Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Στα χέρια των εταίρων το ελληνικό πακέτο μεταρρυθμίσεων.

Η κυβέρνηση οριστικοποίησε και απέστειλε χθες στις Βρυξέλλες τη λίστα μεταρρυθμίσεων με την οποία προσδοκά να απεμπλακεί από την πιστωτική ασφυξία, να κλείσει οριστικά τον μνημονιακό κύκλο και να θέσει την οικονομία και πάλι σε κίνηση. 
Η λίστα θα συζητηθεί σήμερα στο Brussels Group και κατά πάσα πιθανότητα τη Δευτέρα στο EuroWorking Group, ώστε Τρίτη ή Τετάρτη να συνέλθει το Eurogroup για την τελική έγκριση.
Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση προβλέπει από τις 18 ρυθμίσεις που περιλαμβάνει η λίστα μεταρρυθμίσεων, πρόσθετα έσοδα 3 δισ. το 2005 από τους "έχοντες και κατέχοντες", ενώ τα συνήθη "θύματα" του Μνημονίου, μισθωτοί και συνταξιούχοι, δεν θα έχουν καμία επιβάρυνση.
Προσδοκά επίσης με τις νέες παρεμβάσεις στην οικονομία να πετύχει ρυθμό ανάπτυξης 1,4% και πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% του ΑΕΠ.
Τέλος, δηλώνει αποφασισμένη να επιμείνει στους στόχους της και αποκλείει με κατηγορηματικό τρόπο να υποκύψει σε πιέσεις για επιστροφή στις πολιτικές των Μνημονίων.
Παρά τις δηλώσεις της κυβέρνησης οι πιέσεις από ότι δείχνουν τα πράγματα, μάλλον δεν πρόκειται να σταματήσουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η χθεσινή υποβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας από τον διεθνή οίκο fitch κατά τρεις βαθμίδες σε «CCC» από «Β».
Όπως αναφέρει ο οίκος, η αποχή από τις αγορές, οι αβέβαιες προοπτικές για έγκαιρη εκταμίευση κεφαλαίων από τους επίσημους πιστωτές και οι σφιχτές συνθήκες ρευστότητας στον εγχώριο τραπεζικό τομέα ασκούν υπερβολικές πιέσεις στην χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης.  
Ο οίκος προχωρά σε μείωση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη στο 0,5% εφέτος, από πρόβλεψη 1,5% τον Ιανουάριο του 2015 και 2,5% το Δεκέμβριο του 2014, με ρίσκο, όπως επισημαίνει, να μειωθεί ακόμη περαιτέρω. 
Το timing της συγκεκριμένης υποβάθμισης σε συνδυασμό με τις διάφορες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων δημιουργούν ασφυκτικές πιέσεις στην Ελληνική πλευρά.
Εν  αναμονή λοιπόν των εξελίξεων.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...