεικνύουν ότι ο ιός είχε μεταδοθεί μέσω του αέρα», προστίθεται στη μελέτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη επιδημία ξέσπασε το Δεκέμβριο του 1989, όπου η θερμοκρασία στο Reston ήταν συνήθως κάτω από το μηδέν και πιθανότατα δεν ήταν πολύ υψηλότερη μέσα στην τεράστια εγκατάσταση καραντίνας.
εμπολα3

εμπολα3

Μία μελέτη του 2012, η οποία επίσης διεξήχθη από το USAMRIID, κατέληξε σε παρόμοια συμπεράσματα.
«Η αερομεταφορά των μικροσκοπικών σωματιδίων του ιού είναι δυνατή σε συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών και χαμηλών ποσοστών υγρασίας, παράγοντες που δεν απαντήθηκαν στις επιδημίες που ξέσπασαν σε θερμότερα κλίματα», αναφέρεται στη δεύτερη μελέτη.
εμπολα4

Η ανησυχία του Πενταγώνου σχετικά με τον αερομεταφερόμενο Έμπολα έρχεται σε αντίθεση με την άποψη των υγειονομικών αρχών, οι οποίες ισχυρίζονται ότι η νόσος δεν μπορεί να εξαπλωθεί μέσω του βήχα και του φτερνίσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...