Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Ο Γ.Γ Ενημέρωσης & Επικοινωνίας Λ. Κρέτσος στο Spiegel: «H εποχή των απειλών από τους καναλάρχες έχει τελειώσει»

Σαφές μήνυμα ότι η εποχή της ασυδοσίας των καναλαρχών ανήκει οριστικά στο παρελθόν έστειλε μέσα από συνέντευξη του στο Spiegel, o Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος.
 "Οι ιδιοκτήτες των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών στην Ελλάδα ασκούν επιρροή στις πολιτικές αποφάσεις" τόνισε ο Λευτέρης Κρέτσος που περιέγραψε με σαφήνεια πως λειτουργούν τα συστημικά μέσα ενημέρωσης: "Μέσα από τα κανάλια, προωθούν συγκεκριμένες πολιτικές, υποβαθμίζουν άλλες, μάχονται ενάντια σε συγκεκριμένες ιδέες και κόμματα. Και στην συνέχεια, χρησιμοποιούν την επιρροή τους για να εξασφαλίσουν δάνεια από τις τράπεζες που άλλες επιχειρήσεις θα μπορούσαν μόνο να ονειρευτούν, τη στιγμή που απλώνουν τα χέρια τους σε δημόσια έργα, πολλά εκ των οποίων συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή ένωση".
Όπως ξεκαθαρίζει ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, η κυβέρνηση περιμένει μια επίσημη έκθεση από την Τράπεζα της Ελλάδος για την εξυπηρέτηση των δανείων που έχουν χορηγηθεί στους μεγαλοκαναλάρχες.

"Αν τα δάνεια αυτά εξυπηρετούνται κανονικά, τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αν όμως, όχι, τότε θα πρέπει να εξετάσουμε πως χορηγήθηκαν αυτά τα δάνεια. Άλλες επιχειρήσεις υποφέρουν για να αποκτήσουν πρόσβαση στην πίστωση. Γιατί οι ιδιοκτήτες καναλιών θα πρέπει να έχουν ειδική μεταχείριση;" αναρωτιέται με νόημα ο Λευτέρης Κρέτσος.
Στο ίδιο άρθρο - που τιτλοφορείται "Ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει την πρώτη κανονιά στη μάχη με τους βαρώνους των μίντια" σημειώνεται ότι σύμφωνα με έρευνα της Bridging Europe, το 69% των Ελλήνων δεν εμπιστεύονται τους μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς ενώ το 72% ενθαρρύνει την κυβέρνηση στο να ξεκαθαρίσει το τηλεοπτικό τοπίο της χώρας.
"Πίσω από ένα μεγάλο γραφείο στα κεντρικά γραφεία της ΓΓΕΕ στην Αθήνα, κάθεται ο Λευτέρης Κρέτσος. Δε φοράει γραβάτα όπως οι περισσότεροι κυβερνητικοί παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κρέτσος ανήκει στη στενή ομάδα των συμβούλων του Έλληνα πρωθυπουργού και είναι από τους κύριους συντελεστές του νομοσχεδίου για τα τηλεοπτικά στην Ελλάδα, το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε δημόσια διαβούλευση" τονίζει ο συντάκτης του Spiegel.
Ο Λευτέρης Κρέτσος δηλώνει στο γερμανικό μέσο ενημέρωσης ότι νιώθει "μέρος της εθνικής προσπάθειας να καταπολεμηθούν τα κατεστημένα συμφέροντα" και ότι για αυτόν ακριβώς το λόγο επέστρεψε στη χώρα αφήνοντας τη θέση του λέκτορα που κατείχε στο Πανεπιστήμιο του Γρίνουιτς.

"Το νομοσχέδιο έχει στόχο να ξεκαθαρίσει το τηλεοπτικό τοπίο, να διασφαλίσει τη διαφάνεια και να σταματήσει την επιρροή των Ελλήνων ολιγαρχών, όπως συχνά αποκαλεί ο Αλέξης Τσίπρας τους ιδιοκτήτες των μεγάλων καναλιών. Αργότερα μέσα στη χρονιά, οι ιδιοκτήτες αυτών των καναλιών θα πρέπει να πλειοδοτήσουν για ένα περιορισμένο αριθμό τηλεοπτικών αδειών δεκαετούς διάρκειας με την όλη διαδικασία να εκτιμάται ότι θα αποφέρει 120 εκ ευρώ στα κρατικά ταμεία" σημειώνεται στο άρθρο του Spiegel.
"Οι υποψήφιοι θα πρέπει να πληρούν τη λίστα των προϋποθέσεων - από τον ελάχιστο αριθμό υπαλλήλων (400 στην περίπτωση των σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας) έως την ελάχιστη διάρκεια του ενημερωτικού προγράμματος (τουλάχιστον μία ώρα ημερησίως). Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ένας σταθμός που θα εκπέμπει σε όλη τη χώρα θα πρέπει να έχει ετήσιο μπάτζετ που θα αγγίζει τα 25 εκ. ευρώ" συνεχίζει ο αρθρογράφος.
Όσο για αυτούς που μιλούν για νομοσχέδιο που έχει στόχο να εκδικηθεί τους καναλάρχες; Ο Λευτέρης Κρέτσος αποκρούει, μέσα από το Spiegel, τη σχετική κριτική: "Δεν υπάρχει καμία ρεβανσιστική διάθεση από την ελληνική κυβέρνηση, αν και οι περισσότεροι μεγάλοι τηλεοπτικοί σταθμοί στράφηκαν ανοικτά κατά του "όχι" στο πρόσφατο δημοψήφισμα. Δε διεκδικούμε εμείς τη συγκέντρωση υπερβολικών εξουσιών. Αντίθετα, οι καναλάρχες είναι που έχουν ήδη στα χέρια τους υπερβολική δύναμη".
Ο Κρέτσος απορρίπτει, εξάλλου, το επιχείρημα ότι η ΕΡΤ χρησιμοποιείται για να ασκεί η κυβέρνηση προπαγάνδα τονίζοντας ότι ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας αντιστάθηκε στον πειρασμό να πάρει θέση πριν το δημοψήφισμα.
Ο Γενικός Γραμματέας της Γ.Γ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας τονίζει ότι το νέο τοπίο θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του τομέα και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Όσο για την πρόσφατη απόλυση των τεχνικών του ΑΝΤ1 (που πάντως ο σταθμός ανακάλεσε μετά τη μάχη της Ενώσεως Τεχνικών); ο Λευτέρης Κρέτσος ξεκαθαρίζει: "Είμαστε ανοικτοί στον διάλογο αλλά δεν πρόκειται να δεχθούμε απειλές ή εκφοβισμούς. Η εποχή των απειλών έχει τελειώσει".

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...