Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

H Ευρωζώνη σε κίνδυνο μόνιμης στασιμότητας, λέει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Μόλις κυκλοφόρησε
Άλλος ένας οργανισμός που προειδοποιεί για τα αδιέξοδα της ευρωζώνης. 
Μόλις χθες η Ελβετία πήρε τα πρώτα μέτρα για να προστατευθεί η οικονομία και το νόμισμά της από την διαφαινόμενη κατάρρευση του ευρώ. 
Η ευρωζώνη είναι σε κίνδυνο μόνιμης στασιμότητας, προειδοποιεί με τη σειρά της η Global Economic Prospects της Παγκόσμια Τράπεζα σε μια νέα έκθεση, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (14 Ιανουαρίου) στην οποία αναφέρει ότι:
"Η αδύναμη κατανάλωση, οι αναιμικές επενδύσεις και ο χαμηλός πληθωρισμός θα μπορούσαν να ανατροφοδοτήσει το ένα το άλλο βυθίζοντας σ' ένα αποπληθωριστικό σπιράλ".
 
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Kaushik Basu δήλωσε ότι: 
"Η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να αγωνίζεται για να αποκτήσει δυναμική καθώς πολλές χώρες υψηλού εισοδήματος συνεχίζουν να παλεύουν με τα κληροδοτήματα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και τις αναδυόμενες οικονομίες να έχουν λιγότερη δυναμική από ό, τι στο παρελθόν"...
Σημείωσε ως "Ανησυχητικό το γεγονός της αναβαλόμενης ανάκαμψης σε ορισμένες οικονομίες υψηλού εισοδήματος, ακόμη και σε ορισμένες χώρες μεσαίου εισοδήματος, η οποία μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα βαθύτερων διαρθρωτικών προβλημάτων". 
Και πρόσθεσε ότι  η επιβράδυνση της αύξησης του πληθυσμού σε πολλές χώρες και ο μικρότερος αριθμός των νέων εργαζομένων, βάζει εμπόδια στην παραγωγικότητα".
 
Η Παγκόσμια τράπεζα καλεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα κοπής χρήματος για την τόνωση της ανάπτυξης. Στην πράξη, δηλαδή, να μιμηθεί το παράδειγμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία έχει κόψει πάνω από 16 τρις δολάρια επιπλέον ρευστό χρήμα για να τονοθεί η οικονομία.
Απο την άλλη η ΕΚΤ είναι έτοιμη να ξεκινήσει το δικό της πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων - γνωστό ως ποσοτική χαλάρωση (QE), ενώ ο  πρόεδρός της Mario Draghi, έχει αφήσει ενδείξεις ότι η ΕΚΤ θα ακολουθήσει σύντομα στα χνάρια της αμερικανικής Federal Reserve και της Τράπεζας της Αγγλίας ελπίζοντας ότι η ένεση με περισσότερα χρήματα στην οικονομία θα αυξήσει τη ζήτηση. Όπως ακριβώς συνέβη και στις ΗΠΑ.
Όλα αυτά όμως θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση της ευρωζώνης με τις τράπεζες να διοχετεύουν όλο και μεγαλύτερα κεφάλαια στην κερδοσκοπία της χρηματαγοράς και των ομολόγων, όπου οι αποδόσεις είναι υψηλές και εγγυημένες από την παρεμβατική πολιτική της ΕΚΤ. Αποτέλεσμα θα είναι το στέγνωμα της πραγματικής οικονομίας απο διαθέσιμα κεφάλαια, ο ακόμη μεγαλύτερος περιορισμός του εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης του πληθυσμού. Τέλος η
ΕΚΤ θα αναγκαστεί να καταφύγει ακόμη και σε κοπή φρέσκου χρήματος παραβιάζοντας τους περιορισμούς νομισματικής κυκλοφορίας που υφίστανται για το κοινό νόμισμα. Μόνο και μόνο για να πυροδοτήσει ένα νέο σπιράλ καθόδου στο πλήρες αδιέξοδο.

Και το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής απλό. Τι δουλειά έχει μια χώρα σαν της Ελλάδας υπό χρεοκοπία μέσα σε ευρωζώνη που βρίσκεται σε αδιέξοδο; Και με ποιο δικαίωμα λένε αυτοί που λένε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή; Πόσο θρασύς και επικίνδυνος πρέπει να είσαι για να ισχυρίζεσαι ότι η συμμετοχή της χώρας στο ευρώ είναι μονόδρομος;

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...